Jak uruchomić Knights & Merchants? (VISTA)

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Loon
Użytkownik Forum

Jak uruchomić Knights & Merchants? (VISTA)

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Loon »

Próbuję uruchomić na Windows Vista, ale za nić w świecie nie idzie. Chodzi o wersję The Peasant Rebelion. Proszę o poradę. Po kliknięciu na ikonkę wyskakuje błąd "DD: Action not supported" i gra się nie włącza. DD to chyba DirectDraw? Nie mam pojęcia. Kombinuje z trybami zgodności, ale to nic nie daje. Ktoś wie, jak mogę sobie poradzić? A jeśli nie - czy da radę odpalić to jakimś emulatorem?

Dość pilnie potrzebuję uruchomić tę grę, jakkolwiek by to nie brzmiało :)

Zainstalowałem ten SR2, ale nie pomoglo.
Całość wygląda mniej więcej tak:
http://pl.youtube.com/watch?v=eMjd4A1xdSQ
Awatar użytkownika
ElDamiano
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: ElDamiano »

Ja gram na VISCIE ULTIMATE w KaM TPR z SR3 beta 6 i chodzi cacy.
Jaką masz grafikę? Płytę główną? I ram? No i procek oczywiście...
Ja mam procka Intel Dual Core E2140 (2x 1,6 GHz).. GooDRAM 3GB 800 mhz, grafikę Ati Radeon 3850 (PowerColor) i Płytę ASUS P5B VM-SE.
I chodzi bez żadnych problemów. A znając życie to masz pewnie zintegrowaną grafikę?

Spróbuj ściągnać najpierw SR3 beta 6 stąd:
http://rapidshare.com/files/165469279/K ... a_6_PL.rar

Dałem swój link ponieważ na głównej stronie link nie działa :niedowiarek:

Zrób wszystko dobrze z instrukcją.
Skopiuj pliki:
"data" (Podmieniając wszystkie podfoldery jakie tam są na właśnie te)
"KM_TPR.exe." oraz "SETUP.bat" do katalogu z grą.
Skopiuj swoje savy jeśli nie chcesz ich stracić.
Uruchom SETUP.bat i naciśnij spacje potem wszystko samo się zrobi.
I powiedz jakie są efekty.
Awatar użytkownika
Loon
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Niestety, nadal to samo :(.

Mój komputer:
AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-58 (2 CPUs), ~1.9GHz
2046MB RAM
ATI Mobility Radeon HD 2600
Vista Home Premium (6.0, Build 6001) Service Pack 1
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Z tego co wiem, K&M poprawnie chodzi na Vista Home Basic ( ja mam i chodzi bez problemu).
U mojego kolegi na Home Premium, i u kuzyna, na Home Business, sprawiała (i sprawia) kłopoty.
Jak na mój gust, to właśnie wina tego "premium"
Do ElDamiano: ja mam grafinę Intel X3100 i gram bez problemu, więc grafika nie ma tu raczej wpływu. K&M to za stara gra :szczerzy:
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Ja wam natomiast powiem panowie tak - Vista nie nadaje się do starych gier. Co prawda niektóre na niej w miarę dobrze chodzą, to inne po prostu odmawiają najnowszemu systemowi z rodziny "okien" współpracy. Czemu tak jest? Nie mam pojęcia. Jest natomiast kilka sposobów grania w starsze gry:
1. Zupełna zmiana Visty na XP, bądź nawet Linuksa. Przejście na "ikspekę" polecam najbardziej - system ten nie zawiódł mnie ANI RAZU, a pracuję na nim już 6 lat. Przejście na pingwinka polecam natomiast użytkownikom zaawansowanym, takim, którzy obsługi zupełnie nowego systemu się nie boją. Tylko nie wolno zapomnieć o zainstalowaniu Wine i Cedegi (czyli "emulatorów" Windowsa pod Linuksem, co umożliwia odpalenie zdecydowanej większości gier na ten system). Poza tym - Linux dużo mniejszym kosztem pamięci oferuje WSZYSTKIE funkcje Visty. Polecam zwłaszcza prostą w obsłudze dystrybucję Mandriva.
2. Doinstalowanie do Visty drugiego systemu (XP, bądź linux) - rozwiązanie uniwersalne, umożliwiające pogodzenie obu rzeczy. Niestety ogromną wadą tego rozwiązania jest w dużej części zbyteczne zużycie sporej ilości miejsca na dysku (wszak OS-y trochu se ważą)...

Co do samej Visty - jak dla mnie - nie jest to system oferujący wiele nowych rzeczy. Na pewno nie warto na niego przechodzić z XP SP2, czy tym bardziej z Linuxa. Vista jest systemem mocno niedopracowanym, wyszedł on ewidentnie za wcześnie. I szczerze mówiąc - jest to druga tak bolesna klęska Microsoftu (po drugiej wojnie przeglądarek, w której dostają w "cztery litery"). Mam nadzieję, że firma Billa Gates'a podniesie się i stworzy dzieło na miarę Windowsa XP, bo to był, jest i będzie najlepszy OS dla zwykłego zjadacza chleba. I basta!

