[skrypty] cele misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

[skrypty] cele misji

Post autor: lucbach » 25 sie 2007, 19:40

Kod: Zaznacz cały

----------
cele misji
----------

Kiedy wygrasz misję? Jest wiele kombinacji, ale te są najważniejsze:

1. !ADD_GOAL 3 1 0 6
2. !ADD_GOAL 4 1 0 2
3. !ADD_LOST_GOAL 3 0 0 0

1. Ten zapis znaczy, że musisz zburzyć wszystkie ważniejsze budynki (szkołę, szpichrz, warownię) wroga 6, by zwyciężyć.
2. Ten zapis znaczy, że musisz zabić wszystkich żołnierzy wroga 2, by zwyciężyć.
3. Ten zapis znaczy, że przegrywasz w momencie, gdy Twoje wszystkie ważniejsze budynki (szkoła, spichrz, warownia) zostaną zburzone.

Składnia w tym przypadku jest następująca:

3: żeby zniszczyć wszystkie ważniejsze budynki,
4: żeby zabić wszystkich żołnierzy.

Jeśli chciałbyś, żeby powyższy zapis numer 3 (na niebiesko) oznaczał, że przegrasz dopiero wtedy, gdy wszyscy Twoi żołnierze zostaną pokonani, musisz zmienić pierwszą cyfrę 3 na 4: 
!ADD_LOST_GOAL 4 0 0 0
Jeśli masz sojusznika, którego musisz bronić (powiedzmy, że będzie to gracz nr 5), możesz napisać tak:
!ADD_LOST_GOAL 3 0 0 5
Oznacza to, że teraz przegrasz, gdy wszystkie ważniejsze budynki Twojego sojusznika (szkoła, spichrz, warownia) zostaną zburzone. 
Źródło: tutorial Dark Lorda.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 04 lut 2008, 22:59

Odkryłem nowe cele misji :!: Chyba, że ktoś odkrył to przede mną, to wtedy nie odkryłem :P :lol: :

!ADD_GOAL 6 1 0 x

...oznacza, że musimy zniszczyć wszystkie budynki militarne wroga x...

!ADD_GOAL 8 1 0 x

...oznacza, że musimy zniszczyć wszystkie budynki, potrzebne do przeżycia poddanych wroga (tzn. spichrz i gospodę, albo wszystkie młyny, piekarnie,gospodarstwa itp. - nie wiem jednak jak jest z pomocnikami, w końcu to oni noszą jedzenie...).


To samo jest związane z przegraną; weźmy za przykład sojusznika x:
!ADD_LOST_GOAL 6 0 0 x - przegramy, jeśli straci budynki potrzebne do wyżywienia.


-------------------------------------------------------------------------------------
W związku z tym postem, podpowiem tym, którzy mają problemy z przejściem misji 4TPR, że należy zniszczyć tylko budynki militarne wiosek 1,3,4 i 5 oraz ZACHOWAĆ budynki potrzebne do przeżycia poddanych z wiosek 2 i 4 (screen poniżej).

Obrazek

Oczywiście Ty, jako gracz 0 i Twój przyjaciel (CPU 6) nie możecie stracić w tej misji głównych budynków (co wynika z !ADD_LOST_GOAL 3 0 0 0
i
!ADD_LOST_GOAL 3 0 0 6).

:wink:

Awatar użytkownika
Kovu93
Zbanowany
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 16:17

Post autor: Kovu93 » 05 lut 2008, 03:33

slyszalem keidys o tych kodach , fajne sa, ale to x oznacza jakas liczbe ktora mamy wpsiac czy po prostu ma byc x ?

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 05 lut 2008, 07:28

X oznacza cyfrę gracza.
PS. Zozol, wiedziałem o tym.
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 05 lut 2008, 12:24

Mimo, że część osób może o tym wiedziała, to dzięki za wskazówki i podzielenie się wiedzą.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 05 lut 2008, 18:35

W swoim czasie też bym to odkrył Zozol92, ale dzięki! :wink:
Np. misja 4TPR tam musi być jakiś warunek wygranej inny. :roll:

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 05 lut 2008, 22:34

Eee... przecież opisałem warunki do misji 4 TPR :zamurowany:

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 05 lut 2008, 22:42

Właśnie o to mi chodziło, że ma inny warunek wygranej, a Ty to podałeś.
I jeszcze raz dzięki, bo nie chciało mi się sprawdzać. :lol:

ODPOWIEDZ