Centrum Gracza

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Diego
Użytkownik Forum
Posty: 103
Rejestracja: 20 lip 2007, 12:25
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Diego » 23 gru 2012, 07:35

Jednak muszę was przeprosić. W tym tygodniu się nie doczekacie bety...
Wszystko niestety przez święta. Musiałem troche poogarniać co nieco i nie miałem czasu dokończyć jeszcze kilku rzeczy.
A dzisiaj o 13;05 niespodziewanie wyjeżdżam na takie zadupie, gdzie nie będę miał internetu. Wracam dopiero we wtorek.

Także od razu po świętach spodziewajcie się stronki :)
Już nie będę was męczył tymi testami w te magiczne dni ;P

Pozdrawiam i życzę miłych i radosnych świąt! ;)
smile ; )

Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum
Posty: 401
Rejestracja: 19 gru 2009, 16:57

Post autor: Mixxer5 » 24 gru 2012, 10:32

No to czekamy. Wesołych Świąt!

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 05 sty 2013, 00:09

Wiadomo coś o becie?
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Diego
Użytkownik Forum
Posty: 103
Rejestracja: 20 lip 2007, 12:25
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Diego » 05 sty 2013, 16:09

Wiadomo wiadomo ;)
Wiem miałem po świętach udostępnić betę, ale musiałem kilka rzeczy jeszcze dopisać, myślałem że się wyrobie przed sylwestrem... no ale niestety. Przyszły jeszcze przygotowania do niego, a po nowym roku poszedłem do pracy i wczoraj miałem ostatnią nockę.

Została mi do napisania dość ważna jedna rzecz, o której wcześniej zapomniałem... Chodzi o limit ściągania misji/kampanii.
Stwierdziłem, że pewną misję/kampanie osoba może ściągnąć tylko raz na godzinę. Chciałem się zabezpieczyć przed zżeranie transferu a po drogie od nabijania sobie licznika pobrań.
Chyba to dobry pomysł, prawda?

Właśnie jestem w trakcie pisania tego... Ale sam nie wiem czy mam dobry pomysł na to. Lucbach, Ty się na tym znasz, może masz jakiś pewny mechanizm bezpieczeństwa przed tym ?:>
smile ; )

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 05 sty 2013, 19:07

Diego pisze:Chodzi o limit ściągania misji/kampanii.
Stwierdziłem, że pewną misję/kampanie osoba może ściągnąć tylko raz na godzinę. Chciałem się zabezpieczyć przed zżeranie transferu a po drogie od nabijania sobie licznika pobrań.
Chyba to dobry pomysł, prawda?
Jedno pobranie na godzinę? Spora przesada. Jeszcze gorzej, gdy ktoś ma niestabilne połączenie...
Żaden hosting plików nie ma aż tak drakońskich limitów, a zauważ, że tam hostowane pliki mają często wiele gigabajtów. Misje KaM po skompresowaniu nie zajmują megabajta.

Rozsądniejszym zabezpieczeniem będzie luźniejszy limit (więcej pobrań na minutę lub 5; godzinę jak już to może trwać blokada po przekroczeniu) lub jakaś CAPTCHA.

Przy zliczaniu pobrań dodaj sprawdzanie albo konta, na którym użytkownik jest zalogowany, albo IP (czy powtarzało się w ciągu ostatnich X dni).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 05 sty 2013, 20:08

Diego, to bardzo rzadka (bo irytująca) praktyka. Przemyśl to proszę, tym bardziej, że misje zajmują niewiele.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Diego
Użytkownik Forum
Posty: 103
Rejestracja: 20 lip 2007, 12:25
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Diego » 05 sty 2013, 22:50

Dobrze, na czas Bety, pominę jakiekolwiek limity na pobieranie. Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie ;)

Jak coś później coś z tym zrobię.
Dzisiejszą nockę poświęcę, żeby wszystko wgrać na serwer i poprawić kilka błędów ;)
smile ; )

Awatar użytkownika
Diego
Użytkownik Forum
Posty: 103
Rejestracja: 20 lip 2007, 12:25
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Diego » 08 sty 2013, 02:33

Dobra, już nie będę dłużej tego przeciągał ;D

Chociaż miałem jeszcze kilka rzeczy poprawić, ale chciałbym już was zaprosić na testy. Będę poprawiał w trakcie ;)

A więc...

Na razie serwis jest w fazie BETA.
Jest to tylko testowa wersja tej strony, także na razie proszę aż tak bardzo nie brać wszystkiego tutaj na poważnie.

Co powinniście wiedzieć:

1. Po testach wszelkie misje/kampanie zostaną usunięte...
2. Prosiłbym bym również o zgłaszaniu każdego błędu jaki uda wam się wyłapać ;)
3. Czekam również na propozycje z waszej strony, co można by tutaj zmienić.
4. Nie ma jakiegoś określonego czasu który przeznaczyłem na testy. Będą one trwały tak długo jak będzie to potrzebne.
5. Po testach, poprawiony serwis będzie przerzucony na nowy serwer i inny adres ;)

WAŻNE!
# Na razie nie działa aktywacja kont przez e-mail, i muszę robić to ręcznie.
Ale jak komuś się nie chce czekać na aktywacje z mojej strony, to może również wejść w ten adres:

http://www.mirull.webd.pl/kam/aktywacja.php

...wszystkie konta zostają wtedy aktywowane ;)

# Serwis nie jest Kompatybilny z przeglądarką IE, także w czasie testów prosiłbym jej nie używać ;)


No chyba wszystko, jak coś mi się przypomni to będę dopisywał.

Oto link: http://www.mirull.webd.pl/kam

Miłego testowania! :D
Pozdrawia, Diego! :)
smile ; )

Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum
Posty: 401
Rejestracja: 19 gru 2009, 16:57

Post autor: Mixxer5 » 08 sty 2013, 12:21

Na razie rzuciłem tylko okiem i stronka wygląda naprawdę świetnie. Dobra robota!

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 08 sty 2013, 19:48

Na razie zerknąłem tylko na to, co widać bez posiadania konta.

Strona działa pod IE9 bez problemu.

Co bym zmienił? Przede wszystkim ciągle przesuwające się bannery w prawym dolnym rogu - okropność, znacznie lepiej prezentowałyby się statyczne wersje.
Niepotrzebnie też, moim zdaniem, jest zmniejszenie pola opisu misji/kampanii do takiego rozmiaru, jak teraz. Nawet przy rozdzielczości 800x600 nie zajmuje to 1/3 ekranu, a co dopiero mają powiedzieć ci, co na co dzień używają 1920x1200 lub większej :) Najlepiej nie ograniczać wcale wielkości tego pola i pozbyć się dodatkowego paska przesuwania.

Reszta wygląda dość dobrze. Podoba mi się, że kliknięcie kółkiem na miniaturkę otwiera ją poprawnie w nowej karcie a nie jakieś javascript(). Chwała Ci za to! Niby drobiazg, a sporo stron nadal tego nie obsługuje.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