[zobacz screeny] SZOK!!! KAM pierwotna wersja ALFA!

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

[zobacz screeny] SZOK!!! KAM pierwotna wersja ALFA!

Post autor: Alanbach » 25 kwie 2009, 16:51

Przygotujcie się na istny szok!!!! :||: :shock:

Na niemieckim forum KAM niespodziewanie doszukałem się postu, gdzie niejaki StarGazer miał dostęp do jakiejś płyty na której był zrobiony BackupCD pierwotnej wersji KAM!!! :coongada::
Szukałem na całym forum czy ten temat był już tutaj podejmowany, ale wygląda na to, że nie zaglądacie na niemieckie forum, więc chyba doniosę wam "stare" wieści do Polski dopiero teraz. Otóż:

Na początku sypnę ikonką z gry:
Obrazek
Proszę zauwazyć, że mamy ikonkę krzyża (to nie ratusz, jak twierdzono!) :glupek: Poza tym jest ikonka podwójna warsztatów.. po co? Oprócz tego oprócz budowania ulic i pola jest cosukrytego (na screenach ponizej dowiemy się, że chodzi o budowę muru obronnego).

A oto prawdopodobnie budynek, który reprezentowała ikonka krzyża - klasztor, katedra lub kościół?? :shock: :?: :idea: Początkowo jak tylko odkryto ikonę, myślano, że symbolizuje ratusz.
Obrazek

A tu niesamowite stare pierwotne wersje barbarzyńcy:
Obrazek

Oraz animacja "starego" lesniczego z wersji ALFA:
Obrazek
Obrazek

Trzy rodzaje obronnej wiezy: :zraniony:
Obrazek

Stara leśniczówka: :glupek:
Obrazek

A co to ma być???? :shock: :coongada::
Obrazek

Jakieś warsztaty... :zamurowany:
Obrazek

Początkowy interfejs rycerza (ciekawe o co chodzi z tym "TEMPO"???) :shock:
Obrazek

Konia z rzedem temu, kto powie CO TO MA BYĆ???! :||: Choć po niemiecku jest napisane der erster Goldschmiedundgerber czyli po naszemu to będzie dosłownie "pierwotna (czyli wczesna) kopalnia złota".
Obrazek

kolejny warsztat :zamurowany: proszę zwrócić uwagę, że pomocnik niesie NA RAZ tarczę i miecz :coongada::
Obrazek
Obrazek

A tu wydaje mi się, że widzimy pierwotną stadninę koni, choć po niemiecku napisane jest die erste Farm czuli pierwsza farma. :galy: Proszę zwrócić uwagę na rolnika.... :usmiech:
Obrazek
Obrazek

Z kolei tutaj myslałem, że to jakaś kopalnia węgla albo cuś, ale jest napisane die erste Beacker a więc chodzi o pierwotną piekarnię :shock: czadowa!!! :glupek: ciekawe jak się kręcił ten wiatraczek 8-)
Obrazek

Ciekawe czy doszukacie się kilku tajemniczych ikon?? Ciekawe czy ikona oka ma symbolizować wiezę obronną??? :coongada::
Obrazek

"testowe" ikony pierwotnych domków :coongada::
Obrazek

SZOOOK!!! :shock: obracające ikonki domków:
Obrazek
Obrazek

A to co ma być???? Ciekawe co ma symbolizować ikonka różańca??? :coongada::
Obrazek

----------------------------------------------------------------------------------

A teraz screeny z gry: oto pierwotny oryginalny i oficjalny EDYTOR misji, który uzywała Joymania/Zuxxez do tworzenia misji:
http://www.gamenetarena.com/KaM/BetaScreens/Alpha.png

A tutaj widzimy screen w pierwotnej wersjii (miedź jest czerwona) a budynki nie są połączone do końca ulicą (przed wejściem do budynku) :coongada::
Obrazek

A tutaj pierwszy interfejs obsługi rycerza: :glupek:
http://www.gamenetarena.com/KaM/BetaScr ... reen04.png

Oraz tajemniczy wielki plac... prawdopodobnie miejsce na budowę muru obronnego: :niedowiarek:
http://www.gamenetarena.com/KaM/BetaScr ... reen08.png

Ok. :idea: Jak na dzisiaj, to by było na tyle, bo i tak możecie dostać szoku jak i ja. :zamurowany: Jak zobaczyłem te screeny to o mało co nie spadłem z krzesła, choć prawdę mówiąc na ich podstawie można zrobicnawet i KAM 2 lub 3! :smiesne:[/url]
Obrazek

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 25 kwie 2009, 18:00

Większość z nich już widziałem, ale niektóre z nich są dla mnie nowością.
Dodam też kilka swoich zdań.

