Remake - spadek FPS-ów

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mixons
II Miejsce KaM Ligi Polskiej
II Miejsce KaM Ligi Polskiej
Posty: 216
Rejestracja: 27 kwie 2011, 17:56

Remake - spadek FPS-ów

Post autor: Mixons » 20 maja 2013, 15:27

Problem występuje, gdy w rozgrywce bierze udział 8 graczy na mapach XXL i często na XL. Otóż w trakcie rozgrywki bardzo często FPS-y spadają mi do poziomu 1-9. I teraz pytanie, czy ktoś ma może jakieś pomysły jak temu zaradzić? Od razu napiszę, że nie interesują mnie odpowiedzi sugerujące kupno nowego komputera lub w ogóle zainwestowanie pieniędzy.

Parametry komputera:
AMD Sempron(tm) Processor
2800+
1.60 GHz, 512 MB RAM
NVIDIA GeForce 6200
Windows XP (SP3)

Z góry dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
sado1
Użytkownik Forum
Posty: 108
Rejestracja: 20 lis 2012, 13:11

Post autor: sado1 » 20 maja 2013, 15:59

W takim razie nie interesuje Cię moja odpowiedź :/ Obwiniałbym procesor, ew. RAM (choć nie mam pojęcia jak bardzo pamięciożerny jest Remake). Zwłaszcza, jeśli problem pojawia się tylko przy największym obciążeniu jakie Remake może zapewnić (8 graczy i duże mapy), po pewnym okresie gry. Mógłbyś pomysleć o podkręceniu procesora, ale na ile to pomoże - nie wiem, poza tym mocniejsze podkręcanie często wymaga wymiany chłodzenia na lepsze.

Awatar użytkownika
Cahir
Użytkownik Forum
Posty: 56
Rejestracja: 29 lip 2010, 13:30

Post autor: Cahir » 20 maja 2013, 20:15

Najprawdopodobniej winny jest procesor a więc podkręcanie by pomogło. Pytanie brzy jaką tolerancje ma twój procek i czy chłodzenie wyrobi.

Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum
Posty: 698
Rejestracja: 05 paź 2011, 10:03

Post autor: janosiczek » 25 maja 2013, 08:16

Prawdopodobnie jest to wina ramu: 512MB ? Zrobiłem test, otworzyłem mapę The Same Rocks i ustawiłem 8 graczy w grze sieciowej. W menedżer urządzeń mam wartość około 100 MB dla ramu z gry. Podejrzewam, że ta wartość będzie większa jeśli na mapie bedą jednostki i wieeelkie wioski. Remake obciąża mi procka w granicach 14-52% (!).
Ja w tle mam wł. także firefoxa który zabiera mi około 500MB ramu oraz około 40 innych procesów :) zaokrąglając wł firefoxa i tylko remaka na dzień dobry mam -około 2GB ramu zajęte :)

Wnioski.
Zmień procesor, dodaj ramu (najlepiej mieć [na dzień dzisiejszy 8GB ramu]).
Ale jest też dobra wiadomość. Kartę graficzną możesz zostawić :)


"
Od razu napiszę, że nie interesują mnie odpowiedzi sugerujące kupno nowego komputera lub w ogóle zainwestowanie pieniędzy.
"

Ok mam rozwiązanie graj ma mapach L,M,S z wyłączonymi wszystkimi programami w tle jakie się da. :smutny:

ODPOWIEDZ