Plan gry... Niestety tylko plan...

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz

Co sądzisz o tym pomyśle???

Extra!!!
1
8%
Dobry
3
25%
Taki sobie...
3
25%
Beznadzieja!!!
5
42%

Liczba głosów: 12

Awatar użytkownika
Bazyl Pikinier
Użytkownik Forum

Plan gry... Niestety tylko plan...

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Bazyl Pikinier »

Tak kiedyś sobie pomyślałem, czy nie zrobić by gry internetowej... No niestety z braku doświadczenia i kompletne dno wiedzy z takim projektem związanym sprawił, że tylko został projekt. Jak na razie to ja go opiszę, oceńcie sami, czy taki plan by wypalił...
Nazwa: Średniowieczne Boje
Typ: Połączenie "klikanek" i takich gier, w której w czasie rzeczywistym sterujesz postacią, tak jak np. w CS;
Epoka: Średniowiecze (czasy krucjat)
Postacie:
-Templariusz*
-Joannita*
-Lazaryta*
-Krzyżak*
-Rycerz świecki

*Członek jednego z zakonów krzyżowych, o których będzie niżej

Zakony:

Templariusze:
Podział terytorialny: Komandorie
Barwy:Czarno-biało-czerwone
Znak rozpoznawczy: Czerwony krzyż łaciński bądź maltański
Bonus: Obrona

Joannici:
Podział terytorialny: Komandorie
Barwy: Czarno-białe
Znak Rozpoznawczy: Biały krzyż maltański
Bonus: Atak

Lazaryści:
Podział terytorialny: Warownie
Barwy: Biało - zielone
Znak rozpoznawczy: Zielony krzyż łaciński
Bonus: Zdrowie

Krzyżacy:
Podział terytorialny: Komturie
Barwy: Czarno - białe
Znak rozpoznawczy: Czarny krzyż łaciński
Bonus:Szpiegostwo (wywiad krzyżacki był b.dobry w czasach średniowiecza)

Rycerze niezależni:
Podział terytorialny: Posiadłości ziemskie
Barwy: Zależne od herbu, rodu i państwa
Znak rozpoznawczy: Herb osobisty rodowy
Bonus: Handel

Opis gry: Zostałeś świeżo upieczonym rycerzem. Akurat rozpoczęła się krucjata. Stajesz przed wyborem - zostać rycerzem-zakonnikiem i zostać w Ziemi Świętej czy też jako niezależny pan feudalny powrócić po zakończonej wyprawie. Masz dwa podglądy:
Wioski: Tak jak w większości gier z surowcami i rozbudową tego, co masz;
Rycerza: Sam ustawiasz się w szyku bądź swoje wojska (np. jako dowódca chorągwi ziemskiej) i prowadzisz do boju swych wojaków. W tym trybie możesz robić wypady (grając we wspomnianego wyżej CS wraz z oddziałem tępisz wroga obecnego na mapie, to to samo, tyle że 800 lat wstecz :P ) wraz ze swą drużyną złożoną z chłopów, których możesz osobiście szkolić bądź wynająć im instruktora, by w czasie walki mogli się na coś przydać. Co dziwne, nie nękasz swych chłopów - wręcz przeciwnie ( co może niestety odbiega od prawdy znanej z podręczników do historii) - pomagasz im szkoląc ich za darmo - w zamian za darmową siłę ataku zostawiasz im część plonów i ziemi na własność - ale mogą Cię opuścić, gdy będziesz dla nich tyranem. Przewidywałem grafikę 3D, by jak np. w CS widać było każdego inaczej wyglądającego, i by można było "przechadzać się" po swej wiosce). Można by było pojąć małżonkę, nawet wieśniaczkę - dlatego modele postaci mogły by być każdy inny. To tyle. Oceniajcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Don Salvador
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Don Salvador »

Jeśli ta gra ma być podobna do CS`a, to może być całkiem niezły pomysł 8-)
Obrazek
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Zagłosowałem za "beznadzieja".
Myślę, że gdybyś miał jakieś większe pojęcie o tworzeniu gier internetowych, oraz umiał swój konspekt wrzucić w życie, mógłbym zagłosować nawet za "dobrym pomysłem". Jednakże operowanie samym scenariuszem przedstawia całą ideę w kiepskim oświetleniu, zupełnie jakbyś szukał tu jakiegoś programisty, który zna się na fachu i pomoże Ci Twoją wizję urzeczywistnić. Każdy by tak chciał, ale w dzisiejszych czasach kosztuje takie coś fortunę. Gdyby ktoś z tego forum znał się na tym, już dawno chwaliłby się swoimi dziełami wśród internautów, by owoce jego ciężkiej pracy mogły trafić do naszej Pobieralni.
Nie, żebym na złość Ci to pisał Bazyli Pikinierze, bo wiem że jesteś naprawdę spoko gościem i jak widać - również ambitnym, ale trzeba też umieć do pewnych rzeczy podejść odpowiednio. Gdybyś napisał nam to wszystko i ogłosił iż masz już kogoś, kto się tym zajmie i wraz z tą osobą stworzysz rzecz nową dla światka KaM, to by było już coś. Ale skoro rzucasz suchym planem (nawet jeśłi dostatecznie długo nad nim myślałeś), to myślę że jest to dosyć badziewne.

//Zedytowane: Nie chce mi się zmieniać treści... głębiej się wczytałem w Twój post i widzę, że nie tyczy się on zbytnio KaM, a kilka linijek wyżej napisałem, jakoby się KaM tyczyło. Jednakże reszta mojego odzewu [niestety] pozostaje dalej bezzmienna.
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

Również zagłosowałem za "beznadzieja", gdyż trzeba twardo stąpać po ziemi. Takich planów to ja mogę sobie wymyślić dziesiątki i myślę, że każdy mógłby....tylko po co skoro nie mam o tym bladego pojęcia. Oczywiście dobrze jest pomarzyć, ale projekty typu "chcę nakręcić Władcę Pierścieni IV z kolegą" są skazane na niebyt.
Odpowiedz