Propozycja nowego FAQ (02.10.2012) - TO TEŻ PRZECZYTAJ

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Propozycja nowego FAQ (02.10.2012) - TO TEŻ PRZECZYTAJ

Post autor: kuba11100 » 10 sty 2010, 00:09

UWAGA: Wszelkie pytania i problemy związane z patchem proszę zadawać w temacie "Patch Service Release 3 w drodze!" w dziale Działalność Fanów, lub po prostu w Pomocy technicznej. Ten temat dotyczy samego FAQ.

FAQ
czyli najczęściej zadawane pytania

0. Wstęp, czyli dostępne wersje gry
Niektórzy nowi gracze miewają problemy z odróżnieniem, które wersje gry posiadają; nie wiedzą, o co chodzi z tym TSK i TPR.

TSK jest podstawową częścią gry, wydaną w 1998 roku. Zawiera jedną kampanię (o tej samej nazwie),a tłem menu głównego jest pergamin. Znane, wydane wersje gry były oznaczone numerami od 0.73 do 1.32, z czego każda polska wersja niższa niż 1.30 jest wersją demo.

TPR jest rozszerzoną wersją gry, wydaną w 2001 roku. Zawiera dwie kampanie (TSK i TPR) oraz siedem misji pojedynczych, a tłem menu głównego jest kamienna ściana. Wszystkie wersje są oznaczone numerem 1.471 lub wyższym.

Dostępna jest jeszcze inna wersja, będąca próbą napisania od nowa wszystkich mechanizmów gry - Remake . Od marca 2008 jest ona w ciągłym rozwoju. Nadaje się przede wszystkim do grania przez sieć, misje dla jednego gracza nadal nie są obsługiwane zbyt dobrze. Jest ona niekompatybilna ze wszystkimi patchami dostępnymi dla oryginalnego KaM. Jej wydania są oznaczane opisowo (np. 4th Multiplayer Demo) oraz numerem kolejnej kompilacji (np. r3392).

1. Patche, czyli zanim przejdziesz dalej
Wiadomo, że stare wersje gier i programów mogą być dużo bardziej niedopracowane. W przypadku KaM nie jest inaczej (no, może jednak, ale to nieważne), dlatego jeżeli nie masz jeszcze najnowszej wersji gry, koniecznie zainstaluj patcha:

Dla TPR są dostępne dwa patche:
SR2 - wersja stabilna, wydana 27 marca 2005, uznawana za standard;
SR3 - wersja niestabilna, aktualne polskie wydanie (RC2) zostało udostępnione 31 sierpnia 2012.

SR3 wbrew pozorom jest stabilna, osobiście polecam jej instalację zwłaszcza dlatego, że łata wiele nowych błędów.

W przypadku TSK zdania są podzielone - chociaż najnowszą wersją jest 1.32, większość graczy nadal używa wersji 1.30, bez patcha. Dzieje się tak, ponieważ patch ten potrafi spowodować więcej problemów, niż przynieść korzyści - czym jest niedziałająca pauza w porównaniu z poddanymi mylącymi osady? Dodatkowo, opisana poniżej biblioteka nie współpracuje z wersją 1.32, powodując natychmiastowy błąd aplikacji.

Od niedawna jest dostępna również zmodyfikowana biblioteka ddraw.dll autorstwa GOG.com. Jej instalacja jest konieczna w przypadku korzystania z systemu Windows Vista/7, jeśli gracz posiada nowszą kartę graficzną, w przypadku występowania błędów również jej użyć w systemie Windows XP. Biblioteka uniemożliwi granie w systemach Windows 95/98, brak danych o 2000/Me. Aby ją zainstalować, wystarczy rozpakować zawartość archiwum do katalogu z grą.

Po zainstalowaniu jakiegokolwiek patcha nie należy kontynuować gry na starych zapisach - zaleca się ich ponowne rozpoczęcie, w przeciwnym razie błędy będą nadal występować.

