Bład powtórki czy jakiś exploit/cheat

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Raunin
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2013, 15:46

Bład powtórki czy jakiś exploit/cheat

Post autor: Raunin » 26 lut 2013, 12:20

Gram kilka razy w tygodniu (głownie nocą) w KaM Remake.
Ostatnio zdarzyła mi się historia trochę "dziwna".
Grałem mapkę "Vollcano Alley" w 8 osób.
Grało się fajnie - dość wyrównana rozgrywka.
Pod koniec jak już po kilku starciach skończyło się złoto u mnie i mojego sojusznika byliśmy bardzo zaskoczeni faktem, iż nasi głowni przeciwnicy wystawili kolejne kilkadziesiąt szt. wojska.
Niby nic nadzwyczajnego ale starałem się analizować kolejne starcia w bitwie i z rachunków mi wynikało, iż przeciwnik też już nie powinien mieć złota. Pomyślałem, że może popełniłem błędy przy zliczaniu strat ale co tam obejrzę na powtórce i będę wiedział dokładnie.
I tu niespodzianka bo powtórki nie da się obejrzeć - błąd za błędem i dziwne komunikaty.
Teoretycznie można te komunikaty prze klikać i w ten sposób dotarłem do 30min powtórki i gra się wysypała.
Ale zauważyłem kilka dziwnych nieprawidłowości.

1. Początek powtórki - wszystko wygląda w porządku.
Obrazek

2. W 50sek pojawia się 2 x komunikat o wygranej - wybieram kontynuację oglądania. Dziwne pojawienie się komunikatu bo to początek rozgrywki i nikt nie został pokonany.
Obrazek

3. Po tym komunikacie u białego gracza (to ten co wygrał i miał trochę nienaturalnie dużo wojska) w magazynie pojawia się po 20 dodatkowych szt. wszystkich towarów. Pomyślałem może jakiś błąd graficzny i tych towarów w rzeczywistości tam nie ma.
Obrazek

4. Tutaj zaczyna coraz częściej sypać komunikatami a ponadto widać że ten "wyczarowany towar to nie błąd graficzny tylko normalnie się zachowujący towar. Widać jak jest wynoszony węgiel do mennicy.
Obrazek

5. A tu widać że jeszcze kopalni nie ma.
Obrazek

Tymi błędami sypie co 1-2sek a po pewnym czasie wysypuje całą gre.
Miałem zrobionych kilka ręcznych save i autosave i na wszystkich to samo.
Może to tylko błędy wynikające z jakiegoś dziwnego uszkodzenia powtórki (nigdy nie miałem takiego uszkodzenia a zawsze oglądam powtórki).
Inna sprawa że dziwnym trafem ten dodatkowy towar pojawił się w magazynie gracza który wygrał rozgrywkę mając jak dla mnie trochę za dużo wojska - to akurat moje zdanie, które chciałem zweryfikować oglądając do końca powtórkę. Nie podaję nazwy gracza bo może moje podejrzenia są niesłuszne.

Czy ktoś miał kiedyś podobną historię?
Ma ktoś jakaś teorię na ten temat?

Awatar użytkownika
sado1
Użytkownik Forum
Posty: 108
Rejestracja: 20 lis 2012, 13:11

Post autor: sado1 » 27 lut 2013, 17:53

Myślę że warto byłoby przedstawić tę historię deweloperom. Czy robiliście rehost z save'a? Granie z save'a wypacza czasami powtórki, ale nie wiem czy aż tak...

Awatar użytkownika
Raunin
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2013, 15:46

Post autor: Raunin » 27 lut 2013, 20:21

Jak zbiorę trochę czasu to opiszę sytuację i wyślę do autorów.
Nie robiliśmy rehosta z save.
To była rozgrywka na 1 podejście.
Ja robiłem save żeby później mieć z czego powtórkę oglądać na wypadek jakby mi autosave się nadpisało.

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 28 lut 2013, 14:23

Mi to wygląda podejrzanie. Liczba wybranych towarów nienaturalnie równa. Nigdy nie spotkałem się w powtórce ani z takimi błędami, ani z taką sytuacją, która mogłaby sugerować użycie kodów.