:arrow: http://www.gamenetarena.com/KaM/BetaScr ... haIcon.png
Część tych ikon jest dostępna nawet w plikach TSK. Ale co się będę rozpisywał, na początek screen:
http://kuba11100.c0.pl/pliki/other/kam/shot000.gif (skopuj link, kliknij i wklej w pasek adresu)
Tak, zmieniłem jeden bajt pliku exe i dodałem linijkę kodu do wprowadzenia. Nic więcej nie można niestety zobaczyć - po wyrównaniu terenu przez budowniczego gra się zawiesza.
Można tak też zobaczyć inne ikony, niestety nie ma informacji o kształtach placu budowy: Leśniczówka (ikona drzewa; na początku planowano podzielenie obecnej leśniczówki na 2 budynki - woodcutter's i forester's), Warsztat Luków (pisownia celowa, ikona krzyża :coongada::) i ikona X, mająca w angielskiej wersji podpis Training Hall (w polskiej wersji nie ma żadnego napisu).

:arrow: http://www.gamenetarena.com/KaM/Objects ... erAnim.gif
To miał być drwal, którego jedynym zadaniem było wycinanie drzew, zadaniem obecnego drwala było wtedy tylko sadzenie drzew.

:arrow: http://www.gamenetarena.com/KaM/Objects/Spaehturm.png
To miała być swego rodzaju wieża strażnicza (ang. Outpost). W pierwszych wersjach planowano zaimplementować "mgłę wojny" - tzn. raz odsłonięte miejsca nie byłyby wiecznie widoczne - można by było zobaczyć tylko taki stan, jaki był w chwili przejścia tutaj żołnierza. Ten budynek miał na celu powiększyć zasięg widoku.
Albo prościej: http://www.gamenetarena.com/KaM/BetaScreens/Alpha.png
Funkcja ta została usunięta razem z budynkiem. Został jedynie ślad, błąd w misji sieciowej gdy użyta zostanie źle zrobiona mapa (screen w pliku pomocy edytora misji Lewina, zakładka Appendix->Game bugs)
Ikona oka oznaczała właśnie ten budynek.

:arrow: http://www.gamenetarena.com/KaM/Objects ... taette.png
To pierwsze to prawdopodobnie warsztat łuków, drugie - albo wczesna wersja warsztatu płatnerskiego albo kuźni płatnerskiej.

:arrow: http://img149.imageshack.us/img149/2681/soldierei3.gif
Może tutaj "tempo" oznacza szybkość danej jednostki?

:arrow: http://www.gamenetarena.com/KaM/Objects ... Gerber.png
Ja czytałem, że to mennica (tyle że z innego źródła, równie dobrze mógł to być błąd w tłumaczeniu, chociaż to pierwsze to ma układ trochę podobny do mennicy, nie?)

:arrow: http://www.gamenetarena.com/KaM/Objects ... aecker.gif
Już wiadomo, czemu jednostka młynarza/piekarza może wykonywać 2 zawody.
Podobnie miałobyć z chłopem/hodowcą, jednak pomysł porzucono.

Odrobinę więcej jest na http://knights.x10hosting.com/tsk_dev_main.htm (między innymi dzień i noc w grze, screenshot jest nawet w edytorze misji Lewina; albo dawny interfejs: http://knights.x10hosting.com/KaM/Scree ... rocess.png )
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 25 kwie 2009, 19:31

Było kiedyś o tym głośno tutaj, ale sprawa ucichła. Na nasze forum niemal identyczne rzeczy przekazał Knight, to było kilkanaście miesięcy temu. O tym, co ja na temat tych rewelacji napisałem, można znaleźć na tej stronce, gdzieś w dalszych stronach działów.
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 25 kwie 2009, 21:20

No aż tak daleko nie szukałem - :smutny: truno - heh, myślałem, że jeszcze tych wiadomości nie słyszeliście :obrazalski:
Obrazek

