Poradnik gry sieciowej

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Poradnik gry sieciowej

Post autor: lucbach » 04 sie 2005, 14:47

Gra przez sieć w Knights and Merchants to najczęściej poruszany problem dotyczący tej strategii. Przed rozpoczęciem gry trzeba wiedzieć o kilku ważnych kwestiach:
  • :arrow: Gra przez sieć w "K&M" jest wolna. Z tego powodu wielu graczy wskazuje na jej bezcelowość i utrudnienie, tym bardziej, że takiej gry nie można zapisać.
    :arrow: Gra przez sieć lokalną (LAN) jest możliwa.
    :arrow: Gra przez internet przy pomocy serwera Net-games jest niemożliwa, ponieważ od kilku lat te serwery nie działają. Jest na to jednak inny sposób.
    :arrow: Połączenie jest często zrywane.
PORADNIK:

---------------------------------------------
GRA PRZEZ SIEĆ LOKALNĄ (LAN)
---------------------------------------------

Bardzo ważne jest, by przed przystąpieniem do rozgrywki sprawdzić, czy poszczególni gracze mają tę samą wersję gry. W chwili obecnej 99% graczy ma którąś z poniższych wersji:
  • :arrow: 1.53 REL (obecnie już rzadko)
    :arrow: 1.58 (wersja podstawowa)
    :arrow: 1.58 PP1 (wersja z patchem Patch Pack 1 - nie zalecana)
    :arrow: 1.58 SR2 (wersja z patchem Service Release 2 - zalecana, traktowana jako standard)
Gra, w przypadku gdy chętni do rozgrywki mają różne wersje, jest niemożliwa. Uwagę należy też zwrócić na fakt, czy któryś z graczy nie instalował patcha z oficjalnej strony K&M. Różnice powstałe po wgraniu oficjalnego patcha także uniemożliwiają rozgrywkę!

By stworzyć serwer sieci lokalnej dla kilkuosobowej gry tak, by inni gracze mogli się do niej przyłączyć, należy w podanej kolejności:
  • 1) Wybrać w menu głównym pozycję "gra w sieci".

    2) Z menu "wybierz typ gry" wybrać pozycję "sieć lokalna".

    3) W polu, które się pojawi wpisać swoje imię i nacisnąć "dalej".

    4) Z podanej listy wybrać ostatnią pozycję "połączenie internetowe TCP/IP dla DirectPlay". Gracz, który zakłada grę wciska następnie opcję "nowa gra". Gracze, którzy się przyłączają, czekają na założenie gry przez gracza zakładającego i wybierają wówczas opcję "aktywne gry". W oknie, które pojawi się w lewym górynym rogu ekranu, należy wpisać sieciowe IP komputera kolegi, który założył grę, np. 192.168.1.2 (w razie potrzeby należy zasięgnąć informacji u administratora sieci).

    5) Gracz, który zakłada grę w następnym menu wpisuje jej nazwę i wybiera opcję "uruchom grę". Gracze dołączający się do rozgrywki wybierają aktywną grę stworzoną przez kolegę (wyświetlona jest jej nazwa i wersja gry), potwierdzając to naciśnięciem przycisku "przyłączenie się do gry".

    6) W menu rozgrywki pozostaje wszystkim graczom wybrać kolory, scenariusz, pozycje startowe i stan posiadania. Pamiętajmy jednak, że zmian tych może dokonywać tylko gracz, który założył grę. By porozumieć się w tej kwestii, stworzono czat.

    7) Przyciskiem "start" gracz, który założył grę, może ją teraz uruchomić.
------------------------------
GRA PRZEZ INTERNET
------------------------------

Jak już wspomniałem we wstępie, gra przez serwery Net-Games jest niemożliwa, bowiem nie działają one od kilku lat. Prawdopodobnie nigdy nie było możliwe granie za ich pomocą w Knights and Merchants. Jest na to jednak inny sposób.
Bardzo ważne jest, by przed przystąpieniem do rozgrywki sprawdzić, czy poszczególni gracze mają tę samą wersję gry. W chwili obecnej 99% graczy ma którąś z poniższych wersji:
  • :arrow: 1.53 REL (obecnie już rzadko)
    :arrow: 1.58 (wersja podstawowa)
    :arrow: 1.58 PP1 (wersja z patchem Patch Pack 1 - nie zalecana)
    :arrow: 1.58 SR2 (wersja z patchem Service Release 2 - zalecana, traktowana jako standard)
Gra, w przypadku gdy chętni do rozgrywki mają różne wersje, jest niemożliwa. Uwagę należy też zwrócić na fakt, czy któryś z graczy nie instalował patcha z oficjalnej strony K&M. Różnice powstałe po wgraniu oficjalnego patcha także uniemożliwiają rozgrywkę!
Pod uwagę należy wziąć także fakt, że połączenie - z niezrozumiałych dotąd względów - bardzo często się po prostu nie udaje.

Aby zagrać przez internet należy kolejno:
  • 1) Wybrać w menu głównym pozycję "gra w sieci".

