Eee PC problem z grą

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzeslaw1wielki
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 lis 2012, 11:32
Lokalizacja: kraina podziemnej pomarańczy

Eee PC problem z grą

Post autor: grzeslaw1wielki » 29 lis 2012, 11:42

Nie wiem czy ten wątek już zaistniał, przeszukałem forum nie znalazłem.

Mam netbooka Eee PC Asusa 10,5", Parametry wystarczą by gra chodziła płynnie i bez problemu. System operacyjny Win7 starter. Grę zainstalowałem z obrazu płyty dodałem bibliotekę ddraw.dll do głównego katalogu gry. Gra się odpala normalnie. Strona startowa również, gdzie wybierasz misję lub grę sieciową czy wyjście z gry. Wybieram np. Wprowadzenie do gry (samouczka) i koniec. Wyskakuje mi czarny ekran i białe okienko Error global!. Możesz kliknąć tylko OK, potem zakończ program i również OK.

Jaka jest przyczyna? Co zrobić by gra działąła na netbooku?

Na wirtualnej maszynie z win xp profesional, strasznie się tnie i myszka lata jak opętana nie da się grać. Może jest wersja gry na ubuntu??

Awatar użytkownika
kaszub
Użytkownik Forum
Posty: 759
Rejestracja: 13 kwie 2009, 21:25
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kaszub » 29 lis 2012, 12:59

A rozdzielczość ekranu jest odpowiednia dla gry?

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 29 lis 2012, 13:48

Mam identycznego Asusa, oryginał gry zainstalowałem z płyty (mam CD/DVD zewnętrzne) i pracuję w systemie WinXP. Gra działa poprawnie bez zarzutu.
Obrazek

kurzel131
Użytkownik Forum
Posty: 393
Rejestracja: 12 kwie 2009, 18:08
Kontakt:

Post autor: kurzel131 » 29 lis 2012, 14:15

Dziwne virtualbox powinien normalnie chodzić bo w szkole pracowaliśmy na kompie o parametrach laptopa. Ilu bitowy system, uruchamiałeś w trybie admina?

grzeslaw1wielki
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 lis 2012, 11:32
Lokalizacja: kraina podziemnej pomarańczy

Post autor: grzeslaw1wielki » 29 lis 2012, 18:30

Nie mam możliwości wybrać rozdzielczości gry zainstalowanej na win7. Wirtualna maszyna chodzi z xp ale nie ciekawie. Wirtualnizację mam na VMware. Chciałbym jednak by działało mi to na siódemce. Wiele mi nie doradziliście. Tym bardziej, że K&M jest za darmo do ściągnięcia nie ma już oryginałów na płycie.

Czytałem na forum o wersjach K&M ja mam tą pierwszą 1.53 REL nie polecana. Skąd ściągnąć wersję 1.58 SR2. Tyle wersji co ściągnełem i zawsze ta sama 1.53 REL.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 29 lis 2012, 18:47

SR2 jest m.in. tu: http://knights.sztab.com/download.html

Jaką maksymalną rozdzielczość obsługuje monitor?
Na wszelki wypadek otwórz w notatniku setup.cfg z katalogu z KaM i ustaw wartość po !RESOLUTION na 0.

Na Ubuntu powinieneś być w stanie odpalić wersję pod Windows - Wine już od paru lat obsługuje KaM.
Tym bardziej, że K&M jest za darmo do ściągnięcia nie ma już oryginałów na płycie.
Nie jest, Zuxxez/Topware nadal sprzedaje ją przez Internet, także w wersji pudełkowej.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

kurzel131
Użytkownik Forum
Posty: 393
Rejestracja: 12 kwie 2009, 18:08
Kontakt:

Post autor: kurzel131 » 29 lis 2012, 21:37

Gra nie jest darmowa, ja ją kupiłem w 2001r w ks gry.

grzeslaw1wielki
Użytkownik Forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 lis 2012, 11:32
Lokalizacja: kraina podziemnej pomarańczy

Post autor: grzeslaw1wielki » 15 gru 2012, 14:53

Znalazłem przyczynę problemu z grą. Mam monitor 10,5", zbyt mały nawet na najmniejszą rozdzielczość gry. Problem znikł po podłączeniu przez HDMI do 42" telewizora.

ODPOWIEDZ