Problemy dotyczące tworzenia misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 22 lut 2009, 21:34

Michailoff pisze:A jak zadbać, by żołnierze mimo strat atakowali? Musisz wziąć wszystkich żołnierzy do ataku i dać, żeby atak się odbywał nawet przy jednym wojaku.
Jak to zrobić?

Ja jeszcze spróbowałem dodać atak tak koło 0:05, kiedy już walki by się skończyły, ale co oddział zbliża się do twierdzy, obrywa od balist, co sprawia, że zawracają :|
Obrazek
kris992 -> Jared

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 22 lut 2009, 22:25

kris992 pisze:
Michailoff pisze:A jak zadbać, by żołnierze mimo strat atakowali? Musisz wziąć wszystkich żołnierzy do ataku i dać, żeby atak się odbywał nawet przy jednym wojaku.
Jak to zrobić?

Ja jeszcze spróbowałem dodać atak tak koło 0:05, kiedy już walki by się skończyły, ale co oddział zbliża się do twierdzy, obrywa od balist, co sprawia, że zawracają :|
Musisz ustawić, żeby wziął do ataku wszystkie grupy żołnierzy, jakie chcesz (wpisać ilość tych grup w odpowiedniej rubryce w edytorze terenu).
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum
Posty: 87
Rejestracja: 26 gru 2007, 11:42

Post autor: Filus » 23 lut 2009, 01:36

Widzę, że Lucbach nadal poradników nie wystawił i to skutkuje takimi pytaniami. Więc żeby się nie bawić w tłumaczenie co i dlaczego nie działa. Wstawię Ci tutaj gotowy skrypt. Mam nadzieję, że chociaż trochę z matematyką miałeś wspólnego.
!SET_AI_ATTACK TYPE 1
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 999
!SET_AI_ATTACK COUNTER 0
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 0 9
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 1 9
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 2 9
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 3 9
!SET_AI_ATTACK TARGET 1
!COPY_AI_ATTACK X

!SET_AI_ATTACK TYPE 2
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 1
!SET_AI_ATTACK TAKEALL
!SET_AI_ATTACK TARGET 1
!COPY_AI_ATTACK X + 1
gdzie X, to numer o 1 większy od ostatniego numeru Twojego ataku. Jeżeli składnie masz dobrą i przemyślaną, skrypty ataku napisane przed tym powinny zadziałać.

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 23 lut 2009, 10:06

Działa, dziękuję Wam bardzo :szczerzy:
Obrazek
kris992 -> Jared

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 24 lut 2009, 11:48

Teraz ja mam problem.
Otóż w KaM TSK we wprowadzeniu celem misji było ukończenie samouczka. Potem pokazywały się wiadomości, że zielony i niebieski gracz są pokonani, i misja kończyła się sukcesem.

I pytanie:
Dlaczego, gdy skopiowałem tą misję z TSK do sequela (z TSK i TPR), to misja ta nie zakończyła się?
Budowałem garbarnie, rzeźnie, no i nie pokazało mi się, że misja zakończona sukcesem.
Da się tak w ogóle zrobić?
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

Awatar użytkownika
Zielarz
Użytkownik Forum
Posty: 82
Rejestracja: 26 gru 2008, 13:14

Post autor: Zielarz » 24 lut 2009, 12:19

Ja w połączonej wersji wygrałem dopiero, jak zniszczyłem ich wioski I ukończyłem samouczek.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 24 lut 2009, 15:34

Jesteś pewien, że wygrałeś?
Ja zbudowałem wszystkie możliwe w tej misji budynki, pokonałem całe wojsko zielonego i niebieskiego i zburzyłem im wszystkie zabudowania, a mimo to misja nie zakończyła się.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 24 lut 2009, 16:09

@rTeq pisze:Jesteś pewien, że wygrałeś?
Ja zbudowałem wszystkie możliwe w tej misji budynki, pokonałem całe wojsko zielonego i niebieskiego i zburzyłem im wszystkie zabudowania, a mimo to misja nie zakończyła się.
W SR2 z niejasnych dla mnie przyczyn samouczek jest niewykonalny. Spróbuj zagrać w tutoriala z patcha SR3 - tam powinno być wszystko w porządku.
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 24 lut 2009, 16:25

Aha, o to chodzi!
No cóż, miałem pomysł na misję, w której celem, między innymi, byłoby ukończenie samouczka. Ale nawet, gdy tworzę własną misję i za cel w niej stawiam samouczek, to i tak się nie kończy. Misja będzie musiała więc ulec lekkiej modyfikacji...
Dzięki za pomoc :wink:
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

Awatar użytkownika
karlos1
Użytkownik Forum
Posty: 26
Rejestracja: 04 lis 2006, 13:52
Lokalizacja: WARSZAWA

Pomoc

Post autor: karlos1 » 03 mar 2009, 22:26

Ja zrobiłem wszystko jak trzeba, ale gdy chce uruchomić grę to wyskakuje mi błąd. Why?

//Popraw błąd.
//Khel

Zablokowany