Problemy dotyczące tworzenia misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 15 paź 2007, 16:01

Ja sie pytalem co mam zrobić, aby budować jednostki wroga, a nie co napisać przed tym :P Źle napisałeś odpowiedź, mogłeś napisać, że najpierw musze napisać to a potem wpisuje set_group itp

Mimo wszystko doszedłem do tego sam...

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 15 paź 2007, 16:07

Jednostki wroga dodajesz tak samo, jak swoje, ale musisz, ustawić wroga...
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 19 paź 2007, 21:52

:||: AUA

Mam Big problem :/

Chcę, żeby wróg przeprowadził atak, ale nie działa :(...

Wpisuję

!SET_AI_ATTACK TYPE 1
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 24
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 0 1
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 1 0
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 2 0
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 3 0
!SET_AI_ATTACK TYPE 1
!SET_AI_ATTACK TARGET 2
!SET_AI_ATTACK COUNTER 2000
!COPY_AI_ATTACK 1

Co w tym jest źle? Dodam, że przed tym dodałem niemożliwy atak, tak jak napisał Dark Lord w swoim tutku, że najpierw trzeba zrobić niemożliwy atak, żeby następny, możliwy działał.

W każdym bądź razie, nawet jak daje to jako attack 0 i kasuje tamten, to również nie działa. Need help.

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 19 paź 2007, 22:35

Gadzislaw pisze: Wpisuję

!SET_AI_ATTACK TYPE 1
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 24
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 0 1
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 1 0
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 2 0
!SET_AI_ATTACK TROUP_AMOUNT 3 0
!SET_AI_ATTACK TYPE 1
!SET_AI_ATTACK TARGET 2
!SET_AI_ATTACK COUNTER 2000
!COPY_AI_ATTACK 1
Po 1:

Po co drugi raz !SET_AI_ATTACK TYPE 1 ??
( oznacza, że atak nie będzie jednorazowy )
Po 2:
Czemu !COPY_AI_ATTACK 1 a nie 0 ??

Po 3:
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 24 - lepiej zaokrąglać liczby, wpisz 25 i daj 25 odziałów (jednostek 5x5)

Po 4:
Wszystko powinno być dobrze. ( przynajmniej u mnie tak działa )
Pamiętaj :Musisz mieć odpowiednią ilość jednostek dostępnych.
Po 5:
Jeśli ci nadal nie działa, to naprawdę nie wiem dlaczego!

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 19 paź 2007, 23:07

Wspomniałem, że ten atak to atak o numerze 1, bo przed nim dałem inny atak. Spróbuję z zaokrąglaniem liczb, ale w sumie to już mi to nie potrzebne (tymczasowo), bo znalazłem lepsze wyjście. Mimo wszystko dzięki, może mi się przyda.

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 20 paź 2007, 09:07

Budynki które umieściłem wrogowi nie działają a moje tak. Jak to się stało;/?. Nie mogę odkrywać trawy żołnierzami (ale na mini map sie odkrywa ajkims cudem). Jak zrobić żeby wróg budowal armię i budynki??

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 20 paź 2007, 09:32

Żeby wróg nie budował budynków musisz wpisać w jego AI taki skrypt

!SET_AI_NO_BUILD

A jeżeli chcesz, żeby mógł budować, to musisz usunąć ten skrypt z jego danych i wpisać mu jeszcze AI Startu, czyli podać w nim lokalizację spichlerza. Oto to AI:
!SET_AI_START_POSITION x y
x - pozycja spichlerza na lini X
y - pozycja spichlerza na lini Y

Tylko pamiętaj, żeby zrobić drogę koło spichlerza.

A nie wiem czemu nie widać jego budynków... może coś źle wpisujesz albo zapominasz o wykrzykniku? A może zła lokalizacja.

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 20 paź 2007, 09:47

Gadzisław węź nieczaje po co mam pisać żeby niebudował skroo ja chce żeby budował?? no i armia tez. A poozenie i teren są dobre;]

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 20 paź 2007, 09:58

Napisałem przecież co trzeba zrobić, żeby budował...
Gadzislaw pisze:A jeżeli chcesz, żeby mógł budować, to musisz usunąć ten skrypt z jego danych i wpisać mu jeszcze AI Startu, czyli podać w nim lokalizację spichlerza. Oto to AI:
!SET_AI_START_POSITION x y
x - pozycja spichlerza na lini X
y - pozycja spichlerza na lini Y
Musisz usunąć z danych przy playerze, który ma budować skrypt !SET_AI_NO_BUILD i podać !SET_AI_START_POSITION... Wtedy powinien budować.

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 20 paź 2007, 10:00

Kod: Zaznacz cały

!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 0
!SET_AI_CHARACTER CONSTRUCTORS 0
!SET_AI_CHARACTER RECRUTS 20
!SET_AI_CHARACTER WORKER_FACTOR	3
!SET_AI_CHARACTER MAX_SOLDIER 360
!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 0 12 4
!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 1 12 4
!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 2 12 4
!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 3 12 4
Do czego słuzą te opcje bo nie ma ich w poradniku[/code]

Zablokowany