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 25 kwie 2009, 22:11

Obraził się. :P

Istotnie, dostaliśmy większość z tych zrzutów, ale myślę że przed Rycerzem ktoś już tego dokonał i zapoznał społeczność z wczesnymi projektami KaM. Potem w którymś z tematów u admina niemieckiego serwisu, który zechciał podzielić się z nami (i u nas) nowinkami; pojawił się link do tematu z niemieckiego forum, który z czasem prosperował i wielu naszych użytkowników śledziło go [temat ów] w poszukiwaniu nowych obrazków spośród niemieckich literek i zdanek, jakie wielu osobom jednak nie wyjaśniały wielu rzeczy. Potem sami snuliśmy domysły, co jest czym. Jestem pod wrażeniem, że nie dość, iż budynki - a na pewno ich część - znajdują się jeszcze w naszej grze, to można je udostępnić. Wydaje mi się, że kwestia auto-wyłączania się gry polega na błędzie wynikającym z tej drobnej zmiany kodu. Być może o ile w pliku tym zmiana działała, w plikach przypisanych doń mogło już coś się stać coś nieodpowiedniego, co doprowadziły do niekompatybilności podczas uruchomienia gry/rozgrywki, w czego rezultacie wyłączało się wszystko z błędolami. Tu trzeba kogoś, kto ma do tego głowę. Kogoś, kto równomiernie potrafiłby we wszystkich niezbędnych do działania budynków plikach zmienić odpowiednią rzecz, byśmy mogli cieszyć oczy ukrytymi przez tyle lat tworami.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 25 kwie 2009, 22:39

Tak, był taki temat, tyle że został zakopany w lutym 2008, a ten na niemieckim forum był aktualizowany do około sierpnia 2008, więc może niektórym trochę "odświeżyć pamięć" lub poinformować o czymś nowym.

O ile dobrze pamiętam, StarGazer był jednym z twórców, stąd posiada takie informacje i screeny (bo jakby miał samą grę, podzieliłby się z innymi tak jak testerzy Windowsów, nie? :P ). Z tego wszystkiego niewiele zostało w obecnych plikach gry. Ikona muru obronnego, domu, leśniczówki, klasztoru, dawnego drwala w szkole. I być może cały budynek domu - który został użyty w TPR jako chatka rybacka (bo mowa tu oczywiście o plikach TSK).
Przywrócenie tego wszystkiego nie byłoby wcale łatwe - w obecnych wersjach może nie być po nich śladu - kilka budynków, np. warsztat łuków, został usunięty tak szybko, że nawet wcześniej nie dodano mu pracownika (muszę przyznać - osobny warsztat łuków to głupi pomysł). Dla tych wszystkich budynków nie ma po prostu informacji, nawet tych podstawowych - grafika, kształt placu, wymagania; funkcja odpowiadająca za odczyt tych danych nie natrafia na to, na co powinna i koniec.
Wyjątkiem tu jest dom, działa on w TSK z użyciem funkcji !SET_HOUSE_DAMAGE 350 - nawet zgliszcza pokazuje :P. Ma identyfikator 6 - taki sam jak chatka rybacka w TPR.
Podmieniłem kiedyś plik houses.dat - wersję TPR do TSK. Efektem było dodatkowe pole towarów w gospodzie (ryby), tyle że bez opisu, a nawet wskazanie tego pola kończyło się wyłączeniem. Unit.dat niestety był zupełnie niekompatybilny.
Najbardziej ciekawi mnie błąd mgły wojny. Czemu ujawnia się akurat tylko w grach sieciowych z błędnym plikiem mapy (stare edytory)?
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 26 kwie 2009, 09:36

Hehe - nie, nie wcale się nie obraziłem, tylko smutno mi, że nie dotarłem z tym niusem pierwszy :smutny: trudno :smiesne:

Kuba, z tego, co doczytałem się na niemieckim forum od samego Stargazera, to pisze on, iż ma dostęp do tego wszystkiego i stąd te screeny, ale nie może nam wszystkiego udostępnić, bo powołuje się na prawa autorskie Joymania/Zuxxez jakie ich (lub go) jeszcze obowiązują. (Przypominam, że tak jak do utworów muzycznych tak samo do gier prawa przysługują na jakieś 25 lat). :zraniony:

Natomiast błąd z odsłonięciem mapy jak wszyscy wiemy wiązał się z tym, że usunięto wiezę "tą z ikoną oka" która miała odsłaniać "fog of the war" czyli mgłę ale najwyraźniej przynajmniej jeden ze zbędnych skryptów musiał nieopatrznie zostać, podczas gdy inne usunięto. Tak więc ten musiał się tyczyć misji sieciowej. Problem opisany jest w pliku pomocy edytora Lewina, natomiast dokładnie opisany jest na forum knightsanmerchants.de

:arrow: A jeżeli chodzi o odkrywanie tajemnic KAM z ALFA oto menu szkoły:
Obrazek
Wy też możecie takie znaleźć w KAM. Wystarczy tylko zainstalować stare demo KAT TSK (które było zamieszczone w CD Action chyba z roku 2008 - okładną datę umieszczę we wtorek, bo będę w domu rodzinnym gdzie mam jeszcze te gazety.)

