Poradnik gry sieciowej

Tutaj porozmawiasz o grze sieciowej i umówisz się na rozgrywkę z innymi Fanami.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Aleksander
Użytkownik Forum
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2008, 12:25
Lokalizacja: Błonie

Post autor: Aleksander » 26 mar 2009, 19:48

sTrAnGe.pl napisał:
ja mam maly problem... Gdy gram z kolega przez siec to zawsze mu robie zwiad zeby widziec jak sie rozbudowuje... po jakims czasie gry (zawsze jest inny) okazuje sie ze kolega ma jakies tam budynki wybudowane a ja tego nie widze (np widze slepe uliczki) czesto jest tak ze widze ze jego wojska siedza w jego bazie i umieraja z glodu a on mi pisze ze on mnie zaatakowal i mnie rozwalil !!! (jestem pewien ze nie klamie bo juz nawet pokazywalismy sobie screeny z gry ) Czy mozecie mi powiedziec dlaczego tak jest? Jak mozna temu zaradzic??
Otóż mam ten sam problem , gdy gram z kolegą(w TPR 1.58 SR2). Można napisać jakąś reklamację do twórców że dzieją się takie rzeczy. Myślę że jeżeli wypuszczają na rynek tak niedopracowaną grę to ich obowiązkiem jest ją poprawić , albo przynajmniej powiedzieć nam(jeżeli jest sposób)jak zaradzić temu problemowi. .

Stawiam hipotezę , iż przyczyną jest silnik gry. Mianowicie wszystko ,
w moim kompie , toczy się własnym życiem , jak i w kompie oponenta. Gracz wydaje tylko rozkazy gdzie co ma zostać wybudowane , gdzie mają się udać jednostki , itp. lecz opóźnienia związane z dostawą towarów czy brakiem np. drewna do ukończenia budynku , nie są brane pod uwagę.

Podczas gry dzwonie kontrolnie do kolegi aby sprawdzić czy nie ma żadnych bugów , pytam się go czy nie brakuje mu drewna , bo widzę że nie może ukończyć kilku budowli , z powodu jego braku. Odpowiada mi że drewna ma w brud (<--tak to się pisze?) , i zaczyna budować już dymarki(których ja oczywiście nie widzę) , a budynki (dwie kopalnie żelaza , dwie kopalnie węgla) , o których mu powiedziałem , skończył budować parę minut temu. To samo jest ze ślepymi uliczkami , czy też zniszczonymi budowlami. Gramy przez hamatchi więc może to stanowi problem , lecz inaczej nie możemy się połączyć.

Rozważcie napisanie maila do producenta , czy też ludzi którzy tę grę tworzyli , z prośbą o naprawienie usterek , lub zaradzenie naszym problemom.

Pozdrawiam - A. :)

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 26 mar 2009, 20:02

1. Można napisać maila, ale co z tego, jeśli nawet nań nie odpowiedzą... Chcesz to spróbuj - powodzenia.
2. Twoja hipoteza jest stara jak świat i gdybanie nic nie zmieni.
3. Poradzono sobie z tym problemem w bardzo prosty sposób - gra się w TSK, a nie w TPR :wink:
4. Cytowany post jest sprzed trzech lat, ale co tam...

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 26 mar 2009, 21:13

Ostatni oficjalny patch twórcy wydali w sierpniu 2003, na dodatek tylko do niemieckiej wersji, więc nie ma co się łudzić, że wypuszczą kolejny.
Gdybyś trochę poszukał, dowiedział byś się, że kilka tygodni temu również wysłano petycję z prośbą o udostępnienie kodu źródłowego (na razie bez skutku, więc tego typu prośbę jednej osoby na pewno by zignorowali).

A jak chcesz grać przez sieć, to Zozol92 już napisał jak...
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 3391
Rejestracja: 03 wrz 2005, 11:20
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Kheli » 27 mar 2009, 00:26

Osobiście rozważam przekopiowanie map z TPR do TSK. Przydałby się taki opis (ktoś sporządzi?) i potwierdzenie, czy takowa zamiana przyniosłaby domniemany pozytywny skutek. Z pewnością urozmaiciłoby to rozgrywkę i ucieszyło wielu graczy, ponieważ mapy TPR do najnudniejszych nie należą.

Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum
Posty: 573
Rejestracja: 26 lut 2006, 10:01

Post autor: Zozol92 » 27 mar 2009, 07:51

Przykra sprawa, ale mapy TPR są niekompatybilne z TSK... Myślałem o otworzeniu i zapisaniu w edytorze - po korekcie wszystkich błędów związanych z nieprzystosowaniem, oczywiście. Ale nie ma możliwości zapisania w formacie TSK, a gdy użyjemy w starszej wersji gry map z nowszej, albo nie chce się włączyć misja, albo nie czyta terenu :?

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 27 mar 2009, 11:33

A nieprawda - mapy zapisane edytorem Kroma, a także oryginalne mapy TPR są częściowo kompatybilne z TSK - tylko zamiast tekstur typu lawa czy lód pojawiają się artefakty typu niebieskie/czerwone kwadraty. Mapy ładują się bez problemu, można też zmusić TSK do ich poprawnego wyświetlenia poprzez podmianę plików tekstur z tymi z TPR, tylko że jest to rozwiązanie niekompletne - nie zmienia to danych minimapy i właściwości terenu - lód będzie ciemnozielony na minimapie i nie będzie można po nim chodzić.

Edytor Qage'a ma przełącznik TPR/TSK, można w nim obejrzeć mapy w dwóch trybach.

Mapa misji 8 TPR była użyta w starym demie TSK, jej plik jest w katalogu \data\mission\smaps\save01.old w pełnym TSK. Trochę się różni, ale działa.

Próbowałem kiedyś nawet przeportować którąś misję TPR do TSK, ale różnice w działaniu są zbyt duże (nie chodzi tylko o jednostki, ale np. atak typu 2).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Posty: 97
Rejestracja: 29 sie 2009, 21:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Pytanie

Post autor: Toczek » 03 wrz 2009, 17:17

Mam pytanko - ile trzeba mieć czasu na taką jedną partyjkę przez internet?
http://farmersi.pl - polecam wszystkim, kt&#243;rzy ceni&#261; sobie wymagaj&#261;c&#261; my&#347;lenia rozgrywk&#281; na poziomie.

Awatar użytkownika
Franek89
Użytkownik Forum
Posty: 33
Rejestracja: 01 lis 2008, 20:12

Post autor: Franek89 » 03 wrz 2009, 18:24

Zależności czy ustalicie sobie zasadę(że nie atakujecie się przez jakiś czas np ok godziny) to jedna gra jak są ogarnięci gracze zajmie max 1:20.
Bez takiej zasady gra może trwać max 30-40min.

Awatar użytkownika
Zolw
Użytkownik Forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:59

Re: Pytanie

Post autor: Zolw » 03 wrz 2009, 18:27

Toczek pisze:Mam pytanko - ile trzeba mieć czasu na taką jedną partyjkę przez internet?
To zalezy od paru czynnikow, ale da sie w godzine dzisiaj Franek89 mi to pokazal :)

Awatar użytkownika
Lancetnik
Użytkownik Forum
Posty: 143
Rejestracja: 01 lip 2011, 18:15
Lokalizacja: Konin
Kontakt:

Post autor: Lancetnik » 03 sie 2011, 15:57

A nie trzeba tylko przez hamachi grać w K&M? Bo chciałbym se zagrać bez hamachi.

ODPOWIEDZ