Prawa autorskie

Dział dotyczący tylko drugiej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Gadzislaw
Użytkownik Forum

Prawa autorskie

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gadzislaw »

Ten post będzie na temat praw autorskich....

W wielu innych topicach sprzeczamy się na temat praw Joymani i robi się wielki offtop :/ Dlatego założyłem ten temat...

Ja się wypowiem tak:

Jeżeli ktoś mówi, że zmienianie starej kampanii, zmienianie grafiki i udostępnianie jej w necie jest łamaniem praw, to może mieć rację, ale może też jej nie mieć... Otóż, jeśli Joymania i Topware zostaną powiadomione o tym i będzie to darmowy PLUGIN, MODYFIKACJA, WŁASNA WERSJA GRY, stworzona po to, by udowodnić, że można coś jeszcze z tą grą zrobić, nie dla pieniędzy, ale po to aby pokazać jak wielkim fanem gry się jest. Myślę, że Joymania (jak i Topware xD) nie będą miały nic naprzeciw, szczególnie dlatego, że już dawno odpuściły sobie z tym projektem i nie mają zamiaru wracać do tej gry.

BTW: nie wiedziałem gdzie zamieścić ten teamt, ale tu chyba pasuje :P jakby co to proszę przenieść
Obrazek
Też grasz w KaM Remake? Podziel się tym z innymi!
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

Może do działalności fanów?
Obrazek
Awatar użytkownika
methyl
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: methyl »

Wy mi mówicie, że łamię prawa autorskie itd.
A to: http://www.knights.sztab.com/forum/viewtopic.php?t=694 co niby znaczy? Zastanówcie się, kto tu bardziej szkodzi Joymanii...
Pozdrawiam.
Odkodowanie houses.dat: [+++++++++-] 90%
Gadzislaw
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gadzislaw »

Ja nic nie mówię, że łamiesz prawa, wręcz przeciwnie, jestem za tym, by unowocześnić grę!
Obrazek
Też grasz w KaM Remake? Podziel się tym z innymi!
Awatar użytkownika
methyl
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

To nie do ciebie, chodzi mi tu o Khelbena i WarLike'a.
Pozdrawiam.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Pamiętaj, że gra jest objęta prawem autorskim, więc wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu jej oryginalną wersję, a ściągniętą kopię będzie się traktować jako zapasową.

Coś takiego możemy spotkać między innymi na DarkWarez.pl. Z tego typu tekstem, ściągając działamy jak najbardziej na własną odpowiedzialność i dwadzieścia cztery godziny po ściągnięciu (jeżeli nie mamy oryginału) stajemy się przestępcami - policja może zapukać nam już do drzwi ;). Oczywiście nigdzie nie jest zapisane kto z nas i kiedy ściągał, toteż identyfikacja takiej i takiej osoby byłaby nieco trudna. I - oczywiście - mało kto tego przestrzega. Podobnie jest z pobieraniem filmów, czy muzyki z internetu, które są chronione prawami autorskimi.
To, co robisz Methylu jest również łamaniem praw, o ile nie zostałeś najęty przez którąś z firm wydawniczych. W dzisiejszych czasach "Działalność Fanów" nie ma miejsca w prawie, tak więc jakiekolwiek bawienie się czyimś dziełem do nawet dobrych celów jest niezgodne z prawem, jeżeli autor tego, czym się bawisz nie wydał na to pisemnej zgody.
Jasne jest, że nikt Ciebie Methylu za to nie będzie ścigał, że ktokolwiek się do Ciebie przyczepi. Byłeś ciekawy jak na to patrzy prawo - proszę bardzo, masz odpowiedź. Jeżeli tak pragniesz bawić się w crackera to baw się dalej, my Ci nie bronimy... aczkolwiek nie sądzę, by dobrym pomysłem było celowe powiadamianie 'kiejś z firm. Jeszcze pozwaliby Cię do sądu :smiesne: . No, to tyle co mam do powiedzenia. Kolega Methyl pewnie zaraz coś napisze w porywie gniewu, ponieważ nie zgadza się z tym i tym; ale takie mamy prawo. Dopóki nie zapuka do Ciebie policja - jest dobrze. :)
Awatar użytkownika
methyl
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Polecam Ci, Khelbenie, lekturkę tych artykułów:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=130
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=133
Później możemy podyskutować.
Poza tym, mam całkowitą świadomość, że prawa autorskie łamię. Chodzi mi tylko o to, czy to łamanie może zaszkodzić producentowi, czy nie. Po prostu niektóre punkty są według mnie niedorzeczne.
Pozdrawiam.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

I tak z KaM przeszliśmy do muzyki i filmów. :)
Ściąganie czegoś z rapidshare'a, to tak jakby ściągać z eMule'a. Ściągając - rozpowszechniasz. A co do Twoich poczynań drogi kolego - mógłbyś dla samego siebie zmieniać różne rzeczy w grze, a Ty jednak udostępniasz swoje eksperymenty innym na dodatek tłumacząc co i jak.
Awatar użytkownika
methyl
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Jest tam także o programach - W ŻADNYM WYPADKU nie można ściągać lub udostępniać PROGRAMÓW i GIER. Nie ma odstępstw od tej zasady. To forum nie zabrania łamania praw autorskich - jest to według mnie koniec tematu, nie ma co się rozwodzić.
Pozdrawiam.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

O grach nic tam nie było z tego, co pamiętam.
Czyli Twoim zdaniem robienie takich rzeczy jak dwudziesto-czterogodzinne demo byłoby bzdurą? A może serwis prawa wykupił na coś takiego? Zaś konsumenci sami potem łamią prawo.
Odpowiedz