Knights and Merchants, a rozdzielczości panoramiczne

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Vornar
Użytkownik Forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2008, 17:46
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Knights and Merchants, a rozdzielczości panoramiczne

Post autor: Vornar »

witam mam tak problem otóz jestem miłośnikiem tej gry, ale nie wiem jak ustawić rozdzielczosc panoramiczną w grze ponieważ taki rozciągnięty obraz nie wygląda zbyt przyjemnie, z góry dziękuję i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 »

Zależy w której kampanii grasz.
W TSK nie ma takiej możliwości, a w TPR razem z TSK jest taka możliwość, ale nie wiem do końca.

PS: Lucbach powinien Ci powiedzieć, bo on bodajże ma panoramiczny ekran. ;)
Vornar
Użytkownik Forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2008, 17:46
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Post autor: Vornar »

posiadam tę nowszą wersję :D
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 »

czyli TPR z TSK???
Jak tak to ustaw rozdzielczość na 1280x960 i powinno być dobrze. ;)
Vornar
Użytkownik Forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2008, 17:46
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Post autor: Vornar »

hmm ale to nie jest przecież panoramiczna rozdziałka nie? panoramicnz jest chyba 1280x768 ale tego też nie ejstem pewny D
Obraz jest tylko nieznacznie mniej rozciągnięty niż przy 1280x1024
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 »

Wiem, że panoramiczna rozdziałka to 1280x768, ale 1280x960 powinno już nie być takie rozciągnięte. Grałem też na panoramicznym ekranie i aż tak mnie nie wkurzało to rozciągnięcie. :wink:
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach »

Nie, momencik, uporządkujmy Chłopaki.

1024x768 to nie jest żaden monitor panoramiczny. Wszystko, co jest 800x600 i dalej proporcjonalnie, czyli 1024x768, 1152x854, 1280x960, 1400x1050, 1600x1200 itd. jest normalnym, kwadratowym obrazem.
Rozdzielczości monitorów panoramicznych są zaś w drugim parametrze nieproporcjonalne, czyli nie 1280x960, a 1280x800, 1280x1024 (te dwie to najczęstsze rozdzielczości monitorów panoramicznych wśród użytkowników odwiedzających knights.sztab.com).

No i wracając do Twojego problemu Vornarze. Nie ustawisz tego w grze, bo nie ma takiej opcji. Ale co możesz zrobić: ustaw najwyższą rozdzielczość w menu głównym (1024x768) i przestaw ręcznie rozciągnięcie obrazu na Twoim panoramicznym monitorze (w jego menu) lub ustaw mu po prostu rozdzielczość 1024x768 (lub proporcjonalnie wyższą). Spowoduje to, że obraz gry nie będzie w żaden sposób zniekształcony. Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że po bokach ekranu będziesz miał czarny obraz, który nie będzie obsługiwaną częścią (czyli nie będziesz mógł tam umieścić kursora myszy).
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Gadzislaw
Użytkownik Forum
Posty: 253
Rejestracja: 14 paź 2007, 14:48
Lokalizacja: Sztum

Post autor: Gadzislaw »

Należy po prostu obrócić monitor tak, żeby był do góry nogami i wtedy wejdź w ustawienia i przekręć ekran o 180 stopni.
Obrazek
Też grasz w KaM Remake? Podziel się tym z innymi!
Vornar
Użytkownik Forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2008, 17:46
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Post autor: Vornar »

Hmm nie mam niestety możliwości zwężania/poszerzania obrazu na panoramie (miałem tylko na starym CRT) a o ile wiem to rozdzielczości panoramiczne to 1680x1050 lub 1440 x 900 ty napisałeś jakieś inne. a jak ustawiam w grze tą rozdzielczośc co poleciłeś to i tak mam rozciągnięty ekran..
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach »

Te, które napisałeś, to też rozdzielczości panoramiczne.

Nie wierzę, że nie masz możliwości regulowania rozciągnięcia obrazu, bo to jest w każdym monitorze. Otwórz tylko menu i sprawdź!
lucbach,
administrator knights.sztab.com
ODPOWIEDZ