Pomoc w tworzeniu pierwszej misji remake

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
amico47
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 17 lut 2013, 16:10

Pomoc w tworzeniu pierwszej misji remake

Post autor: amico47 » 14 maja 2013, 20:53

Witam!

Mam problem ze swoją pierwszą w życiu misją, którą dodaje jako załącznik na mail jak ktoś się odezwie mój mail kapitano@poczta.fm. Chciałem edytorem misji Lewina wersja 0.9 zrobić tak, by komputer po około 30 minutach atakował co ok. 20 minut zróżnicowanymi oddziałami do 60 żołnierzy, a oprócz tego produkował nowych stojących przy spichrzu i ustawić agresywność wojsk komputera wysoką. Już w edytorze misji wychodzi mi jednak błąd misji i musze wykasować linijkę z agresywnością ataki w ogóle nie wiem jak zrobić przy warunkach wygranej i przegranej też błąd wyskakuje.

Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum
Posty: 512
Rejestracja: 03 lip 2011, 17:09

Post autor: woloszek » 14 maja 2013, 21:49

z oczami też problem? mój post tyle wnosi - nie jesteśmy ślepi! mniejsza czcionka..... :shock:

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 14 maja 2013, 21:59

Nie formatuj posta bez potrzeby, używaj normalnego rozmiaru czcionki. Popraw posta, proszę.
Temat przenoszę do bardziej pasującego działu.


Agresywność zawsze działała byle jak z tego co pamiętam. Parametr rozróżniał tylko dwie skrajności i wróg albo wysyłał wszystkich żołnierzy jeśli tylko coś zauważył, albo nie reagował wcale. Żadna oryginalna misja go nie używa, możliwe też, że i w Remake nie został on jeszcze zaimplementowany.

Jeśli pozycje obrony są ustawione i wróg ma wszystkie potrzebne budynki do produkcji broni itp. - będzie szkolił żołnierzy, nie trzeba ustawiać nic więcej.

Podaj komunikaty błędów, ułatwi to trochę sprawę.

Wrzuć skrypt misji np. na pastebin.com i zapodaj nam link lub po prostu do posta, używając tagu quote.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

amico47
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 17 lut 2013, 16:10

re skrypt

Post autor: amico47 » 14 maja 2013, 22:17

!SET_MAP "Maps\Obrona\Obrona.map"
!SET_MAX_PLAYER 2

!SET_CURR_PLAYER 0 //
!SET_HUMAN_PLAYER 0
!ENABLE_PLAYER 0

!CENTER_SCREEN 1 1

// Odslon mapy

// Cele

// Warunki przegranej

// Wiadomosci

// Zwierzeta

// Zablokowane budynki


// Odblokowane budynki



// Kolor
!SET_NEW_REMAP 24 25 26 27 28 29 30 31 // Czerwony
!SET_MAP_COLOR 229 // Czerwony


// Sojusze


// Budynki


// Drogi


// Pola


// Pola winnicy


// Jednostki


// Jednostki przy spichrzu


// Towary


// Towary do drugiego spichrza


// Bron


// Oddzialy


!SET_CURR_PLAYER 1 //
!ENABLE_PLAYER 1
!SET_AI_PLAYER

!SET_AI_START_POSITION 1 1
!SET_AI_CHARACTER RECRUT_COUNT 0
// Formacje obronne AI

// Pozycje obronne AI

// Ataki AI
!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 100

// Kolor
!SET_NEW_REMAP 32 33 34 35 36 37 38 39 // Niebieski 3
!SET_MAP_COLOR 36 // Niebieski 3


// Sojusze


// Budynki


// Drogi


// Pola


// Pola winnicy


// Jednostki


// Jednostki przy spichrzu


// Towary


// Towary do drugiego spichrza


// Bron


// Oddzialy



// Towary dla wszystkich





// This Mission Was Created with Lewin's Knights and Merchants Mission Editor Version 0.9 at 22:16 on 2013-05-14
// For More Information Go To http://lewin.namsys.com.au/kam/ or email lewinjh@gmail.com

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 15 maja 2013, 17:44

Niech będzie, sam zmniejszyłem czcionkę pierwszego posta.

To nie ma prawa działać z prostego powodu - tu nic nie ma :zraniony: Na pewno wstawiłeś dobry skrypt?

Zostaw na razie parametr agresywności w spokoju - w graficznym edytorze ustaw go na -1 lub usuń z kodu (efekt będzie ten sam).