Nie należy również instalować siódmej bety patcha SR3 na każdą z jego poprzednich wersji - zaleca się wykonać to na czystej inslatacji bądź SR2.

Najnowszą publicznie dostępną wersją Remake[/b] jest r3392 z dnia 14 maja 2012.

Wszystkie patche można pobrać, klikając w łącza w sekcji 6. artykułu.

2. Lista wszystkich błędów
???3. Błędy bez rozwiązania na dzień dzisiejszy
3.1. <s>Błędy gry sieciowej</s>
3.2. Wrogowie biegają po całej mapie
3.3. Poddani sami idą do miasta wroga
3.4. Żołnierze nie jedzą ryb
3.5. Znikające plany budowy
3.6. Łucznicy nie atakują wrogów
3.7. Żołnierze nie reagują na polecenia

???4. Obejścia, częściowo rozwiązane błędy lub te, o różnych przyczynach
4.1. Opóźnione reakcje żołnierzy
4.2. Wyłączanie się gry
4.3. Powolna gra przez Internet
4.4. Pomocnicy nie zanoszą materiałów na budowę
4.5. Nie można robić zrzutów ekranu
4.6. Pomocnicy nie dostarczają towarów do garbarni
4.7. Wróg przestaje się rozbudowywać po zapisaniu i ponownym wczytaniu gry
4.8. Błędy gry sieciowej

???5. Rozwiązane błędy
5.1. Za szybkie przesuwanie ekranu
5.2. Błędna paleta kolorów, lagi myszy, artefakty na ekranie
5.3. Nie można wczytać zapisanych gier
5.4. Nie można zainstalować patcha SR2 pomimo posiadania Runtime VB6
5.5. Brak muzyki w TSK
5.6. Błędne misje 3, 4, 5 i 12 TSK oraz 14 TPR
5.7. Wrogowie nie dostarczają towarów do spichrza
5.8. Wrogowie nie atakują w kampanii TPR
5.9. Kusznicy nie mówią

3. Lista błędów bez rozwiązania na dzień dzisiejszy

3.1. Przeniesiony, patrz pkt. 4.8

3.2. Po 2-3 godzinach gry, żołnierze wroga opuszczają swoje pozycje obronne, biegają po całej mapie wrzeszcząc "Szturmem ich!". (TPR 1.56 i nowsze)
Jest to tzw. błąd "drunk soldiers", powodowany zbyt dużą ilością (prawdopodobnie około 1000) jednostek na mapie, wliczając w to cywili, żołnierzy, zwierzęta i przemieszczające się rośliny wodne. Nie ma na to rady, można tylko starać się ukończyć misję szybciej.

3.3. Poddani z własnej woli idą wprost do miasta wroga! Co się dzieje?
Typowo losowy błąd. Do jego wystąpienia może się przyczynić nadużywanie przyspieszenia F8, ale nie jest to do końca potwierdzone.

3.4. Pomocnicy nie karmią żołnierzy rybami. (tylko TPR)
Niestety, żołnierze mogą jeść tylko chleb, kiełbasę i wino.

3.5. Plany budowy samoczynnie znikają!
Jest to błąd w sposobie obliczania drogi budowniczych, występuje zazwyczaj w nieoficjalnych misjach. Został dość dobrze opisany przez użytkownika @rTeq na forum knights.sztab.com (link do tematu)

3.6. Moi łucznicy przestali atakować niektórych żołnierzy wroga! (tylko TPR)
Błąd jest ściśle powiązany z błędem "drunk soldiers", patrz punkt 3.3.

3.7. Moi żołnierze sami idą w bliżej nieokreślone miejsce, nie reagując na moje polecenia!
Błąd częściej występujący losowo w starszych wersjach TPR - w tym przypadku pomaga patch SR2 lub nowszy. Może być jednak spowodowany powstaniem oddziału o ilości żołnierzy większej niż 80 (normalnie gra blokuje taką możliwość w przypadku używania przycisku w panelu kontrolnym, jednak blokada ta nie działa pod wrotami warowni, gdzie oddziały są automatycznie łączone).