:arrow: Oprócz tego czy ktoś pamięta z was coś takiego jak Knights and Merchants Mission Pack ? :glupek: :coongada:: Kiedy byłem w liceum co jakiś czas zamawiałem gry z internetowego sklepu EXE (nie wiem czy jeszcze istnieje) ale zawsze z pudełkiem z grą przychodził katalog z grami. I kiedyś (jeszcze przed wydaniem KAM TPR) oprócz KAM TSK można było zamówić takze i KAM Mission Pack. Kosztowało to 45 zł. :coongada:: (Skan z katalogu tez umieszczę tu we wtorek). Niestety dopiero po uzbieraniu sumy zadzwoniłem do firmy aby to zamówić i pani z działu obsługi klienta powiedziała mi coś w stylu: "przepraszamy, ale ten produkt NIE jest już dostępny, gdyż producent wycofał go z dystrybucji" :zraniony:
Czy komukolwiek z was udało się to zamówić???? :glupek: :shock:
------------------------------------------------------------------------------

:idea: Jeżeli chodzi o ten temat, to na niemieckim forum jest on umieszczony jak "sticky thread" czyli przyklejony temat i dlatego łatwo to tam odnaleźć od razu. No u nas się tego nie doszukałem a grzebać tak daleko przy szybkości mojego łącza nie raczyłem.
A więc przyjmijcie moje przeprosiny, że powielam temat :smutny:
Obrazek

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 26 kwie 2009, 10:00

Wiem o błędzie, sam o nim napisałem wcześniej; ciekawi mnie po prostu czemu błąd pojawia się właśnie przy błędnych mapach w grach sieciowych. Ale tego się prędko nie dowiemy.

I z czego wiem okres ważności praw autorskich jest dłuższy niż 25 lat, chociaż często te zasady nie są przestrzegane jeśli np. firma tworząca upadła. Inaczej jest, gdy sami twórcy udostępnią publicznie grę za darmo. Tylko że w przypadku KaM tak nie jest, bo Zuxxez istnieje nadal i nie udostępnił gry.

Poza tym tu też nie do końca o to chodzi. Windows "Neptune" krąży po sieci, a nie był publicznym wydaniem, nie? :D

//edit: żeś zmienił posta, jak ja swojego pisałem

To demo to m.in. wersja 0.73, najstarsza dostępna, można pobrać z angielskiej strony o KaM. Kilka nowszych wersji może również zawierać to menu.

O Mission Packu też słyszałem, ale podobno nie został on w ogóle wydany. Ciekawe, czy był tam w ogóle dostępny, czy miał być, a został wcześniej wycofany.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2009, 10:05 przez kuba11100, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 26 kwie 2009, 10:04

Tak - został wydany w 100%, bo nawet widnieje na katalogu bardzo starym firmy EXE jak już wspominałem. Tylko zazwoniłem za późno, bo wzlekałem jak tylko uzbierałem fundusze (kosztowało jakieś 45 zł, a jak byłem w liceum to sobie wiecie... musiałem zbierać grosik do grosza - tak od razu mi rodzice na gry nie dawali hehe) Ale kiedy zadzwoniłem to pani z biura powiedziała, że KAM Mission Pack CD jest już niedostępne, bo właśnie producent wycofał produkt z obiegu. :zraniony: Nie wyobrazacie sobie jaki byłem wqurzony :usmiech:
Obrazek

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 26 kwie 2009, 11:13

Hmm, zobacz tutaj: http://knights.x10hosting.com/tpr_dev_main.htm
Tu jest napisane, że wydanie Mission CD było wielokrotnie opóźniane, później z powodów finansowych TopWare całkowicie zatrzymano dystrybucję. Mówiono też, że Mission CD zostanie wydane jako darmowy dodatek do TSK, ale jak się okazało, zrobiono z niego złotą edycję (gra + dodatek) czyli... obecne TPR!

Znalazłem też coś nowego, może nie alfa, ale też coś, czego nie można już zobaczyć: jak wyglądało lobby NetGames w TPR. Co dziwne, tylko to okienko dialogowe można odczytać Resource Hackerem. Niestety w ten sposób nie można się dowiedzieć, czy to okno wyglądało jak zwykłe okno Windowsa, czy miało wygląd jak menu KAM.
http://kuba11100.c0.pl/kam/screenshots/netlobby.gif
Ostatnio zmieniony 10 sie 2009, 15:28 przez kuba11100, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