Ilu...

Dział dotyczący tylko drugiej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum
Posty: 64
Rejestracja: 19 sie 2008, 11:06
Lokalizacja: Lubin

Post autor: Dumdas » 22 lut 2009, 17:34

Zmniejszyć zapotrzebowanie na pomocników możesz przez budowę "kompleksów" czyli koło siebie np. 3 leśniczówki, 2 tartaki czyli kmpleks produkcji drewna. W Spichlerzu zaznaczasz pnie drzew, czyli pół produkt a pomocnicy nie będą nosić go do spichlerza, a potem do tartaku, tylko od razu do tartaku. Jak zacząłem robić takie właśnie "kompleksy" to na takiej samej wiosce, na której potrzebowałem 80 pomocników potrzebuję teraz ok. 50, więc różnica duża.
Nick w KaM Remake: Argo [PL].

Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum
Posty: 400
Rejestracja: 27 sty 2008, 18:48
Lokalizacja: Podmostowice pod Kielcami

Post autor: doman100 » 22 lut 2009, 20:31

Takie zmniejszanie liczby pomocników powoduje również zmniejszenie produkcji żywności co prowadzi do jeszcze mniejszej liczby tragarzy.
Westess krutue szaleń

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 22 lut 2009, 21:00

Niekoniecznie. Na wyżywienie sprawnie funkcjonującej osady sporej wielkości z łatwością starczą 2 piekarnie i 2 rzeźnie, choć dla wszelkiego bezpieczeństwa można dobudować jeszcze jedną piekarnię i jedną-dwie winnice, na dobitkę w miarę możliwości można machnąć także chatkę rybaka. Oczywiście zablokować dostawy ziarna, mąki i świń do spichrza i zbudować te budynki na zasadzie nitki gospodarstwo-młyn/chlew-piekarnia/rzeźnia-gospoda/spichrz. Dorzucając do tego 2 tartaki, 2 kamieniołomy i przemysł ciężki (po dwie kopalnie żelaza i złota, 4 kopalnie węgla, 2 dymarki i 2 mennice, a także budynki czysto zbrojeniowe) liczba pomocników nie powinna przekroczyć 60-70. A gdy dorzuci się do tego lokowanie większej ilości spichrzy (w takich miejscach, jak odległe złoża surowców), dobrą infrastrukturę (główne arterie powinny mieć po dwie, w porywach nawet trzy kratki grubości), ilość tragarzy potrzebna do sprawnego funkcjonowania osady jeszcze spada, co powoduje wzrost ilości żarcia w spichrzach, głównie chleba i wina, a to umożliwia zbudowanie większej armii nie martwiąc się o pożywienie dla wojaków. Sam korzystam z tego rodzaju chwytów (głownie z blokowania towarów w spichrzach, bo zwykle mam więcej, niż 1), przez co moja baza funkcjonuje sprawniej, niż u przeciwnika komputerowego, który takich sztuczek nie stosuje. Co do liczby tragarzy - wszelkiego rodzaju przeliczniki są głupie - już się na tym nieraz boleśnie wyłożyłem (niskie wartości sprawiają, że transport odbywa się powoli, większych wartości na początku zaś stosować ze względu na złoto nie sposób). Teraz szkolę pomocników doraźnie - jak transport nie przebiega odpowiednio szybko, budynki są pełne - wówczas do ruchu włączam nowych ludków, a jak ci korkują ulice - stawiam magazyn, do którego trafiają określone rzeczy, co powoduje odetkanie szlaków. Zwykle w okresie bez większej roboty (jak wielkie budowy, masowe zbrojenia itp.) stoją i nic nie robią, ale to znak, że mogę spokojnie dobudowywać kolejne budynki nie martwiąc się o transport, gdyż ten będzie funkcjonował sprawnie.
Crimson (king) Michailoff

bennos
Użytkownik Forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:25

Post autor: bennos » 02 mar 2009, 17:28

SIema wybudowalem juz takie budowle jak chlew mlyn chata rybaka i te najprostsze budowle ale nie moge odblokowac kopalni wegla mennicy i innych ciezko zbrojnych budowli dlaczego sie nastepne budowle nie odblokowywują :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
PinCheR
Użytkownik Forum
Posty: 256
Rejestracja: 05 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: PinCheR » 02 mar 2009, 17:40

Prawdopodobnie dlatego, że nie możesz zbudować tych budowli w misji, w którą grasz. Dostępne będą w późniejszych misjach
Ostatnio zmieniony 03 mar 2009, 02:44 przez PinCheR, łącznie zmieniany 1 raz.
KAMPANIA:

bennos
Użytkownik Forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:25

Post autor: bennos » 02 mar 2009, 18:28

ale ja gram wprowadzenie :coongada::

Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum
Posty: 64
Rejestracja: 19 sie 2008, 11:06
Lokalizacja: Lubin

Post autor: Dumdas » 02 mar 2009, 19:11

No a we wprowadzeniu tzw. przemysł ciężki (czyli kopalnie węgla i inne) są niedostępne.
I twój post nie wnosi nic do tematu. Trzeba było poszukać odpowiedniego lub założyć nowy, jeżeli takiego jeszcze nie ma.

@down
Albo Ty nie zrozumiałeś o co chodzi, albo to ja nie rozumiem Ciebie.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 10:21 przez Dumdas, łącznie zmieniany 2 razy.
Nick w KaM Remake: Argo [PL].

Awatar użytkownika
LeIrA
Użytkownik Forum
Posty: 30
Rejestracja: 31 sty 2009, 16:27

Post autor: LeIrA » 08 mar 2009, 09:27

SIema wybudowalem juz takie budowle jak chlew mlyn chata rybaka i te najprostsze budowle ale nie moge odblokowac kopalni wegla mennicy i innych ciezko zbrojnych budowli dlaczego sie nastepne budowle nie odblokowywują Zapytanie Zapytanie Zapytanie
jak jesteś za daleko w misjach to nie wybudujesz tego ;] , więc załóż odpowiedni temat tam gdzie ty doszyłeś (czyli bez tej mennicy itp.) i opisz czego ci brak i jak wtedy się najlepiej rozbudować ;p;] :mrgreen:

Awatar użytkownika
dark
Użytkownik Forum
Posty: 58
Rejestracja: 23 kwie 2009, 17:51

Post autor: dark » 30 kwie 2009, 21:00

jak nie chcesz żeby umierali to 7 gospodarstw, 5 piekarni, 4 chlewy itd :P winnic z 5 i nikt z głodu nie umrze, ale j zazwyczaj buduję wszystko po 2 i nikt nie umiera, a w spichrzu się odkłada żarcie :P
"Na Imię Było Mu Śmierć, A Za Nim Szło Całe Piekło..."
Obrazek < Rekrutujemy ?? ;]

Awatar użytkownika
Hurasek
Użytkownik Forum
Posty: 27
Rejestracja: 23 kwie 2009, 16:24
Lokalizacja: Psary Śląskie

Post autor: Hurasek » 01 maja 2009, 14:08

Dark- 5 piekarni i 4 chlewy??:)

Mi starczy 6 gospodarstw, 2 piekarnie, 2 chlewy i 2 rzeźnie. Ewetualnie 2 winnice, i nikt nie umiera z głodu :)
Obrazek

ODPOWIEDZ