Problemy dotyczące tworzenia misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 20 paź 2007, 10:07

!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 0 12 4

Oznacza, że Player będzie konstruował oddziały z grupy 0 (żołdacy, piechurzy z mieczem, topornicy) w 12-osobowych oddziałach, po 4 w rzędzie.


!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 1 12 4

Oznacza, że Player będzie konstruował oddziały z grupy 1 (Rebelianci, Pikinierzy, Piechurzy z lancą) w 12-osobowych oddziałach, po 4 w rzędzie.


!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 2 12 4

Oznacza, że Player będzie konstruował oddziały z grupy 2 (Pachołek, Łucznik, Kusznik) w 12-osobowych oddziałach, po 4 w rzędzie.


!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 3 12 4

Oznacza, że Player będzie konstruował oddziały z grupy 4 (Kawaleria) w 12-osobowych oddziałach, po 4 w rzędzie.

Jeżeli zrobisz na przykład

!SET_AI_CHARACTER TROUP_PARAM 2 25 5

Oznacza to, że player będzie tworzył oddziały 25-osobowe Strzelców, w każdym rzędzie będzie ich pięciu.



!SET_AI_CHARACTER MAX_SOLDIER 360

Oznacza, że ten player będzie tworzył max 360 wojska




!SET_AI_CHARACTER RECRUTS 20

Do tego nie jestem pewien, ale oznacza to, że będzie miał 20 rekrutów w zamku najwyżej



!SET_AI_CHARACTER WORKER_FACTOR 3

Nie mam zielonego pojęcia.



!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 0

To ma coś do obrony budynków, kiedy zostaną zaatakowane. Możliwe, że trzeba wpisać 1 zamiast 0, żeby działało, ale nie mam pewności.


!SET_AI_CHARACTER CONSTRUCTORS 0

To zapewne związane jest z budowaniem i może oznaczać, że wróg za każdym razem stawia budynki inaczej? Nie wiem... może że odbudowuje budynki.

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 20 paź 2007, 10:09

Town Defnese - to nie wiadomo do czego jest :/
Construtors to ilu budowniczych zrobi komp
Recruts to ilu rekrutów
Worker Factor, to ilu pomocników (chyba ;p)
Max Soldiers to ilu żołnierzy zrobi
A Troup Param, to jakie oddziały będzie robił np 1 4 12 - będzie robił oddziały piknierów i lancarzy po 12
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 20 paź 2007, 10:10

Troche się spóźniłeś, ale dzięki za wyjaśnienie tego, co ja nie wiedziałem.

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 20 paź 2007, 10:25

No to teraz już wszystko wiem dzięki wam xD. Ale jeszcze niewiem czemu niemogę żolnierzami odkrywac terenu na mapie tylko cywilami <co?> a wszyscy są w promieniu spichlerza <clear_up)

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 20 paź 2007, 10:27

Nie wiem, ja nigdy nie miałem czegoś takiego :shock:
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 20 paź 2007, 10:30

A tak mam jeszcze jedno pytanie<Sorry jak się narzucam ale chce umiec pisać skrypty :D> Jak zrobić ten neiwłasciwy atak? bo w poradniku Dark lorda jest napisane że aby atak działal przed nim trzeba zrobić atak który nie ma działac

Kod: Zaznacz cały

!SET_AI_ATTACK TYPE 2
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 48
!SET_AI_ATTACK TAKEALL
!SET_AI_ATTACK TARGET 2
!COPY_AI_ATTACK 0

CHodiz o to powyżej??

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 20 paź 2007, 10:32

Trzeba zrobic niemozliwy atak, np.
!SET_AI_ATTACK TYPE 2
!SET_AI_ATTACK TOTAL_AMOUNT 5000
!SET_AI_ATTACK TAKEALL
!SET_AI_ATTACK TARGET 2
!COPY_AI_ATTACK 0

Bo chyba Twój wróg nie ma 5000 wojska? ;)
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 20 paź 2007, 10:42

A czy myslicie ze bład z odkrywaniem mapy wystąpił dlatego ze neiznaznaczylem na niej Blocków "X"??>?

SYTUACJA OPANOWANA zrobilem wlasna pierwsza misje;p

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 20 paź 2007, 17:57

Czy opcja !SEND_GROUP to jest wysłanie odziału w jakies miejsce?

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 20 paź 2007, 21:27

Tak. Wpisujesz !SEND_GROUP X Y tuż pod !SET_GROUP

Czyli na przykład:

Masz kilka oddziałów lekkich kawalerzystów i chcesz, żeby na samym początku misji już szli. Wpisujesz:

!SET_GROUP 21 x y 4 5 20
!SEND_GROUP x y
!SET_GROUP 21 x y 4 4 12
!SEND_GROUP x y
!SET_GROUP 21 x y 4 5 15
!SEND_GROUP x y

xD w ten sposób każdy z oddziałów pójdzie w wyznaczone miejsce.
Obrazek
Te&#380; grasz w KaM Remake? Podziel si&#281; tym z innymi!

Zablokowany