P.S. Ach, co do mojej konfiguracji - kupowałem kompa dwa lata temu, KaM na tym sprzęcie śmiga, aż miło:
Procek - Intel Core 2 Duo E6400 2x2.13 GHz
Grafa - nVidia 7600 GT
RAM - 2x512 MB 667 MHz
Płyta główna - Asus P5B-E
OS - Windows XP Professional Service Pack 2.
Jak widać - NIE MOŻE być takiej sytuacji, że jest komp za szybki i gra na nim nie odpali (bo to nie jest możliwe). To wina systemu operacyjnego - KaM nie ma supportu pod Vistę, pod XP natomiast od wersji 1.58 ma. Tak więc proszę nie mówić, że to wina za mocnego kompa. Równie dobrze mógłbym zrobić to na najmocniejszym do nabycia obecnie sprzęcie i wyszłoby na to samo - to wina OS-u, nie hardware-u...
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
ElDamiano
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Loon pisze:Niestety, nadal to samo :(.

Mój komputer:
AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-58 (2 CPUs), ~1.9GHz
2046MB RAM
Vista Home Premium (6.0, Build 6001) Service Pack 1
A więc to jest laptop. A myślałem, że stała maszyna... Moim zdaniem problemem jest to, że to jest laptop. A możesz mi podać dokładny model tego laptopa?

PS - Wszystkie stery masz aktualizowane na bieżąco?

Mój kolega ma podobnego laptopa:

Acer
1 GB RAM
I procka Intel Core 2 Duo 2x 2Ghz
I Vista Ultimate... I KaM TPR chodzi, ale tylko z SR3 beta 6.
SR2 nie wystarcza.
Awatar użytkownika
Loon
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Toshiba A210-16F
Sterowniki nowsze niż newsy na TVN24 ;)

PS. Dzięki wszystkim za tak duży odzew, jesteście naprawdę solidną społecznością internetową, a przy tym związaną z najlepszym komputerowym RTS-em, w którego nie mogę grać :(

//edit - Odgrzebałem gdzieś The Shattered Kingdom, niestety przy próbie uruchomienia wyskakuje error 103. Może chociaż na to jest jakaś recepta?

Albo jakieś wirtualne stawianie Win XP?

//Widzę, że nie chciało ci się skorzystać z opcji "edytuj"... Tym razem ci wybaczam, ale następnym razem nie zapominaj o niej.
//Michailoff
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Z TSK może być więcej problemów niż z TPR, jako że był pisany pod 95/98.
Można spróbować na maszynie wirtualnej, jednak najlepszym rozwiązaniem to nie jest (na moim trochę starszym komputerze dźwięk i kursor się przycinały - system gość: 2K).
Instalacja drugiego systemu wydaje się być najlepszym rozwiązaniem, jak powiedział Michailoff, dziś przy dyskach o takiej pojemności 2 systemy nie stanowią problemu (XP - poniżej 2GB).
Michailoff pisze:Tylko nie wolno zapomnieć o zainstalowaniu Wine i Cedegi (czyli "emulatorów" Windowsa pod Linuksem, co umożliwia odpalenie zdecydowanej większości gier na ten system).
Warto wspomnieć, że Cedega jest płatna, a z własnego doświadczenia wiem, że Wine miewa spore problemy z grami (z TPR daje radę, nie wyświetla filmów, może się lekko przycinać z włączonymi shaderami w konfiguracji, jakość dźwięku może być troszeczkę gorsza, gra przez sieć nie działa (żadna strata, i tak jest zbugowana); z kolei TSK nie udało mi się nigdy uruchomić - nigdy nie wykrył płyty).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
ElDamiano
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Loon pisze:Toshiba A210-16F
Sterowniki nowsze niż newsy na TVN24 ;)

PS. Dzięki wszystkim za tak duży odzew, jesteście naprawdę solidną społecznością internetową, a przy tym związaną z najlepszym komputerowym RTS-em, w którego nie mogę grać :(

//edit - Odgrzebałem gdzieś The Shattered Kingdom, niestety przy próbie uruchomienia wyskakuje error 103. Może chociaż na to jest jakaś recepta?

Albo jakieś wirtualne stawianie Win XP?

//Widzę, że nie chciało ci się skorzystać z opcji "edytuj"... Tym razem ci wybaczam, ale następnym razem nie zapominaj o niej.
//Michailoff
A możesz mi powiedzieć jaką rozdzielczość ustawioną na swoim monitorze?
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

Loon, kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę KaM.exe wejdź we właściwości, tryb zgodności i powinno być coś w stylu " Uruchom zgodnie z windows xp sp2 "
Obrazek

Obrazek
Odpowiedz