Mój lapek dyszy i kwiczy.

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hektor
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 lis 2012, 12:45

Mój lapek dyszy i kwiczy.

Post autor: Hektor » 23 lis 2012, 19:41

Od kiedy gram w KaM Remake, a to całkiem niedługo mój lapek zaczął się dziwnie zachowywać. Jestem z tych, którzy wyciągają maksymalna wydajność ze swojego sprzętu kosztem jakości obrazu. Po starcie PC i uruchomieniu Game Booster 3(zwiększenie wydajności) oraz Speed Fan(Monitoring) Temp nie przekraczają 40 stopni. Po zagraniu w inna grę np w Battlefield 3. Temp rosną do 65-70 stopni. W stanie spoczynku znowu wraca do 40. Po uruchomieniu KaM temp wzrastają do 70-85 stopni a wentylatory dysza(ok 10 min gry)i mam obawy co do dalszej gry, lecz jakoś 2-3 godzinna sesje wytrzymuje. Po tych 10 min temp nie spadają pon 60 stopni mimo iż norma to 40. Po ponownym uruchomieniu PC wszystko wraca do normy.

Lapek czyszczony po pieszym incydencie od środka. Pasta termo Arctic Silver 5 nałożona kilka miesięcy temu. Intel i5-460M 2.5 gHz, 3gb RAM, nVidia Ge-Force 420M 1Gb.

Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek » 23 lis 2012, 20:52

Khelu widzisz i nie grzmisz... !

Problemem może być i jest przekręcanie lapka. I na co ci to ? kilka klatek więcej rozumiem gdyby to był PC a nie laptop.

Wróć do ustawień domyślnych.

Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum
Posty: 512
Rejestracja: 03 lip 2011, 17:09

Post autor: woloszek » 23 lis 2012, 20:58

Ja nic nie podkręcałem w swoim laptopie, a mam dużo lepszy od kolegi i też mi przy KaMie buczy, kilka razy się wyłączył nawet ;/ Kiedy go oczyściłem z kurzu przestał się wyłączać, ale nadal KaM dużo zżera procka i RaMu.

Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Posty: 548
Rejestracja: 28 lis 2007, 20:12
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: krzychu26 » 23 lis 2012, 21:46

Mowa tu o originale czy o remaku ? Nie powinno wam to zabierać więcej niż 5% proca podczas gry. Może macie syf na dysku, zbędne procesy, zbędne pliki, zero optymalizacji.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Hektor
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 lis 2012, 12:45

Post autor: Hektor » 23 lis 2012, 21:52

Na domyślnych temp dochodzi już do 90. Syfu na pewno nie mam bo mam 90% dysku pustego i regularnie sie pozbywam jakiegokolwiek smiecia(TAK! Mam pojecie jak bezpiecznie dbać o kompa:) ). Lapka nie podkręcam tylko optymalizuje(wyłączanie usług, procesów itp). Chodziło mi o Remake.

EDIT: Zakończenie procesu perform.exe, który odpalił się wraz z kamem zmniejszyło zużycie procka z 49% do 20%. Temp spadły o 10 stopni.

kurzel131
Użytkownik Forum
Posty: 393
Rejestracja: 12 kwie 2009, 18:08
Kontakt:

Post autor: kurzel131 » 25 lis 2012, 00:53

Infekcje malware wyczuwam:>

podaj konfigurację, os, av

ODPOWIEDZ