Ilu...

Dział dotyczący tylko drugiej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum
Posty: 400
Rejestracja: 27 sty 2008, 18:48
Lokalizacja: Podmostowice pod Kielcami

Post autor: doman100 » 01 maja 2009, 17:35

A ja robię rzeźnie tylko przy okazji gdy robię pancerze. Zwykle robię 2 - 3 piekarni (przy stosunku 1:1 co do młynów i gospodarstw) i 4,5,6 winnic.
Westess krutue szaleń

Awatar użytkownika
makomas
Użytkownik Forum
Posty: 31
Rejestracja: 31 lip 2009, 10:40
Lokalizacja: libusza\gorlice

Post autor: makomas » 03 sie 2009, 15:22

Ja robie 4 gospodarstwa na 2 młyny,2 piekarnie,2 chlewy i 4 winice i nikt mi jeszcze nie umar z głodu i na 100 żołnierzy wystarcza jedzenia
żelaza brak ,koników max

Awatar użytkownika
Tora1996
Użytkownik Forum
Posty: 182
Rejestracja: 10 lut 2009, 15:45
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Tora1996 » 04 sie 2009, 10:51

Taka mała rada, jeżeli chodzi o forum:

Nie odświeżaj starych tematów, mnie sie już oberwało :mrgreen: :oops:
Pozdrawiam, tora1996.

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 04 sie 2009, 10:59

Tora1996 pisze:Taka mała rada, jeżeli chodzi o forum:

Nie odświeżaj starych tematów, mnie sie już oberwało :mrgreen: :oops:
Bez przesady! W tego typu tematach można cały czas się wypowiadać... jest "ponadczasowy" (że tak to ujmę).

Awatar użytkownika
Tora1996
Użytkownik Forum
Posty: 182
Rejestracja: 10 lut 2009, 15:45
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Tora1996 » 04 sie 2009, 17:08

Sorki :) Nie wiedziałem. Na tym forum nie jestem długo :D.
Pozdrawiam, tora1996.

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 10 sie 2009, 17:04

Ja z pomocnikami mam tak:
- nie stoi chociaż jeden, szkolę pięciu (pomocników zawsze mam tylu: 5, 10, 15, 20...)
- stoją i się nudzą to nie szkolę.

Nigdy nie ma poprawnej ilości pomocników w stosunku budynki/ludzie na pomocników. Masz miasto na całą mapę (rzadkie) z 100 budynkami, potrzebujesz dużo pomocników, masz miasto na ćwierć mapy (gęste), także z 100 budynkami to potrzebujesz mniej pomocników, ponieważ nie pokonują dużej ilości drogi pomiędzy budynkami.

Awatar użytkownika
Omnixus
Użytkownik Forum
Posty: 169
Rejestracja: 15 paź 2007, 17:13
Lokalizacja: Jeszcze tego nie ustaliłem.

