Podmiana map

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
laufes
Użytkownik Forum
Posty: 41
Rejestracja: 20 paź 2010, 19:37
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Podmiana map

Post autor: laufes »

Chodzi mi o podmianę map kontynentu, które ukazują się podczas odprawy przed kolejnymi misjami. Przykładowo chcę podmienić mapę przed misją pierwszą z mapką przed misją dwudziestą.
Nie do końca jednak wiem jak nazywa się plik z tymi mapami. Wydaje mi się, że to plik Map.bbm
Kampania inwazja barbarzyńców. kliknij tutaj
www.youtube.com/user/laufesty - Kanał P.M. Teamu na Youtube.
Obrazek
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Grafiki obydwu map są trzymane w \data\gfx\res\guimain.rx; musisz się pobawić GraphicsEditorem, o którym gdzieś już pisałem.
Punkty na mapie są prawdopodobnie w głównej binarce, więc tak łatwo ich nie podmienisz.

map.bbm jest plikiem palety mapy z TSK.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
laufes
Użytkownik Forum
Posty: 41
Rejestracja: 20 paź 2010, 19:37
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: laufes »

No właśnie. Najbardziej interesuje mnie podmiana znaczników. Tzn. By były w innych miejscach niż są. Jaki plik definiuje znaczniki?
Kampania inwazja barbarzyńców. kliknij tutaj
www.youtube.com/user/laufesty - Kanał P.M. Teamu na Youtube.
Obrazek
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Główna binarka (KM_TPR.exe), co oznacza, że ich podmiana jest prawie że niemożliwa.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
laufes
Użytkownik Forum
Posty: 41
Rejestracja: 20 paź 2010, 19:37
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: laufes »

Masz rację. Bez kodu źródłowego ani rusz, ale można to zrobić w sposób okrężny, czyli podmienić znaczniki na wersje "niewidzialne" oraz podmienić mapę. Tylko, że wtedy przed każdą misją będzie ta sama mapa.
Kampania inwazja barbarzyńców. kliknij tutaj
www.youtube.com/user/laufesty - Kanał P.M. Teamu na Youtube.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasparo96
Użytkownik Forum
Posty: 66
Rejestracja: 11 gru 2010, 09:47
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Kasparo96 »

Według mnie zbyt dużo zachodu, jakoś przeżyjesz :szczerzy:
Awatar użytkownika
Mar1
Użytkownik Forum
Posty: 11
Rejestracja: 06 sty 2011, 17:11

Post autor: Mar1 »

Chciałbym stworzyć własną mapę i jak ją mam otworzyć ?? hm ??
Chcesz pograć online? Zapraszam do sieci Hamachi: Nazwa: KAM_TSK hasło: 123 - ostatnio często gramy! - mój nick Mar1
Chciałbyś zmierzyć się 1v1 - pisz na gg 3515318
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1664
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Masz napisane - GraphicsEditor do tego służy. Możesz wyeksportować stamtąd plik grafiki do .png, przerobić go w dowolnym edytorze grafiki, i z powrotem zaimportować. Pamiętaj jednak o ograniczonej palecie kolorów.

Jeśli chodzi Ci o mapy i misje do grania, zajrzyj do sąsiedniego działu i tego tematu.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
ODPOWIEDZ