Poradnik gry sieciowej Setmana i Lucbacha (wersja 1.03)

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Setman
Zbanowany
Posty: 269
Rejestracja: 05 sie 2005, 11:16

Poradnik gry sieciowej Setmana i Lucbacha (wersja 1.03)

Post autor: Setman » 26 gru 2005, 18:13

Gra przez sieć w Knights and Merchants to najczęściej poruszany problem dotyczący tej strategii. Przed rozpoczęciem gry trzeba wiedzieć o kilku ważnych kwestiach:
  • :arrow: Gra przez sieć w "K&M" jest wolna. Z tego powodu wielu graczy wskazuje na jej bezcelowość i utrudnienie, tym bardziej, że takiej gry nie można zapisać.
    :arrow: Gra przez sieć lokalną (LAN) jest możliwa.
    :arrow: Gra przez internet przy pomocy serwera Net-games jest niemożliwa, ponieważ od kilku lat te serwery nie działają. Jest na to jednak inny sposób.
    :arrow: Połączenie w Knights and Merchants TPR jest często zrywane z nie wiadomych przyczyn.
PORADNIK:

------------------------------
GRA PRZEZ INTERNET
------------------------------

Jak już wspomniałem we wstępie, gra przez serwery Net-Games jest niemożliwa, bowiem nie działają one od kilku lat. Prawdopodobnie nigdy nie było możliwe granie za ich pomocą w Knights and Merchants. Jest na to jednak inny sposób.
Bardzo ważne jest, by przed przystąpieniem do rozgrywki sprawdzić, czy poszczególni gracze mają tę samą wersję gry. W chwili obecnej 99% graczy ma którąś z poniższych wersji:
  • :arrow: 1.53 REL (obecnie już rzadko)
    :arrow: 1.58 (wersja podstawowa)
    :arrow: 1.58 PP1 (wersja z patchem Patch Pack 1 - nie zalecana)
    :arrow: 1.58 SR2 (wersja z patchem Service Release 2 - zalecana, traktowana jako standard)
Uwagę należy też zwrócić na fakt, czy któryś z graczy nie instalował patcha z oficjalnej strony K&M. Różnice powstałe po wgraniu oficjalnego patcha także uniemożliwiają rozgrywkę. Gra, w przypadku gdy chętni do rozgrywki mają różne wersje, lub różne rodzaje IP (zewnetrzny i wewnetrzny) jest niemożliwa.
Istnieje jednak program, dzięki któremu osoby mające wewnętrzne IP, mogą grać przez Internet. Program jest dostepny i darmowy. Mozna go sciągnąć tutaj.



Aby zagrać przez internet należy kolejno:

  • 1 ) Uruchomić hamachi

    2 ) Nacisnać na "create or join networks" (Przycisk drugi od prawej na dole)
    Obrazek

    3 ) Wybrać "join existing network"
    Obrazek

    4 ) W polu "Network name" wpisać "Knights-&-Merchants"
    Obrazek

    5 ) w polu "Network password" wpisać "knight"
    Obrazek

    6 ) Włączyć Knights and Merchants

    7 ) Wybrać w menu głównym pozycję "gra w sieci".
    Obrazek

    8 ) Z menu "wybierz typ gry" wybrać pozycję "sieć lokalna".
    Obrazek

    9 ) W polu, które się pojawi wpisać swoje imię i nacisnąć "dalej".
    Obrazek

    10 ) Z podanej listy wybrać ostatnią pozycję "połączenie internetowe TCP/IP dla DirectPlay". Gracz, który zakłada grę wciska następnie opcję "nowa gra". Gracze, którzy się przyłączają, czekają na założenie gry przez gracza zakładającego i wybierają wówczas opcję "aktywne gry". W oknie, które pojawi się w lewym górynym rogu ekranu, należy wpisać IP z Programu Hamachi komputera kolegi, który założył grę, np. 5.11.58.123
    Obrazek ObrazekObrazek
    11 ) Gracz, który zakłada grę w następnym menu wpisuje jej nazwę i wybiera opcję "uruchom grę". Gracze dołączający się do rozgrywki wybierają aktywną grę stworzoną przez kolegę (wyświetlona jest jej nazwa i wersja gry), potwierdzając to naciśnięciem przycisku "przyłączenie się do gry".
    Obrazek Obrazek
    12 ) Teoretycznie powinno nastąpić teraz połączenie graczy. W menu rozgrywki pozostaje wszystkim graczom wybrać kolory, scenariusz, pozycje startowe i stan posiadania. Pamiętajmy jednak, że zmian tych może dokonywać tylko gracz, który założył grę. By porozumieć się w tej kwestii, stworzono czat.
    Obrazek
  • W K&M TSK istnieje możliwość zapisu. Osoba która stworzyła grę, zapisuje grę na dowolnym slocie i może ją wczytać poprzez stworzenie nowej Gry, lecz zamiast mapy trzeba wybrać "Stan Zapisanej Rozgrywki".
    Ta funkcja nie działa w TPR.
    Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mar244
Użytkownik Forum
Posty: 360
Rejestracja: 01 paź 2005, 08:56
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: mar244 » 26 gru 2005, 19:09

bardzo fajny poradnik setman naprawde wszyscy teraz sie naucza grac :D 8)
Obrazek

Kaleka
Użytkownik Forum
Posty: 7
Rejestracja: 27 gru 2005, 22:06
Lokalizacja: Oborniki

Post autor: Kaleka » 28 gru 2005, 01:55

MAm jedno pytanei ja z kolega chcialem grac ale pomimo ze robilsimy dokladnei jak w instrukcji gra nie ruszyła bo kolega nie widzila servera

Awatar użytkownika
Setman
Zbanowany
Posty: 269
Rejestracja: 05 sie 2005, 11:16

Post autor: Setman » 28 gru 2005, 09:50

Zrobiliście na 100% coś inacze. Czasami gdy jest "zła" sieć w hamachi nie da sie podlaczyć do gry, ale ją widać.

