[skrypty] co zrobić żeby wróg się budował

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

[skrypty] co zrobić żeby wróg się budowa

Post autor: robi29 » 01 wrz 2007, 18:19

Jakie polecenie trzeba wpisać, żeby wróg się budował

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 01 wrz 2007, 21:07

Już wiem!!! :D
Temat można usunąć 8-)

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 01 wrz 2007, 21:33

Podzieliłbyś się swoją wiedzą z innymi. Bo może ktoś nie wie.

Pablo1517
Użytkownik Forum
Posty: 74
Rejestracja: 31 sie 2007, 22:25

Post autor: Pablo1517 » 01 wrz 2007, 22:49

!SET_AI_NO_BUILD o ile pamiętam z tego co dziś wyczytałem xD

Wiec idąc rozumnie, !SET_AI_BUILD sprawi że ai będzie sięrozbudowywał :P

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 02 wrz 2007, 12:55

Ja wpisałem to i się zaczął rozbudowywać:
!SET_AI_START_POSITION 174 72 (te liczby to współrzędne spichrza)
!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 100 (a to to nie wiem, ale chyba ile budynków zbuduje. Jest w każdej misji pojedyńczej)

Awatar użytkownika
Ivan
Użytkownik Forum
Posty: 31
Rejestracja: 01 wrz 2007, 19:05

Post autor: Ivan » 02 wrz 2007, 12:58

bez !SET_AI_NO_BUILD
brak zaprzeczenia oznacza zgodę :)

oraz
!SET_AI_PLAYER!
!SET_AI_CHARACTER CONSTRUCTORS 1 //liczba to chyba ilość budowniczych, których wyprodukuje

DEFENCE to obrona liczba to chyba ilość garnizonu.

!SET_AI_CHARACTER oznacza, że chodzi o liczbę ludzików

Pablo1517
Użytkownik Forum
Posty: 74
Rejestracja: 31 sie 2007, 22:25

Post autor: Pablo1517 » 02 wrz 2007, 15:32

Ivan pisze:bez !SET_AI_NO_BUILD
!SET_AI_CHARACTER CONSTRUCTORS 1 //liczba to chyba ilość budowniczych, których wyprodukuje
Tak, potwierdzam, wczoraj sprawdziłęm to :P wpisalem 1 i komp zrobił tylko jednego budowniczego (czy jak to się odmienia xD).

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 02 wrz 2007, 15:51

robi29 pisze:!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 100 (a to to nie wiem, ale chyba ile budynków zbuduje. Jest w każdej misji pojedyńczej)
Moim zdaniem ten zapis oznacza jak duży region ma przeciwnik bronić, 8-)
wiem to ponieważ sprawdzałem go w mojej misji 1.
By zrobić limit wojsk komputerowi (np.150) trzeba wpisać: !SET_AI_CHARACTER MAX_SOLDIER 150

Awatar użytkownika
Ivan
Użytkownik Forum
Posty: 31
Rejestracja: 01 wrz 2007, 19:05

Post autor: Ivan » 02 wrz 2007, 16:43

Daniel_15 pisze:
robi29 pisze:!SET_AI_CHARACTER TOWN_DEFENSE 100 (a to to nie wiem, ale chyba ile budynków zbuduje. Jest w każdej misji pojedyńczej)
Moim zdaniem ten zapis oznacza jak duży region ma przeciwnik bronić, 8-)
wiem to ponieważ sprawdzałem go w mojej misji 1.
By zrobić limit wojsk komputerowi (np.150) trzeba wpisać: !SET_AI_CHARACTER MAX_SOLDIER 150
Jak powiedziałem nie wiem na pewno w każdym razie CHARACTERS odnosi się do postaci (ludzików). Szczerze nie sprawdzałem nie potwierdzam, nie zaprzeczam ale wiem, że jak zwiększyłem tę liczbę to więcej ludków wyprodukował.
Do tego MAX_SOLIDER służy do limitu wszystkich jego jednostek, a nie tych TOWN_DEFENCE broniących miasta. Ale może masz rację. Sprawdzę to.
Moja teoria jest oparta jedynie na tym, że programiści lubią porządek i jak zrobili SET_AI_CHARACTERS X Y to X oznacza jakich ludzików, a Y ilu. Nikt nie lubi pamiętać, że obrońcy to na promieniu, a budowniczy to ilość.
Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. Ale w życiu to nigdy nic nie wiadomo. Sprawdzę i wtedy powiem na pewno.

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 02 wrz 2007, 19:26

Rozumiem Ivan, a poza tym to wie ktoś co zrobić by przeciwnik nie rozbudowywał się tak: 1 gospodarstwo 1 winnica i po 1 budynku z każdego rodzaju tylko tak jak w pojedynczej misji " Górska Ściana " tzn. 3 gospodarstwa 2 kamieniołomy 2 leśniczówki itd.
Czy wiecie jak to zrobić ?? :||:

ODPOWIEDZ