Projekt Knights and Merchants: Online
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
Wysłałem e-maila do press@topware.pl:
Może będą wiedzieli coś na ten temat. Dziś również zamówiłem książkę o robieniu animacji flash. Jak coś odpiszą to dam znać.Witam!
Mam taką sprawę. Lubię grać w grę Knights & Merhants i w dodatku piszę strony internetowe - to moja pasja. Mianowicie od jakiegoś czasu zaczęło mi chodzić po głowie, żeby napisać internetową wersję tej gry. Na forum http://www.knights.sztab.com/forum wyczytałem, że ta gra jest na tyle stara, że jest darmowa. Są tam też programy do 'wyciągania' grafiki z gry.
Jednak problem polega na tym, aby wykorzystać grafikę z tej gry legalnie. Chodzi mi o prawa autorskie.
Nie wiem czy istnieje taka możliwość, żeby można było zrobić taka internetową grę, chodzi tu głównie o nazwę (choć ponoć nie jest zastrzeżona i można ją swobodnie wykorzystywać), sam pomysł gry i grafikę.
Prosił bym o wskazówki skąd mogę pozyskać takie informacje.
Gra była by robiona we Flashu. Początkowo miałbym ją robić w HTML, PHP, JavaScript, Ajax itp. jednak Flash będzie najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem.
Do póki nie uzyskam wyraźnej zgody na zrobienie takiej gry, nie zacznę jej robić. Dodatkowo nie gwarantuję, że uda mi się taką grę zrobić, aczkolwiek zawsze można spróbować.
Pozdrawiam,
Piotr Siekierzyński
PS. Podaję linka do dyskusji na ten temat, na wyżej wymienionym forum: http://www.knights.sztab.com/forum/view ... sc&start=0
Jeśli mogę się wtrącić.. nie chcę Cię demotywować w tworzeniu tej "przeglądarkowej gry", ale z mojego doświadczenia (a znam od 1998 r. biegle HTML, trochę mniej ale też i JAVA oraz operowałem na flashu) i obawiam się, że pod takim projektem będzie kryła się prymitywna gierka – fakt, że będzie ona na szczęście pozbawiona błędów, jednak na chwilę obecną nie dysponujemy jeszcze taką „techniką”, która umożliwiałaby wierne przekopiowanie gry KAM do wersji przeglądarkowej. Opcje będą bardzo zubożałe a walki rycerzy… z resztą sami poszukajcie i pograjcie w wersje przeglądarkowe innych gierek.
Do tego dochodzi czas. Szacuję, że zrobisz projekt w ciągu min. 2 lat (o ile po roku nie stwierdzisz, że się wycofujesz)

Dlatego nic nie obiecuję, jak zrobię to się pochwalę i tyle. A nawet jak zacznę robić i zrezygnuję, to będę miał wprawkę do flash i nic nie pójdzie na marne.
Kiedyś pisałem serwis autoinstal.pl (domena jest jeszcze, lecz nic na niej nie ma). Miał być to instalator dodatków do forum przema, po półtora roku nic z tego nie wyszło, ale przy najmniej umiem HTML, PHP, JavaScript, Ajax. Może nie jakoś rewelacyjnie ale stronkę napiszę. I nie żałuję, że próbowałem robić ten serwis.
Więc jak to wyjdzie coś z tego, i będzie to legalne, to opublikuję linka do tej gry
A tak swoją drogą, zastanawiam się jak zrobić animację budowy domu. Chodzi mi o takie obrazki:
i 
oraz
i 
Ma ktoś jakiś pomysł?
Kiedyś pisałem serwis autoinstal.pl (domena jest jeszcze, lecz nic na niej nie ma). Miał być to instalator dodatków do forum przema, po półtora roku nic z tego nie wyszło, ale przy najmniej umiem HTML, PHP, JavaScript, Ajax. Może nie jakoś rewelacyjnie ale stronkę napiszę. I nie żałuję, że próbowałem robić ten serwis.
Więc jak to wyjdzie coś z tego, i będzie to legalne, to opublikuję linka do tej gry
A tak swoją drogą, zastanawiam się jak zrobić animację budowy domu. Chodzi mi o takie obrazki:
i 
oraz
i 
Ma ktoś jakiś pomysł?
Też miałem z tym problem - kiedyś Krom zaproponował mi małą współpracę w tworzeniu KAM Remake - stworzyłem mu sprites do animacji budowy wieży obronnej ale chciałem zrobić bajer dla fanów i zrobiłem animacje wieży, którą Twórcy nie umieścili w grze - czyli tej "wysokiej - widokowej"(z ikonką oka), jednak okazało się, że potrzebował on włąśnie animacji z tymi dziwnymi kolorami (bo widzisz - tu chodzi o to, że fragmenty pojawiają się kolejno od najciemniejszego po najjaśniejsz w całość) ale przez te dziwactwo nie miałem pojęcia jak się do tego zabrać