Problemy dotyczące tworzenia misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Zablokowany
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Problemy dotyczące tworzenia misji

Post autor: lucbach » 26 sie 2007, 18:10

Tutaj mogą znaleźć się tylko i wyłącznie posty, które nie dotyczą żadnego innego utworzonego w dziale tematu. Wszystkie inne zostaną usunięte.

Na początek post autorstwa bartka_007:
W jednym temacie ktoś napisał, aby edytować orginalne mapki w edytorze kroma należy zmienić jej format z .MAP na .PRO tak też zrobiłem odpaliłem edytor wczytuje mapke a tu mam taki obraz:
-mapa jest odwrócona
-zamiast trawy jest woda, zamiast wody trawa itd.
-a na środku jest wielka czarna dziura

Czy to tak zawsze jest czy to kwestia edytora/mapy/kompa ??
Prosze o odpowiedz.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 27 sie 2007, 10:47

Do Bartka_007: Ja wczytywałem i z katalogu pro i z map - wszystko było ok. Wiem tylko, że nie mam opcji zapisania jako map - można użyć tylko niebieskiej dyskietki. Pamiętam jednak, że kiedyś użyłem edytora poza folderem KaM i wyskoczył mi błąd, a mapy były w białych plamach. Sprawdź, czy na pewno wszystkie plikiedytora skopiowałeś do folderu z grą (tam gdzie jest uinstall i opcja włączenia KaM).

Awatar użytkownika
Karas
Użytkownik Forum
Posty: 52
Rejestracja: 17 cze 2006, 10:29
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Karas » 09 wrz 2007, 13:53

Mam problem ze ściągnięciem edytora rejestru proszę o pomoc gdy wciskam link otwiera tą samą stronę

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 12 wrz 2007, 17:38

Mam problem. Chodzi o to, że w mojej misji jest dwóch wrogów. Obaj mają kolor żółty, wszystkie skrypty (niby) się zgadzają. Ale gdy piszę polecenie:
!SET_UNIT_BY_STOCK 0
u drugiego wroga to pomocnicy nie pojawiają się koło jego spichrza tylko tego pierwszego. Ok, spróbujmy inaczej:
!SET_UNIT 0 x y
Stawiam ich koło ich spichrza. I co się dzieje ? Nic z niego nie wynoszą tylko zwiewają do pierwszego wroga. To samo z obroną (mam u pierwszego wroga puste miejsca do zajęcia samemu). Więc - niech mu już będzie, rozdzielę ich kolory. Wpisuję drugiemu wrogowi polecenie koloru niebieskiego. I co ? Obaj się zmieniają na niebieski !
Jeśli ktoś by wiedział co tu jest grane, to proszę o pomoc, bo ja nic z tego nie kumam :glupek:

Awatar użytkownika
bartek007
Użytkownik Forum
Posty: 130
Rejestracja: 26 lip 2007, 16:47

Post autor: bartek007 » 12 wrz 2007, 17:45

zozolu a czy można wiedzieć czy kolor zmieniasz przez standardowe 0,1,2,3,4,5 czy piszesz SET_MAP_COLOR (Jakoś tak :P)
Zaraz po tym, jak żołdak skończył służbę w wojsku, postanowił zostać górnikiem. Jego rodzice (ojciec i teść) nie chcieli tego, lecz on był stanowczy :) Teraz żyje sobie spokojnie w swojej kopalni złota ... Koniec

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 12 wrz 2007, 17:48

Piszę polecenie koloru przez "!SET".
I jeszcze coś ciekawego - wyłączyłem sojusz między nimi i znowu zmieniłem kolor u jednego. Nadal są sprzymierzeńcami, a ten drugi się dostosował :glupek:

Awatar użytkownika
bartek007
Użytkownik Forum
Posty: 130
Rejestracja: 26 lip 2007, 16:47

Post autor: bartek007 » 12 wrz 2007, 17:50

Mhm to nie wiem mi taki błąd występował jak pisałem normalnie a nie !SET.
Nie moge ci nic poradzic :cry:
Zaraz po tym, jak żołdak skończył służbę w wojsku, postanowił zostać górnikiem. Jego rodzice (ojciec i teść) nie chcieli tego, lecz on był stanowczy :) Teraz żyje sobie spokojnie w swojej kopalni złota ... Koniec

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 13 wrz 2007, 20:29

Haha, już wiem - nie wstawiłem przed "SET_CURR_PLAYER 2" wykrzyknika :zraniony: !!! Lol...
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, 18:04 przez Zozol92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 30 wrz 2007, 09:45

Mam takie jedno pytanko dotyczące tworzenia misji, a mianowicie taki - jak dodać ryby do stawu? Tworzę własną misję (ekonomiczną) i chciałbym wiedzieć, czy (i ewentualnie jak) da się dodać np. 2500 ryb do stawu. Zależy mi na tym, bo inaczej z mych planów wzniesienia przeogromnej twierdzy fortecy nici... :D
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 30 wrz 2007, 12:19

Trzeba wpisać: SET_UNIT 25 X Y , a jeśli chcesz ich mieć aż 2500 to wpisuj ten skrypt na każdym polu z wodą np. SET_UNIT 25 20 20,SET_UNIT 25 20 21 , SET_UNIT 25 21 21, SET_UNIT 25 21 20, aż stworzysz wielką ławicę ryb.

Myślę, że problem rozwiązałem :)

Zablokowany