Zapisywanie gry sieciowej...

Tutaj porozmawiasz o grze sieciowej i umówisz się na rozgrywkę z innymi Fanami.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Syriusz
Użytkownik Forum
Posty: 35
Rejestracja: 08 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Jaworzno

Zapisywanie gry sieciowej...

Post autor: Syriusz » 08 maja 2011, 14:09

Jak w temacie. Gram sobie 3 godzinki z żoną przez sieć w gierkę. Stworzyłem własną mapę i napisałem do niej scenariusz, wszystko działa. Problem pojawia się gdy zapisuje grę i niby wszystko OK. Jednak gdy chce kontynuować zakładam host gry żona sie dołącza jednak jest tylko 1 miejsce wolne :/ Ma ktos pomysł jak wybrnąć z tej patowej sytuacji, bo wiadomo ilemożna grać w knighta :P Jednak nie dysponuję taką ilością czasu :/

Z góry dziękuję za odpowiedź.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 08 maja 2011, 17:02

TPR? Poza desynchronizacją też ma to do siebie, że nie daje sobie rady z zapisywaniem - objawia się to właśnie tym, o czym piszesz (za mało miejsc dla graczy, czy rozmiar mapy podany w miliardach.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Syriusz
Użytkownik Forum
Posty: 35
Rejestracja: 08 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Jaworzno

Post autor: Syriusz » 08 maja 2011, 20:23

Tak w sumie myślę o jeszcze jednym rozwiązaniu, ale je wypróbuje dopiero jutro, mój kuzyn wspomniał mi, że rozwiązał ten problem z tym, że obecnie go nie ma w kraju a nie chce mu głupotami głowy zawracać :P

Ale opiszę proponowane rozwiązanie. Gdyby oboje gracze posiadali ten sam save z gry w sieci? Chociaż domyślam się, że i tak nie przyniesie to pożądanego efektu....

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 maja 2011, 21:09

Skopiowanie zapisu tylko doda drugiemu graczowi i tak niedziałającą pozycję :-)

Lewin kiedyś kombinował w hex-edytorze, udało mu się odblokować pozycje, ale nic poza tym - ekran zatrzymywał się na dialogu wczytywania.

Po prostu - na drugi raz gra przez sieć tylko w TSK - jedyna skuteczna metoda.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Syriusz
Użytkownik Forum
Posty: 35
Rejestracja: 08 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Jaworzno

Post autor: Syriusz » 10 maja 2011, 10:21

Właśnie ogarniam forum i czytam i czytam i doczytałem się bardzo wielu informacji. W sumie W knights-a gram od daty premiery i obecnie gram na wersji 1.53 REL (chyba tak piszę z pamięci :P) Nie uważam, się za jakiegoś mega fana ani pro gracza. Zastanawiam się jednak nad pomocą w rozwinięciu tej gry, obecnie jedyne co można zrobić to zrobić patch graficzny i kilka dodatkowych misji. Dawno nie grałem w tą kultową grę ale widzę, że nadal ma licznych fanów jak na grę, która pamięta karty graficzne typu (Riva TNT 4MB) czy procka 133MHz :D

W TSK nigdy nie grałem przez sieć ze względu na to, że w owych czasach nie każdy miał dostęp do stałego łącza a ludzie nawet w 2000 roku jeszcze na modemach grali :PP a, że w tą gre można grać całymi dniami ;) w ostatecznym rozrachunku nie było to opłacalne.

Mam takie pytanie, czy w TSK można zapisać i kontynuować grę sieciową? Bo jak tak to zaraz idę do piwnicy i przewrócę ją do góry nogami aby odnaleźć płytkę z grą TSK :P:P

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 10 maja 2011, 14:52

Syriusz pisze:obecnie gram na wersji 1.53 REL
1.53?! :shock: Nie męcz się już z tym i wgraj co najmniej SR2 (najlepiej to SR3).

Tak, w TSK da się zapisać i wznawiać gry sieciowe - wielokrotnie mi się to udawało. Co prawda ta wersja też ma kilka istotnych wad: częściowa niezgodność z patchem ddraw.dll powodująca wykrzaczanie się lobby (tu mi się zdaje, że tylko host powinien go nie mieć, reszta może), i możliwa zwiecha na samym starcie/wznowieniu gry sieciowej - trzeba próbować do skutku, za którymś razem wystartuje (tu ponoć pomaga patch 1.32, psujący jednak to i owo, plus całkowicie niezgodny z ddraw.dll).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Syriusz
Użytkownik Forum
Posty: 35
Rejestracja: 08 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Jaworzno

Post autor: Syriusz » 10 maja 2011, 18:31

Jak tak czytam na forum komu co działa a co nie, to cieszę się, że wogóle gra mi się włącza :D:D:D hehe.

Odkopałem TSK i ta akże pierwotna wersja jest prawdę mówiąc chyba najstabliniejsza :P:P Jednak znalazłem problem, który zaskoczył mnie totalnie. Dotyczy on również gry sieciowej. Chcąc grać przez opcję TCP/IP nie odnajduje mi serwera gry, żeby nie było mam odblokowane połączenie w firewall w windowsie oraz udostępniony super ekstra port na ruterze :P:P ponadto mam przydzielone IP dla kompa, które rozpoznawane jest jako zewnętrzne a laptop korzytsa z sieci wi-fi i również ma swoje IP.... Czy TSK ma wsparcie dla visty :P:P:P?????

Bo TPR mi jakoś odpalał a TSK niby działa, ale jakoś dziwnie w sensie graficznym ok ale czasem pomocnik ma np. kielbase w ręku i nad głową chmurkę z pytajnikiem, po czym znika mu ta kiełbasa (przepada) i zasówa do spichrza nosić coś innego :P:P sporadycznie ale zdarza się.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 10 maja 2011, 20:13

Syriusz pisze:Czy TSK ma wsparcie dla visty :P ?
Takie samo jak i starsze wersje TPR (od SR2), czyli nawet pod XP nie były projektowane, to co tu w ogóle o Viście mówić ;-)

Jeśli nikt nie ma publicznego IP lepiej korzystać z VPN-a, z tego co wiem, to poza stałym portem TCP 2300 używany bywa też inny, losowo wybrany port (UDP?).

Jak grasz po LAN-ie (z kimś w tej samej sieci) przez Wi-Fi nie zapomnij wyłączyć izolacji w opcjach routera.

Te inne błędy to dziwna sprawa - zwykle powodował je właśnie patch 1.32, ale jak sam powinieneś już być w stanie wywnioskować, u każdego KaM działa inaczej :P
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

ODPOWIEDZ