Edytor Misji Yody

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yoda
Użytkownik Forum
Posty: 52
Rejestracja: 03 sie 2007, 23:42
Kontakt:

Edytor Misji Yody

Post autor: Yoda » 27 gru 2007, 12:45

Wczoraj mnie natchnęło - w Game Makerze siedzę już dłuższy czas, więc mógłbym zrobić coś, co kiedyś próbował zrobić mój znajomy z GMClanu - pablo1517 :) Chodzi o edytor, dzięki któremu na mapie można by stawiać budynki, drogi, jednostki, a ich pozycje itp. zapisywałyby się do pliku tekstowego ;)

Ale mam kilka pytań i mały problem:

1. Jaką przyjąć wielkość 'kratki' odpowiedzialnej za pozycje X i Y - nie wiem, jaki dokładnie jest jej rozmiar ( prosiłbym o dane w pikselach ).

2. Pliki .map - W tych plikach znajduje sie mapa... No właśnie, teraz jak ją wczytać w game makerze - tutaj pojawia się problem - nie wiem czy będę potrzebował jakiegoś dll'a czy coś w ten teges - prosiłbym was o pomoc w tej sprawie :?

3. Prosiłbym o ripy grafik: budynków, jednostek, dróg, pól itp. ;)

Ja już zabieram się do pisania takich rzeczy jak, podział na 'kratki', wyliczanie z nich pozycji X i Y, oraz zapisywanie skryptów do pliku tekstowego :) Jak tylko uzyskam informacje, jak wczytywać plik mapy, postaram się puścić jakieś demko :)
Obrazek

Awatar użytkownika
LukY
Użytkownik Forum
Posty: 136
Rejestracja: 21 paź 2007, 23:29
Lokalizacja: Pasłęk - stolica sera :P

Post autor: LukY » 27 gru 2007, 16:34

Ambitnie, mam nadzieje że Ci się uda :)
At the end of the world
Or the last thing I see
You are never coming home
Never coming home

Awatar użytkownika
Yoda
Użytkownik Forum
Posty: 52
Rejestracja: 03 sie 2007, 23:42
Kontakt:

Post autor: Yoda » 27 gru 2007, 16:49

Pracuję cały czas - mam już:

Stawianie budynków/dróg i export odpowiedniego skryptu do pliku .txt :)
Teraz robie Interface, oraz wszystkie przyciski itp. - jak tylko uruchomię program map2bitmap ( nie wiem jak :D ) To podłoże mapę ;)

EDIT:

Pierwsze demko - http://www.speedyshare.com/878764657.html

prosiłbym, aby ktoś mi powiedział jak używać programu map2bitmap - wtedy mógłbym napisać możliwość załadowania mapy ;) Bo bez tego ten edytor raczej nie ma sensu :P

PS: potrzebowałbym kogoś kto zna sie dobrze na skryptach, żeby pomógł mi je odpowiednio napisać ;F Bo ja nie za bardzo wiem jak to jest z tymi wejściami i pozycjami X i Y ( bo w kamie trzeba odpowiednio dodawać/odejmować w zależności jak jest wejście czy coś... :? ) A nie mówię już o innych skryptach ( mam zamiar zrobić ustawianie wojska, towarów, ludzi itp. ;) )
Obrazek

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 27 gru 2007, 18:50

Yoda -> wspaniale, ale trzeba to jeszcze poprawić. Więcej budynków! Dodawanie drogi też musisz poprawić, bo trzeba za każdym razem ją ciągnąć i po 1 kratce :glupek: Chyba Lewin cię prześcignie :niedowiarek:

Awatar użytkownika
Yoda
Użytkownik Forum
Posty: 52
Rejestracja: 03 sie 2007, 23:42
Kontakt:

Post autor: Yoda » 27 gru 2007, 19:10

Co do ilości budynków - wiem, ale nie miałem czasu żeby je pododawać - pół godzinki i będzie :) Z tą drogą - faktycznie trzeba zmienić :usmiech:

Jest teraz problem tylko z tym map2bitmap - nikt nie wie jak tego ustrojstwa użyć? :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 27 gru 2007, 19:13

Nie wiem, może się za to wezmę :wink:
Brakuje mi w tym edytorze "zamknij, zminimalizuj, zmaksymalizuj"

Zasługi masz dobre

Awatar użytkownika
Yoda
Użytkownik Forum
Posty: 52
Rejestracja: 03 sie 2007, 23:42
Kontakt:

Post autor: Yoda » 27 gru 2007, 19:19

Jest to program ze strony Lewina - konwertuje plik .map na bitmapę - tylko nie wiem jak go uruchomić, gdzie ustawić te parametry ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
eks
Użytkownik Forum
Posty: 105
Rejestracja: 05 kwie 2007, 18:42

Post autor: eks » 27 gru 2007, 20:39

No Yoda widze,że estetyczny ten edytor taki klimat KaM.Bardzo mi się podoba.

Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Posty: 548
Rejestracja: 28 lis 2007, 20:12
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: krzychu26 » 28 gru 2007, 09:32

Zapowiada się ciekawie, zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

Jeszcze dużo pracy przed tobą, powodzenia. :D
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Yoda
Użytkownik Forum
Posty: 52
Rejestracja: 03 sie 2007, 23:42
Kontakt:

Post autor: Yoda » 28 gru 2007, 17:26

Nowe demko!!! - http://www.speedyshare.com/493691593.html

A w nim:
- poprawione budowanie (stawianie drogi itp. )
- możliwość ustawienia wojska ( na razie tylko p. z mieczem ;P )
- kilka innych bajerów ( ulepszony panel interfejsu )

A w następnej wersji:
- ustawianie AI wojska :mrgreen:
- dodanie możliwości ustawiania aktywnego gracza, kolorów i dyplomacji ( służyć do tego będzie ten trzeci button ;) )

Enjoy! :D
Obrazek

ODPOWIEDZ