Pamiętam, że w jednym z postów na anglojęzycznym forum Lewin powiedział, że oczywiście jest możliwe "hakowanie" rozgrywki w Remake'u. Była to reakcja na post jednego z zawodników, który zarzucił drugiemu użycie niedozwolonych praktyk, które - uwaga, uwaga - m. in. na bieżąco wyświetlały w oknie komunikatów kto co właśnie zbudował ;). Poparł to screenami, a Lewin potwierdził, że doszło do niedozwolonych chwytów.

Twoja sytuacja pachnie mi czymś podobnym - Lewin na pewno wiedziałby o co chodzi. Postaram sie go zaprosić do tego tematu.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Raunin
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2013, 15:46

Post autor: Raunin » 01 mar 2013, 08:56

Opisałem sytuację z pomocą google translatora, dołączyłem,screen'y, save z powtórką i wysłałem na ogólną skrzynkę contact@kamremake.com.
Jak dostanę odpowiedź to dam znać.

Awatar użytkownika
Florek
Użytkownik Forum
Posty: 168
Rejestracja: 08 sty 2011, 21:47
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: Florek » 01 mar 2013, 10:24

lucbach pisze:Mi to wygląda podejrzanie. Liczba wybranych towarów nienaturalnie równa. Nigdy nie spotkałem się w powtórce ani z takimi błędami, ani z taką sytuacją, która mogłaby sugerować użycie kodów.

Pamiętam, że w jednym z postów na anglojęzycznym forum Lewin powiedział, że oczywiście jest możliwe "hakowanie" rozgrywki w Remake'u. Była to reakcja na post jednego z zawodników, który zarzucił drugiemu użycie niedozwolonych praktyk, które - uwaga, uwaga - m. in. na bieżąco wyświetlały w oknie komunikatów kto co właśnie zbudował ;). Poparł to screenami, a Lewin potwierdził, że doszło do niedozwolonych chwytów.

Twoja sytuacja pachnie mi czymś podobnym - Lewin na pewno wiedziałby o co chodzi. Postaram sie go zaprosić do tego tematu.
To był dowcip, którym trolowaliśmy oponentów parę razy i nie miał nic wspólnego z hakowaniem, a jedynie wykorzystywał buga w grze wersji beta. :P

Awatar użytkownika
Raunin
Użytkownik Forum
Posty: 13
Rejestracja: 07 lut 2013, 15:46

Post autor: Raunin » 01 mar 2013, 23:48

Lewin odpisał mi dwukrotnie.
W pierwszym e-mail'u stwierdził że to typowy błąd powtórek i raczej nie zauważył żadnych podejrzanych sytuacji.

W drugim e-mailu sprostował częściowo wcześniejszą informację.
Wklejam treść drugiej wiadomości:

  • An update on my previous email. I only just noticed in your screenshot that he attempted to use the cheat pattern in the storehouse. Due to a bug with replays this cheat pattern was allowed when replaying the game, but it wasn't allowed when you originally played the game. This caused the game and replay to get out of sync and that's why it crashed at that moment. Now that I have fixed the bug I can watch the entire replay and confirm that he did not cheat.

    In summary this is what happened:
    1. At 50 seconds the white player entered the cheat pattern in the storehouse. The game did NOT allow the cheat, he removed the pattern and continued playing normally.
    2. You watched the replay, and the "replay engine" ALLOWED the cheat while you were watching the replay (this is a bug which I have now fixed). This caused him to have 20 extra resources in his storehouse while you were watching the replay, and it also caused those repeating error messages.

    So thank you very much for finding this bug for us! The white player tried to cheat but the game didn't let him, but in the process you uncovered a bug in the replay engine.

    As for why he had lots of gold, there are two reasons:
    1. He built an extra gold mine outside his village which gave him extra than other players.
    2. He traded lots of bread into gold ore.

    I hope this clears up your problem :)
    Cheers,
    Lewin.

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 02 mar 2013, 12:11

No i masz swoje zasługi w odkryciu buga :)!
lucbach,
administrator knights.sztab.com

ODPOWIEDZ