Problemy dotyczące tworzenia misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 21 paź 2007, 12:43

co to jest SET_UNIT_BY_STOCK ????????????????

Awatar użytkownika
sarelo33
Użytkownik Forum
Posty: 32
Rejestracja: 10 gru 2005, 17:29
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: sarelo33 » 21 paź 2007, 13:17

wydaje mi sie "umieszczanie wyposazonej jednostki" chodzi o wyposarzonych zolnierzy

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 21 paź 2007, 13:23

paulpolska pisze:co to jest SET_UNIT_BY_STOCK ????????????????
to oznacza dosłownie: UMIEŚĆ_JEDNOSTKE_WOKÓŁ_SPICHLERZA, oczywiście na końcu wpisujemy numerek jednostki.

Awatar użytkownika
sarelo33
Użytkownik Forum
Posty: 32
Rejestracja: 10 gru 2005, 17:29
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: sarelo33 » 21 paź 2007, 13:27

Tłumaczenie: STOCK
A TYPOWY; SERYJNY; REPERTUAROWY
N M PIEŃ DRZEWA; F PODKŁADKA [OGR.]; N ŁOŻYSKO KARABINU; F KREW; FPL AKCJE; M TALION; F OSADA NARZĘDZIA; F RASA [ZOOL.]; F RODZINA; M ZAPAS; MPL ZASOBY; M ASORTYMENT; F REZERWA; M ZASÓB; M SUROWIEC; M REMANENT; M TABOR; N POGŁOWIE BYDŁA; F AKCJA NA GIEŁDZIE; M PAPIER WARTOŚCIOWY; M KAPITAŁ AKCYJNY; M KAPITAŁ ZAKŁADOWY; M STAN ZAOPATRZENIA; M SZEROKI KRAWAT; M BATON
V OBSADZIĆ; OBSADZAĆ; ZAOPATRYWAĆ; ZAOPATRZYĆ; WYPOSAŻYĆ W TOWAR; SPRZEDAWAĆ TOWAR

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 21 paź 2007, 13:46

Wpisujesz
!SET_UNIT_BY_STOCK 0
!SET_UNIT_BY_STOCK 0
!SET_UNIT_BY_STOCK 0
!SET_UNIT_BY_STOCK 0
!SET_UNIT_BY_STOCK 0
!SET_UNIT_BY_STOCK 0
!SET_UNIT_BY_STOCK 9
!SET_UNIT_BY_STOCK 9

W ten sposób będziesz miał ustawionych koło spichlerza 6 pomocników i 2 budowniczych. Dzięki temu nie musisz podawać dokładnej lokalizacji wszystkich pomocników.
Obrazek
Też grasz w KaM Remake? Podziel się tym z innymi!

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 21 paź 2007, 15:17

Mam giga problem :/

Napisałem to:


!SET_MAP "data\mission\GadMaps\map05.map"
!SET_MAX_PLAYER 3

!SET_HUMAN_PLAYER 0
!SET_CURR_PLAYER 0
!ENABLE_PLAYER 0

!CENTER_SCREEN 20 72
!CLEAR_UP 20 72 10

!ADD_GOAL 4 0 0 1
!ADD_GOAL 4 0 0 2
!ADD_GOAL 3 0 0 1
!ADD_GOAL 3 0 0 2
!ADD_LOST_GOAL 4 0 0 0

!SET_HOUSE 11 20 72
!SET_STREET 19 73
!SET_STREET 18 73
!SET_STREET 17 73
!SET_STREET 19 74
!SET_STREET 18 74
!SET_STREET 17 74

!SET_MAP_COLOR 3
!SET_NEW_REMAP 3 5 3 2 3 5 2 3

!SET_GROUP 15 20 60 0 4 12
!SET_GROUP 15 40 72 1 5 20

!SET_UNIT_BY_STOCK 0 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 0 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 0 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 0 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 0 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 0 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 9 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 9 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 9 // setze einheit
!SET_UNIT_BY_STOCK 9 // setze einheit

!SET_CURR_PLAYER 1
!ENABLE_PLAYER 1
!SET_AI_PLAYER
!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 0
!SET_AI_NO_BUILD

!SET_GROUP 15 46 56 5 5 20
!SET_GROUP 15 21 53 4 5 15

!SET_HOUSE 11 85 23

!SET_ALLIANCE 1 2

!SET_CURR_PLAYER 2
!ENABLE_PLAYER 2
!SET_AI_PLAYER
!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 0
!SET_AI_NO_BUILD

!SET_GROUP 15 52 25 5 5 20
!SET_GROUP 15 65 17 4 5 15

!SET_HOUSE 11 75 23

!SET_ALLIANCE 2 1



Jak włączam grę to odrazu wygrywam :/ Widać jednostki wroga oraz moje. Zdążę przewinąć trochę ekran i się pokazuje filmik z wygranej i next plansza... Co mam z tym zrobić?!
Obrazek
Też grasz w KaM Remake? Podziel się tym z innymi!

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 21 paź 2007, 17:33

Nie ma !ADD_WARE :shock: I !SET_ALLIANCE 1 2 jest źle powinno być !SET_ALLIANCE 1 1 - 1 cyfra oznacza gracza, a 2 potwierdzenie ( 0 lub 1)
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw » 21 paź 2007, 18:03

Który to już raz się ośmieszasz?

To, że nie ma !ADD_WARE nic nie zmienia - dodałem i sprawdziłem, szczerze mówiąc wątpiłem, że to pomoże.

!SET_ALLIANCE poprawiłem już wcześniej i nic to nie dało, nawet usunąłem... to też nie pomogło...
Obrazek
Też grasz w KaM Remake? Podziel się tym z innymi!

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 21 paź 2007, 18:19

Tez kiedys tak mialem, ale nie pamiętam, co zrobiłem :/
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 21 paź 2007, 21:51

Wygrywasz bo nie masz opcj SET_AI_START_POSITION u wroga albo SET_AI_DEFENSE miałem to samo z 1 misja ale nikt niewiedział ocb i sam się szczaiłem. Bez SET_AI_DEFENSE wróg jest jak dziecko(bezradny, bezfunkcyjny)jakby go nie było. Podobnie z SET_AI_START_POSITION bez tego wróg nie istnieje jakby ho nie było ;]

Zablokowany