Podaj treść tego komunikatu błędu, może on nieco rozjaśni, czemu brakuje tak dużej części skryptu.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

amico47
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 17 lut 2013, 16:10

Szczegóły

Post autor: amico47 » 15 maja 2013, 19:55

Szczegóły:
Function: command processing function
type: access violation
section 02: przetwarzanie pozycji
last command proccessed: !set_AI_character attack_factor at index 382

!SET_MAP "Maps\Obrona\Obrona.map"
!SET_AI_ATTACK TYPE 0 //Powtarzajacy sie
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 60
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 0 0 //Piechota
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 1 0 //Przeciwkonni
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 2 0 //Z daleka
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 3 0 //Konnica
!SET_AI_ATTACK TARGET 0 //Najblizsza Jednostka
!COPY_AI_ATTACK 0
!SET_AI_CHARACTER ATTACK_FACTOR -1
!SET_AI_CHARACTER ATTACK_FACTOR 0
!SET_MAX_PLAYER 2

!SET_CURR_PLAYER 0 //
!SET_HUMAN_PLAYER 0
!ENABLE_PLAYER 0

!CENTER_SCREEN 1 1

// Odslon mapy

// Cele

// Warunki przegranej

// Wiadomosci

// Zwierzeta

// Zablokowane budynki


// Odblokowane budynki



// Kolor
!SET_NEW_REMAP 24 25 26 27 28 29 30 31 // Czerwony
!SET_MAP_COLOR 229 // Czerwony


// Sojusze


// Budynki


// Drogi


// Pola


// Pola winnicy


// Jednostki


// Jednostki przy spichrzu


// Towary


// Towary do drugiego spichrza


// Bron


// Oddzialy


!SET_CURR_PLAYER 1 //
!ENABLE_PLAYER 1
!SET_AI_PLAYER

!SET_AI_START_POSITION 1 1
!SET_AI_CHARACTER RECRUT_COUNT 0
// Formacje obronne AI

// Pozycje obronne AI

// Ataki AI
!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 100

// Kolor
!SET_NEW_REMAP 32 33 34 35 36 37 38 39 // Niebieski 3
!SET_MAP_COLOR 36 // Niebieski 3


// Sojusze


// Budynki


// Drogi


// Pola


// Pola winnicy


// Jednostki


// Jednostki przy spichrzu


// Towary


// Towary do drugiego spichrza


// Bron


// Oddzialy



// Towary dla wszystkich

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Szczegóły

Post autor: kuba11100 » 15 maja 2013, 21:02

!SET_MAP "Maps\Obrona\Obrona.map"
!SET_AI_ATTACK TYPE 0 //Powtarzajacy sie
Zła kolejność - atak musi być gdzieś pod komendą !ENABLE_PLAYER X, tu jest w samym nagłówku.
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 0 0 //Piechota
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 1 0 //Przeciwkonni
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 2 0 //Z daleka
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 3 0 //Konnica
Żeby wróg losowo wybierał typy atakujących oddziałów musisz dać po prostu !SET_AI_ATTACK TAKEALL - to, co sam wpisałeś, daje mu sygnał "weź po 0 oddziałów każdego typu"
!SET_AI_CHARACTER ATTACK_FACTOR -1
!SET_AI_CHARACTER ATTACK_FACTOR 0
Raz wystarczy. -1 może wysypać się w grze, jest rozróżniane tylko przez edytor.

Może inaczej - na razie rób misje używając tylko graficznego edytora. O ile nie będziesz eksperymentować z nieopisanymi jeszcze komendami/parametrami w zupełności Ci on wystarczy.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

amico47
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 17 lut 2013, 16:10

Post autor: amico47 » 15 maja 2013, 21:53

Po pierwsze co to znaczy edytor graficzny tam nie mam podstawowych funkcji. Po drugie co mam wpisać w warunkach wygranej i przegranej bo znowu błąd: !set AI player oraz !set group food mi wpisuje bez cyfr a chciałem ustawić warunek przegranej utracenie jednostek, wygranej zniszczenie ważnych budynków.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 15 maja 2013, 22:29

Wyklikaj wszystko w zakładce "Mapa", przy włączaniu edytora to ona powinna być włączana. Jeśli nie widzisz opcji - ściągnij najnowszą (0.9) z http://lewin.hodgman.id.au/kam/
Z lewej strony będzie menu, w którym wszystko ustawisz.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