Problemy dotyczące tworzenia misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 15 sie 2011, 22:16

Pewnie wszędzie dałeś "front", a te z tyłu powinny mieć "tylna linia". Wtedy to zaatakuje tylko tylna linia. :wink:

Awatar użytkownika
Igorecki94
Użytkownik Forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 lut 2011, 20:50
Lokalizacja: Polska

Post autor: Igorecki94 » 16 sie 2011, 13:20

Wszystko już jest ok. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
henio23
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 13 sie 2011, 11:05

Post autor: henio23 » 16 sie 2011, 19:15

Mam problem bo gdy stworzyłem własną mapę w edytorze terenu i gdy chcę ją wczytać w edytorze misji to wszystko jest jakby ok tylko że widzę tylko czarny ekran i nic więcej.
Nie wiem czy było już takie pytanie bo tyle tych stron że nie zdążyłem wszystkiego przeczytać :D

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 16 sie 2011, 19:18

Było na pewno, ale co mi tam.
Ustaw w opcjach edytora ścieżkę do KaM, tam też umieść plik swojej mapy.
Ewentualnie wczytaj swoją mapę dodatkowo z pola nad podglądem minimapy, jednak jest to mniej wygodne z racji konieczności robienia tak za każdym uruchomieniem edytora.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
henio23
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 13 sie 2011, 11:05

Post autor: henio23 » 16 sie 2011, 19:36

A teraz gdy próbuję wczytać wyświetla mi sie napis . " Bład misja nie zawiera "!SET_MAP". Plik jest uszkodzony lub nie jest prawidłowym plikiem misji Knights and Merchants.

Mam wrażenie że sie osmieszam :D

---

Już nie trzeba. Udalo mi sie. Dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika
henio23
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 13 sie 2011, 11:05

Post autor: henio23 » 30 sie 2011, 19:00

Witam. Pojawiły się kolejne problemy:
1) Jak dodać towary do poszczególnych spichrzy? Bo tam mam tylko opcje: do swojego, drugiego swojego oraz wszystkich.

2) Zrobiłem aby wszyscy przeciwnicy się rozbudowywali. I faktycznie działa tylko że wszyscy budują sie w tym samym miejscu. Nie rozumiem o co tu chodzi i jak to zmienić.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 30 sie 2011, 19:41

Ad. 1: Można dodawać towar tylko do dwóch spichrzy danej drużyny, pierwszy czy drugi - zależy od kolejności na liście drzewa.
"Dodaj do wszystkich" dodaje dany towar do pierwszego spichrza każdej z drużyn.

Ad. 2: Przeciwnicy rozbudowują się zawsze przy pozycji startowej - najlepiej ustaw ją pod spichrzem dla każdej drużyny.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
henio23
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 13 sie 2011, 11:05

Post autor: henio23 » 30 sie 2011, 20:32

Ok. Ten drugi problem rozwiązany, dzięki. :) a co do pierwszego: nie do końca o to mi chodziło. Nie wiem jak dodać towary różnym graczom tak, żeby każdy miał co innego, np. chce dać sobie 80 wina, jednemu przeciwnikowi 1000 a jeszcze innemu 2000.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 30 sie 2011, 22:21

Po prostu nie używaj opcji "dodaj do wszystkich" - osobno, w opcjach każdej z drużyn, wybierz gałąź: Drużyna X - Zasoby - Towary, a następnie po kliknięciu prawym przyciskiem myszy "Dodaj".
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
henio23
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 13 sie 2011, 11:05

Post autor: henio23 » 01 wrz 2011, 13:29

Ok dzięki wielkie. :D Mam jeszcze jedno małe pytanko. Gdy stawiam w edytorze jakieś budynki to nie widzę czy one w danym miejscu mogą się znajdować. Przez to zdarza się, że budynek nie pojawia się w stworzonej misji. Czy istnieje jakiś sposób żeby sprawdzić jak wygląda teren na którym chcę coś postawić?

Zablokowany