KaM TSK/TPR w oknie

Szukasz kodu? Znasz praktyczne, przydatne sztuczki lub ich szukasz? A może opracowałeś interesującą taktykę? Zajrzyj tu!

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

KaM TSK/TPR w oknie

Post autor: kuba11100 » 18 kwie 2015, 15:59

Zapewne większość już dawno przesiadła się na Remake, gdzie tego problemu nie ma, ale może znajdzie się ktoś, komu się to przyda (albo ktoś, komu się nie chce szukać). Poza tym w starszych tematach roiło się od odpowiedzi "nie da się", więc chyba warto to sprostować.

Można to zrobić którymś z dwóch programów:

1: dgVoodoo - do pobrania z http://dege.freeweb.hu/

Ściągamy paczkę z najnowszą wersją, wypakowujemy i pliki z katalogu MS kopiujemy tam, gdzie mamy grę. W przypadku SR3 lub wersji z GOG należy potwierdzić zamianę pliku ddraw.dll.
Następnie uruchamiamy wypakowany dgVoodooSetup.exe (można go przenieść w dowolne miejsce) i przystępujemy do konfiguracji:
- w zakładce "General", w sekcji "Appearance" zaznaczamy pole "Windowed";
- w zakładce "DirectX", w sekcji "Behavior" odznaczamy obydwie opcje, a w sekcji "Miscellanneous" odznaczamy "dgVoodoo Watermark".

To wszystko, można już uruchamiać grę. Sposób powinien zadziałać dla każdej wersji oryginalnego KaM, w tym TSK.

Wady:
- filmy są wyświetlane w złej palecie;
- wymagany DirectX 11 (obsługiwany od Windows 7 wzwyż)

W przypadku TPR okno będzie zmieniało rozmiar po przejściu do gry i z powrotem do menu.


2: D3DWindower - do pobrania z http://www.geocities.jp/menopem/ trochę bardziej czytelna wersja jest m.in. tu: http://forum.xentax.com/viewtopic.php?f=33&t=10242

Do wypakowania gdziekolwiek. Uruchamiamy. Klikamy plusa, dodajemy binarkę gry do listy, następnie zaznaczamy ją i klikamy Program Options (drugi przycisk od prawej).

W oknie konfiguracji trzeba ustawić:
- rozdzielczość - dwa pierwsze pola tekstowe, kolejno szerokość i wysokość w pikselach;
- ścieżkę do pliku D3dHook.dll (jest w paczce z programem) - przyciskiem w prawym dolnym rogu
- w zakładce "Window Mode" (drugiej) trzeba też odznaczyć "DirectX 1-7" (pierwszą opcję). DirectX 8 i GDI mają pozostać zaznaczone.

Wszystkie opcje z 3 i 4 zakładki mają pozostać odznaczone.

To wszystko. Żeby uruchomić grę trzeba tylko kliknąć "Run program" (trzeci przycisk od prawej).

Wady: Działa tylko dla TPR - trochę kombinowałem z TSK, ale bezskutecznie.

Okno gry będzie cały czas w takim samym rozmiarze - ekrany menu i statystyk będą rozciągnięte. Filmy powinny odtwarzać się poprawnie.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Sir Feliks
Użytkownik Forum
Posty: 739
Rejestracja: 03 sie 2009, 02:43
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Sir Feliks » 24 kwie 2015, 13:24

A na linuxie (ubuntu) przez Wine działa? Bo na ubuntu gra nie lubi jak przełączam okna/pulpity :/
http://senrix.pl/ - wkrótce się odrodzi
Biorę się za pisanie książki. Pytajcie, a dam poczytać.
Kampanię "Bitwa o Afirnatil" >kiedyś< zrobię.
http://www.knights.sztab.com/forum/viewtopic.php?t=2067

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 24 kwie 2015, 19:04

Nie próbowałem, jak uda mi się to odpalić na jakiejś maszynie wirtualnej, to dam znać; Linuksa na głównej maszynie nie używałem już ładnych parę lat ;)

edytowano: Niestety na maszynie wirtualnej gra mi nie wstaje, a moja jedyna inna maszyna z Linuksem jest za słaba na jakiekolwiek gry.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