Post autor: Omnixus » 19 sie 2009, 23:27

Ja zawsze robie 5 gospodarstw w 2 kompleksach.Pierwszy 3 gospodarstwa, dwa lub trzy młyny i dwie lub trzy piekarnie. Drugi 2 gospodarstwa, dwie zagrody (no ten budynek co tam świnki buszują:smiesne: , zapomniałem jak sie nazywa), stajnia, dwie garbarnie i dwie kiełbasiarnie :glupek:. Jeśli chodzi o przemysł ciężki to daje do węgla 4 górników lub więcej jeżeli zajdzie taka potrzeba + 2 do złota i 2 do żelaza oraz 1 lub 2 mennice i dymarki. Z uzbrojeniem robie tak. Daje dwa warsztaty broni i dwa warsztaty pancerzy dla średniej jakości wojska (topornicy, łucznicy itp.) a dla zbrojnych dodatkowo buduje dla warsztaty płatnerzy i jeden warsztat kowala. Czemu tak? Jeśli szkole średnie wojo to jedne warsztaty robią topory i tarcze, a drugie łuki, lance i pancerze. Podobnie w przypadku ciężkiego woja tylko, że tam wszystkie rodzaje broni produkuję w jednym warsztacie kowala. Co tyczy sie drewna i kamienia, to stawiam 2 kamieniełomasy, trzy albo dwie leśniczówki i 2 tartaki. Ostatnio zastosowałem metodę z tym zaznaczaniem towarów w spichlerzu (chodziło mi tu właśnie o blokowanie towarów) i idzie mi o niebo lepiej. (Dziwie się, że na to wcześniej nie wpadłem) Całe to skupisko obsługiwałem zaledwie 43 pomocnikami i co najlepsze w każdym budynku była tak gdzieś średnia ilość surowców/półproduktów/produktów czyli pomocnicy nadążali. Budowniczych zawsze mam 8. Kiedyś wyczytałem tak w książeczce z poradnikiem i jakoś tego się trzymam. Stamtąd wyczytałem też, że dla gospodarstwa najlepiej dać 16 pól z polem uprawnym (nie wiedziałem jak to ująć). Oczywiście wokoło spichlerza tworzę duży plac z kamienia, od którego idą cztery aorty w każdą stronę do każdego kompleksu. Spichlerz mam zawsze w środku bazy jak takie serce, co zawsze powoduje u mnie kolejki do spichlerza jak na na film tuż po premierze. Staram się żeby każdy kompleks był po innej stronie spichlerza i żeby prowadziła do niego jenda z aort. Wielkość aort zależy od wielkości i znaczenia kompleksu. Od 2 do 4 pasmówek. Staram się też aby kompleksy były ze sobą połączone drogami. Jeśli robi się w środku za duży zastój robię w pobliżu każdego kompleksu spichlerz, który będzie odpowiadał za każdy główny surowiec, który dany spichlerz produkuje (np. kompleks drewniany=drewno) dzięki czemu odciążam środek. Staram się też budować na planie kwadratu żeby pomocnicy nie musieli pokonywać zawijasów. Wadą tego jest niestety utrata "Kamowatości" mojej wioski. No ale staram się i to jakoś w swojej wiosce pielęgnować :smiesne: . No i chyba tyle. Teraz już znacie mój sposób budowania na wylot. Szczerze mówiąc to pewnie wystarczyłaby połowa z tego co buduje ale lubię duże miasta więc co tam. Przynajmniej się trochę napatrzę jak zaczną mi je niszczyć. :szczerzy:

//edit: Budowa tego całego miasta na przyspieszeniu zajmuje mi ok 20 minut. Napisałem to żeby uniknąć niepotrzebnych uwag.

Ło matko, aż mi w buzi zaschło od tego pisania...
Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, 15:47 przez Omnixus, łącznie zmieniany 3 razy.
Szczyt złośliwości...
Zepchnąć teściową ze schodów i powiedzieć - "Gdzie się tak mamusi spieszy?"

Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Posty: 784
Rejestracja: 02 mar 2009, 12:51
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Joker » 20 sie 2009, 08:51

Omnixus na przyszłość :
Chlew

Awatar użytkownika
Franek89
Użytkownik Forum
Posty: 33
Rejestracja: 01 lis 2008, 20:12

Post autor: Franek89 » 20 sie 2009, 12:25

@Omnixus

Największe dróg które powinny ci wystarczyć to max podwójne bardzo rzadko potrójne drogi, a żeby uniknąć kolejek w spiżu wystarczy blokować surowce. Wtedy będą oni nosić bezpośrednio z budynku do budynku np. na starcie można zblokować pnie drzew, i wszystkie surowce kopalniane(niema co się przejmować, że jak już będziesz miał kopalnie to czasami będą mieć po 5 sztuk w kopalniach. Jak się już rozpocznie żelazny wtedy to szybko zniknie), zboże, mąkę, całe zbrojenia(chyba, że zanim warownie będziesz miał zdążą wyprodukować już 5 sztuk wtedy można odblokować). W połowie(ok po 30-40min) można zablokować kamień , a po 60min można już zblokować wszystko oprócz jedzenia(finałowy produkt chleb,wino,kiełbasy) wtedy do spiża niosą tylko jedzenie a reszta surowców jest transportowana bezpośrednio z budynku do budynku. To powinno odciążyć ci kolejki i może będziesz szybciej budował. Moim zdaniem jak baza nie jest za wielka(40-60min budowania do warowni i rozpoczęta produkcja wojska) wystarczy ci 40pomocników max 45 i około 18budowniczych(taka ilość pozwala szybko budować w kilku miejscach naraz. Wystarczy ,że 5 klepie budynki reszta może drogi budować, ale to trzeba poćwiczyć żeby ci dobrze wychodziło). Może ci to pomoże

Awatar użytkownika
Omnixus
Użytkownik Forum
Posty: 169
Rejestracja: 15 paź 2007, 17:13
Lokalizacja: Jeszcze tego nie ustaliłem.

Post autor: Omnixus » 20 sie 2009, 15:37

Franek przeczytaj dokładnie co napisałem proszę. Chyba wspomniałem tam też o tym co nadmieniłeś w swoim poście.
Szczyt złośliwości...
Zepchnąć teściową ze schodów i powiedzieć - "Gdzie się tak mamusi spieszy?"

ODPOWIEDZ