    2) Z menu "wybierz typ gry" wybrać pozycję "sieć lokalna".

    3) W polu, które się pojawi wpisać swoje imię i nacisnąć "dalej".

    4) Z podanej listy wybrać ostatnią pozycję "połączenie internetowe TCP/IP dla DirectPlay". Gracz, który zakłada grę wciska następnie opcję "nowa gra". Gracze, którzy się przyłączają, czekają na założenie gry przez gracza zakładającego i wybierają wówczas opcję "aktywne gry". W oknie, które pojawi się w lewym górynym rogu ekranu, należy wpisać zewnętrzne IP komputera kolegi, który założył grę, np. 85.55.140.20 (posiadacze neostrady, która zmienia wciąż IP, nie są w stanie stworzyć rozgrywki).

    5) Gracz, który zakłada grę w następnym menu wpisuje jej nazwę i wybiera opcję "uruchom grę". Gracze dołączający się do rozgrywki wybierają aktywną grę stworzoną przez kolegę (wyświetlona jest jej nazwa i wersja gry), potwierdzając to naciśnięciem przycisku "przyłączenie się do gry".

    6) Teoretycznie powinno nastąpić teraz połączenie graczy. Często jednak inaczej ma się to w praktyce. W menu rozgrywki pozostaje wszystkim graczom wybrać kolory, scenariusz, pozycje startowe i stan posiadania. Pamiętajmy jednak, że zmian tych może dokonywać tylko gracz, który założył grę. By porozumieć się w tej kwestii, stworzono czat.
Obserwacje? Problemy? Uwagi? Pisz śmiało!
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Artanis
Użytkownik Forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 sie 2005, 14:07

Post autor: Artanis » 09 sie 2005, 18:00

Witam ;) Mój pierwszy post na nowym forum :)

W ostatnim czasie znalazłem rozwiązanie na rozgrywkę przez internet, dla osób posiadających wewnętrzne IP w większość gier - mówię o programie Hamachi. Programik ten kreuje wirtualną sieć, do której mogą się dołączać inni użytkownicy, po podaniu nazwy i hasla sieci. Otrzymają oni nowe numery IP w obrębie wirtualnego LANu. Program ten został przetestowany przeze mnie na grach Icewind Dale 2, Europa Universalis 2, Anno 1602 oraz na podstawowym Knights and Merchants z pozytywnym skutkiem :)

oto link do Hamachi:
http://www.amnezja.org/modules.php?name ... e&sid=4529
Program jest darmowy oraz w polskiej wersji językowej.
Jedynym problemem jest jego działanie - funkcjonuje jedynie pod Windows XP i 2000.

Rafael_5000
Użytkownik Forum
Posty: 332
Rejestracja: 06 sie 2005, 17:09

Post autor: Rafael_5000 » 09 sie 2005, 20:15

zajebongo :shock:

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 14 sie 2005, 13:41

Oooo, świetnie, to już jakiś przełom! Artanisie, skąd znasz ten program?
lucbach,
administrator knights.sztab.com

metalmok
Użytkownik Forum
Posty: 32
Rejestracja: 13 sie 2005, 09:49
Lokalizacja: Kalety
Kontakt:

Post autor: metalmok » 14 sie 2005, 14:34

Potwierdzam ten program jest genialny. Brawa dla Artanisa

Gb.Ottis
Użytkownik Forum
Posty: 128
Rejestracja: 04 sie 2005, 14:48
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

:}

Post autor: Gb.Ottis » 24 sie 2005, 01:07

Trzeba jeszcze znaleźć program, który umożlwi wykonywanie zapisu gry. Wtedy już będzie wszystko pięknie :}
Piotr Soboń Gb.Ottis
E-mail: Gb.Ottis@poczta.fm
tel. +48 692636048
GG: 3832344

Haker
Użytkownik Forum
Posty: 22
Rejestracja: 12 sie 2005, 09:10
Lokalizacja: Osiek koło Olkusza

Post autor: Haker » 29 sie 2005, 10:31

Próbuję grać przez internet z kuzynem, on zokłada grę a ja się próbuje dołączyć. I tu pojawia się problem, wpisuje jego ip i na ekranie "wybierz grę" mi nic nie pisze :cry: ! Proszę o poooomoc!!!!!

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 29 sie 2005, 10:52

Użyjcie Hamachi. To, o czym piszesz, to są pewnie problemy z wewn. IP!
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Rafael_5000
Użytkownik Forum
Posty: 332
Rejestracja: 06 sie 2005, 17:09

Post autor: Rafael_5000 » 29 sie 2005, 16:58

Może ktoś pokusiłby się o opis użytkowania Hamachi w kontekscie KaM??

Haker
Użytkownik Forum
Posty: 22
Rejestracja: 12 sie 2005, 09:10
Lokalizacja: Osiek koło Olkusza

Post autor: Haker » 29 sie 2005, 18:32

Dzięki spróbuje :)

ODPOWIEDZ