4. Obejścia, częściowo rozwiązane błędy lub te, o różnych przyczynach
4.1. Wszystkie oddziały reagują z opóźnieniem, trwającym do kilku sekund. (tylko TPR)
Błąd jest spowodowany szkoleniem wojsk w Ratuszu. Jednostki TPR otrzymane na początku misji nie powodują błędu. Zabicie wszystkich najemników zwerbowanych w ratuszu zlikwiduje lag.

4.2. Gra się wyłącza.
Błąd jest najczęściej wywołany brakiem najnowszego patcha. Jeśli wystąpi w trakcie misji, ponowne jej rozegranie może pomóc. Może też być spowodowany błędem w pliku misji, takim jak zbyt wiele drużyn, błędna ścieżka czy próba załadowania elementu TPR (np. rybaka lub ratusza) w TSK. Niestety, nie zawsze znajduje się jego skuteczne rozwiązanie.

4.3. Gra przez Internet działa bardzo wolno.
Może być spowodowane pośrednictwem VPN-u (np. Hamachi), ale nie musi - nawet na bardzo szybkim łączu w sieci lokalnej gra sieciowa jest zawsze wyraźnie wolniejsza od pojedynczej.

4.4. Moi pomocnicy przestali przynosić materiały do budowy (kamienie i deski). Przynoszą je tylko budowniczym do budowy drogi i winnicy. Co robić?
Prawdopodobnie zleciłeś budowę zbyt wielu budynków jednocześnie. Wtedy pomocnicy przestają przynosić materiały do budowy. Zburz budynki oczekujące na wybudowanie tak, aby ich liczba nie była większa niż 3. Pomocnicy automatycznie wezmą się do pracy.

4.5. Nie mogę robić zrzutów ekranu - po użyciu klawisza PrintScreen i wklejeniu do Painta, obraz jest cały czarny i nieczytelny!
Użyj darmowego programu ScreenshotCaptor.

4.6. Pomimo tego, że w chlewach zalega wiele płatów skór, pomocnicy nie zanoszą ich do garbarni!
Rzadki błąd, w połowie naprawiony w SR3 beta 5. Jeśli dostawy świń do wszystkich spichrzy i rzeźni są zablokowane, pomocnicy przestaną wynosić towary z chlewów. Sytuacja wróci do normy po odblokowaniu dostaw do przynajmniej jednej rzeźni lub spichrza.

4.7. Po zapisaniu i ponownym wczytaniu gry przeciwnik przestaje się rozbudowywać. (tylko TPR)
W tym wypadku zapis należy wczytać dwa razy - wtedy wszystko wróci do normy.

4.8. Podczas gry sieciowej każdy gracz widzi co innego. Poza tym, nie można wczytywać zapisanych gier. (tylko TPR)
Jest to znany, nierozwiązany błąd. Nie występuje w żadnej z wersji TSK, dlatego zaleca się granie przez Internet używając właśnie wersji 1.32 i niższych.

5. Lista rozwiązanych błędów
5.1. Ekran przesuwa się tak szybko, że nie można wybrać dokładnej lokalizacji!
Błąd występuje na niektórych kartach graficznych. Zainstaluj zmodyfikowaną bibliotekę ddraw.dll. W przypadku TPR może wystarczyć instalacja SR2 lub nowszego.
Pomocny może okazać się też limiter klatek na sekundę, taki jak ten dostępny w opcjach programu MSI Afterburner On-Screen Display Server

5.2. Kolory w grze są źle wyświetlane, kursor skacze i na ekranie widać dodatkowo artefakty!
Błąd typowy dla Windows Vista/7, patrz punkt 5.1.

