[skrypty] Clear_up

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

[skrypty] Clear_up

Post autor: paulpolska » 19 paź 2007, 18:04

Wiem ze dark lord w poradniku wyjaśnił, ale ja nadal nierozumiem o co chodzi z opcją clear_up i ile razy ma ona być użyta w jednym skrypcie. Widzę, że w misjach dark lorda jets ona uzyta az trzy razy i to dla czego??? aja mam raz i to tak
!CLEAR_UP 66 73 3
oczywiście mam tez opcje SET HOUSE z takimi samymi wspolrzendymi wyjaśnijcie co robie źle i jak maja byc 3 razy clear_up to co mam wpisać na drugiej i trzeciej pozycji???? pomóżcie bo lubię się zajmowac modingiem zalezy mi

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 19 paź 2007, 18:31

Clear Up odsłania teren, jak chcesz, żeby Twoje budynki były w grze, to muszą być na odsłoniętym terenie...
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 19 paź 2007, 18:36

tak samo z budynkami wroga?

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 19 paź 2007, 18:37

Nie, no chyba, że chcesz widzieć jego budynki ;)
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
Ciężka Jazda
Użytkownik Forum
Posty: 312
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:20
Lokalizacja: Płock

Post autor: Ciężka Jazda » 19 paź 2007, 19:10

To czyli gdzie i jak zapisać? :?: w którym miejscu edytora?

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 19 paź 2007, 19:28

W wielu miejscach edytora możesz to zapisać. Ten scrypt powinien działać zawsze.

!CLEAR_UP 66 73 3- "66" i "73" to współrzędne, miejsce gdzie chce się odsłonić mapę. "3" to można powiedzieć promień odsłoniętego okręgu (gdy wpisze się np. "10" to odsłoni się większy kawałek mapy). To polecenie można użyć wiele razy. Nie potrafię tego jaśniej wytłumaczyć. Jeśli popełniłem błąd to mnie poprawcie, bo dawno nie robiłem scryptów.

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 19 paź 2007, 19:31

Najlepiej to pisać po !SET_HUMAN_PLAYER 0 !ENABLE_PLAYER 0 i !SET_CURR_PLAYER 0

PS. Ja zawsze używam promienia 30, wtedy nawet jednym !clear_upem można odsłonić kilka budynków
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 19 paź 2007, 19:54

Mam kolejne dwa problemy z misja. mapką sie wczytuje normalnie i w czasie gry se pykam. Ale mysle ze mam błędy związane z funkcją clear_up otóż. Gdy wybeiram 10 promieni ladnie jest odkryty teren wokół spichrza. Ale jest pewnien problem taki jak na scr poniżej. WYBACZCIE ZE TAKISCR ALE NIEMAM POJECIA CZMEU TAK SIE STALO. Po wklejeniu do painta stracil jakosc;/ już przed zapisaniem
Zamiast trwa na scr miało być trawa * przepraszam za błąd.

http://img230.imageshack.us/my.php?imag ... tuuxr8.jpg

Drugi to po wstawieniu skryptu na budynki przeciwnika w czasie gry poprostu ich nie ma ale sądze ze dlatego ze na nich meijscu zrobilem Drogę jak myślicie?

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 19 paź 2007, 20:02

Chyba miałeś podobny temat, lecz został przeniesiony. Poza tym był taki temat, jest pierwszym tematem w tym dziale. Co do twojego problemu, to nie mogę ci pomóc, ponieważ nic z tego nie zrozumiałem. :coongada:: Wyjaśnisz to jeszcze raz ?

P.S Spróbuj zrobić tego screena jeszcze raz to może ci pomogę.

Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 18 paź 2007, 10:46
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: paulpolska » 19 paź 2007, 20:16

Ok. aha jesli chodzi o cywilow to normalnie odkrywaja tereny jest tkai problem tylko z soldatami. Aha i jak zapisać mape powtórnie? tj włączam edytor ładuje mapy i niemoge jej zapisać ocb?
p.S:Nie da rady inaczej screena zrobić;/

ODPOWIEDZ