Odezwij sie na gg do mnie (2681234)
Obrazek

Kahzad
Użytkownik Forum
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2005, 16:36

Post autor: Kahzad » 29 gru 2005, 19:40

przydało się :)
dzieki

Awatar użytkownika
Setman
Zbanowany
Posty: 269
Rejestracja: 05 sie 2005, 11:16

Re: Poradnik Gry Sieciowej by Setman & Lucbach (ver 1.03

Post autor: Setman » 29 gru 2005, 21:08

Czasami następuję nie połączenie miedzy graczem z wewnętrznym IP a graczem z zewnetrznym IP (neostrada). Jest to spowodowane tym, iż gracz z zewnętrznym IP ma włączony firewall. Trzeba go wyłączyć.
  • ----------------------------------------------------------------
    A) Jesli w neostradzie nie używasz ich aplikacji
    ----------------------------------------------------------------




    1)Kliknij na Menu Start, po czym przejdz do zakładki "Połącz z". Wybierz właściwości połączenia.

    Obrazek


    2) Wejdz w zakładkę "zaawansowane" i odznacz funkcję "Zapora połączenia internetowego"

    Obrazek


    ------------------------------------------------------------
    B) Jesli w neostradzie używasz ich aplikacji.
    ------------------------------------------------------------



    1)Kliknij na Menu Start, po czym przejdz do zakładki "Panel sterowania".

    Obrazek


    2)W Panelu sterowania wybierz "Połączenia sieciowe i internetowe"

    Obrazek


    3)W Połączeniach sieciowych i internetowych wybierz "Połączenia sieciowe

    Obrazek


    4) Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na połączenie z którym się połaczasz i wybierz właściwości.

    Obrazek


    5) Wejdz w zakładkę "zaawansowane" i odznacz funkcję "Zapora połączenia internetowego"

    Obrazek

lucbach propnuje, żebyś włączył modyfikacje postów ! :wink:
Obrazek

Kahzad
Użytkownik Forum
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2005, 16:36

Post autor: Kahzad » 29 gru 2005, 21:42

Tylko, że w przypadku WinXP z SP2 i bez niego wyłączanie tej opcji troszkę się różni :)

W SP2 masz `ustawienia` w zakładce `zaawansowane` ona `właściwości połączenia`
Tam mozna ustawić więcej opcji zabezpieczeń oraz otworzyć przejście dla hamachi`ego.

lucbach propnuje, żebyś włączył modyfikacje postów !
I agree ;)

Awatar użytkownika
Setman
Zbanowany
Posty: 269
Rejestracja: 05 sie 2005, 11:16

Post autor: Setman » 29 gru 2005, 21:50

Kahzad pisze:Tylko, że w przypadku WinXP z SP2 i bez niego wyłączanie tej opcji troszkę się różni :)

W SP2 masz `ustawienia` w zakładce `zaawansowane` ona `właściwości połączenia`
Tam mozna ustawić więcej opcji zabezpieczeń oraz otworzyć przejście dla hamachi`ego.
Nie wiem jak jest z SP2 bo SP2 poprostu nie mam ze względu na obciązenie komputera.

Ale nie wiem czy wiesz bez SP2 także mozesz ustawiac wyjatki. Poprostu klikasz ustawienia i mozesz odblokwać port. :wink: NIe próbowałem samego portu hamachi odblokować bo nie jestem pewien czy to jest 12975, a nie chce mi sie próbować z innymi frewallami.

Ale chyba bede musiał, żeby lucbach sobie odblokował :P
Obrazek

Zdrajca
Użytkownik Forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 gru 2005, 17:35
Lokalizacja: Oświęcim
Kontakt:

Post autor: Zdrajca » 30 gru 2005, 20:52

Ja mam raczej ten sam błąd, robie tak jak jest opisane a i tak nie widze serwera :(
Knights & Merchanst

Awatar użytkownika
Setman
Zbanowany
Posty: 269
Rejestracja: 05 sie 2005, 11:16

Post autor: Setman » 03 sty 2006, 18:30

Kolejny dodatek..

Gra na 2 Osoby - serwer z 256 kb/s pobieranie / 128 kb/s wysylanie
Gra na 3 Osoby - serwer z 512 kb/s pobieranie / 256kb/s wysylanie
Gra na 4 Osoby - serwer z 768 kb/s pobieranie / 384 kb/s wysylanie
Gra na 5 Osoby - serwer z 1024 kb/s pobieranie / 512 kb/s wysylanie

Co to oznacza ?

Oznacza to, iż jeśli chcecie pograc w 3 osoby, to osoba która zakłada grę (serwer) musi posiada łącze o minimalnej przepustowoski 512/256 kb/s.
:wink:



Gdybym miał moderatora, albo gdyby mozna było edytować post złaczył bym to w całośc, ale jak jest to wiecie. :coongada::
Obrazek

ODPOWIEDZ