5.3. Nie mogę wczytać zapisanej gry!
Utwórz katalog "save" w katalogu Km TPR\data\.
Jeśli po ponownym uruchomieniu gry lista zapisów nadal jest pusta upewnij się, że masz prawa zapisu do powyższego katalogu (lub uruchamiaj grę z uprawnieniami administratora).

5.4. Nie mogę zainstalować patcha SR2, pomimo wcześniejszej instalacji Runtime Visual Basic 6!
Użyj alternatywnego patcha SR2 w paczce .zip. Uwaga: może spowodować wyświetlanie błędnego numeru wersji w menu głównym.

5.5. Nie można odtwarzać muzyki w TSK!
Uruchom grę z płyty umieszczonej w napędzie CD o najwcześniejszej literze (tzn. jeśli masz dwa napędy oznaczone literami E: i F:, włóż płytę do E:). Dotyczy to również napędów wirtualnych.

5.6. Misje 3, 4, 5 i 12 TSK są inne, a ponadto misja 14 TPR jest uszkodzona! (tylko TPR)
Zainstaluj SR2 lub nowszy.

5.7. Wrogowie nie dostarczają wszystkich towarów do swoich spichrzy, przez co w misji 4 TPR szkolą tylko żołdaków, a misja 11 TSK jest dużo łatwiejsza! (tylko TPR)
Błąd został naprawiony w SR3 beta 5.

5.8. Wrogowie w ogóle nie atakują w kampanii TPR!
Błąd został naprawiony w SR3 beta 1.

5.9. Po instalacji SR3 kusznicy przestali mówić!
Prawdopodobnie siódma beta SR3 została zainstalowana na poprzednią, co może doprowadzić do wystąpienia tego błędu. Zaleca się zainstalować ponownie grę i patcha SR3 beta 7 na jedną ze stabilnych wersji, począwszy od 1.471 do 1.58 SR2. Jeśli to nie patch jest powodem problemu, można też naprawić to ręcznie, zmieniając nazwę katalogu "Crossbow" na "Crossbowman" (katalog znajduje się w Km TPR\data\sfx\speech\).

6. Linki:
Patch 1.32 PL do TSK (AH)
Patch SR2 PL do TPR
Alternatywny patch SR2 PL do TPR w paczce .zip (AH)
Patch SR3 PL beta 7
Zmodyfikowana biblioteka ddraw.dll (AH)
ScreenshotCaptor
Anglojęzyczne forum KaM
Strona domowa KaM Remake

Część plików (oznaczonych AH) może być chroniona zabezpieczeniem antyhotlinkowym - należy skopiować link do schowka, kliknąć go, a następnie wkleić do paska adresu.

7. Autorzy/Podziękowania:
FAQ zostało napisane w przeważającej części przeze mnie (kuba11100), niewielka część pochodzi z FAQ autorstwa Lucbacha z knights.sztab.com. Dziękuję Thunderwolfowi za drobną informację o patchu ddraw, Cavv'owi za opisaniu obejścia błędu (4.7) oraz wszystkim użytkownikom polskiego forum, którzy zarówno odnajdywali błędy, jak i ich rozwiązania. Dziękuję nawet tym leniwym, którzy zmotywowali mnie do napisania tego poradnika.

Ostatnia aktualizacja: 2 października 2012 (wersja 1.0.7)
Udostępnione na licencji: Creative Commons Uznanie Autorstwa 3.0 Polska.

-----oryginalny post sprzed publikacji faq na forum poniżej-----
Witam wszystkich.
Ostatnio na forum mamy, niestety, coraz więcej użytkowników, którzy od razu zadają pytania bez wcześniejszego szukania odpowiedzi. Ponieważ FAQ tego działu jest dość skromne, wpadłem na pomysł zrobienia nowego, bardziej obszernego. Jak już pewnie większość zauważyła, link do niego widnieje w moim podpisie (http://kuba11100.c0.pl/kam/faq.php).
Co o nim sądzicie? Myślę, że może dzięki niemu unikniemy przynajmniej części duplikowanych tematów.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 18:07 przez kuba11100, łącznie zmieniany 12 razy.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 10 sty 2010, 00:23

Nie wiem, co na to lucbach - ale ja jestem za! Proponuję wytłuścić link w tym temacie, ew. w twoim podpisie (póki co - temat zamieszczam go jako przyklejony).
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 15 sty 2010, 15:57

Bardzo dobre FAQ, jednak to:
5.10. Nie słychać niektórych odgłosów w grze, np. pracy kowala.
&#8227;Błąd nie został potwierdzony, jego przyczyna prawdopodobnie jest taka sama, jak w pkt. 5.9. Pomóc może podmiana pliku sounds.dat na inną, kompatybilną wersję.
bym usunął, no chyba, że ktoś inny miał ten problem, ponieważ raczej to wina save'a. ;)

Cavv
Użytkownik Forum
Posty: 214
Rejestracja: 26 paź 2008, 17:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Propozycja nowego FAQ (v. 1.0.5, 03.02.2010)

Post autor: Cavv » 03 maja 2010, 18:54

kuba11100 pisze: 3.1. Po zapisaniu i ponownym wczytaniu gry przeciwnik przestaje się rozbudowywać. (tylko TPR)
Nie ma skutecznego rozwiązania błędu. Można jedynie próbować grać tyle czasu przed opuszczeniem gry, żeby przeciwnik zdążył wybudować wszystkie potrzebne mu budynki.
Wystarczy wczytać jeszcze raz i wszystko wraca do normy...

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 03 maja 2010, 19:33

Genialne! Że też o tym nie wiedziałem. Jesteś wielki. :mrgreen:
W takim razie Lucbachowe FAQ wprowadzało w błąd...

Zabieram się za poprawianie. Jeszcze raz wielkie dzięki!
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Cavv
Użytkownik Forum
Posty: 214
Rejestracja: 26 paź 2008, 17:40
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Cavv » 03 maja 2010, 19:39

Dziwne, bo sam kiedyś przeczytałem o tym na forum :roll:

Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2007, 22:37
Lokalizacja: z chipsów Lays

Post autor: DeBe » 03 maja 2010, 19:43

kuba11100 pisze:Genialne! Że też o tym nie wiedziałem. Jesteś wielki. :mrgreen:
W takim razie Lucbachowe FAQ wprowadzało w błąd...

Zabieram się za poprawianie. Jeszcze raz wielkie dzięki!
Dziwne, że tego Kubo nie wiedziałeś. Nie wiem czemu, ale u mnie ten sposób raz działa, a raz nie... ale to już inna bajka.

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 03 sty 2011, 19:14

Michailoff pisze:Nie wiem, co na to lucbach (...)
Co na to lucbach? Chylę czoła przed takim FAQ! Możemy z tego zrobić osobny dział na stronie, dziękuję Kuba.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Devas
Użytkownik Forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 sty 2011, 17:02
Lokalizacja: Lubraniec

Re: Propozycja nowego FAQ (v. 1.0.6, 03.05.2010)

Post autor: Devas » 01 lut 2011, 16:16

Super Poradnik i all bardzo fajnie opisane ,uratowałeś mnie od grania w KaM'a w zniszczonej grafice powodowanej moim windowsem :)

Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Posty: 784
Rejestracja: 02 mar 2009, 12:51
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Joker » 01 lut 2011, 16:47

Zaraz zaraz... 3.1 Jak nie można wczytywać zapisanych gier??
Skoro grałem z bratem i wczytałem. Wydaje mi się, że to jest tak: Jeżeli grasz, zapiszesz i od razu wczytasz to będzie ok. A jeżeli wczytasz dzień lub kilka godzin później to się nie wczyta...

Grałem na TSK ver 1.3 POL

ODPOWIEDZ