Fałdowanie powierzchni dna morskiego.

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Fałdowanie powierzchni dna morskiego.

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

Temat wydaje się zapewne dla połowy z was dość błahy, druga połowa z kolei pewnie nie wie nawet, że istnieje w KaM coś takiego jak fałdowanie powierzchni dna morskiego/rzecznego. Otóż ciekawi mnie czy ktoś z was ma jakiś dobry sposób na wykonywanie tej żmudnej roboty?(kogo ja oszukuję... wątpię, aby ktokolwiek się tym zajmował) Dla mnie jest to dość ważne, gdyż pragnę aby moje mapy były jak najbardziej podobne do tych z kampanii TSK i TPR, jednak nigdy jeszcze nie osiągnąłem w tej "dziedzinie" odpowiedniego efektu (nieraz kilka godzin się męczę nad usunięciem tych okropnych cieni na wodzie)... z resztą jakiś czas temu dostałem za to opiernicz od kilkoro/kilku (nie wiem jaka będzie poprawniejsza forma) z was.
Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kamyk »

Te cienie na wodzie uniemożliwiają porządnego fałdowania dna morskiego tak jak ma to miejsce kampanii. Te cienizny są tak wkurzające, że wolę je omijać szerokim łukiem i dlatego fałdowania robię niewielkie i to w niektórych miejscach.
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Przez tyle godzin nauczyłem się czegoś na ten temat:
1 Najlepiej jest to robić pędzlem kwadratowym (podpatrzyłem, że fałdowania w misjach TPR, TSK są bardziej kwadratowe), prawie najmniejszym i tą środkową opcją fałdowania.
http://img227.imageshack.us/my.php?image=fadyse3.jpg
(to jest screen jednej z map TPR... widać, że fałdy są nieco kwadratowe)
2 Takie fałdowanie to jedna, wielka niewiadoma, więc nie ma sensu za bardzo się starać, tylko jak najszybciej przelecieć pędzlem (bez skojarzeń) po powierzchni wody, najlepiej na boki... malowanie na ukos jest trudniejsze.
3 Zauważyłem, że cienie na wodzie powstają wtedy gdy fałda jest wyższa od przylegającej jej fałdy o ok. 2 bądź 3 stopnie, czyli 2, 3 kliknięcia myszy...
ciężko to wyjaśnić, ale spójrzcie na powyższego screena: fałdowanie nie może być zbyt ostre, bo powstaną cienie, nie może być także zbyt łagodne, bo nie będzie go widać w grze... tak więc wszystko polega na tym, żeby umieć zrównoważyć przyległe do siebie fałdy (muszą się różnić tylko o jeden, dwa stopnie-kliknięcia myszki na wodzie... lecz najbardziej wkurzające jest to, że nie zawsze to działa). Wiem, że pogmatwałem, ale nie potrafię tego inaczej wyjaśnić.
4 Niektórym może pomóc wyłączenie fałdowań w edytorze (opcja "Advanced", następnie "Show flat terrain")... lecz mi jakoś nie pomaga, bo też nie jest doskonała...

Na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy... postaram się znaleźć sposób na bardziej efektywne, ale i efektowne fałdowanie powierzchni dna morskiego. Musi coś być...
Mam jednak nadzieję, że ktoś to obczaił i podzieli się tą wiedzą w tym temacie.
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Ja dość często robiłem fałdowania dna morskiego. Robiłem to prawdopodobnie drugim pędzlem w edytorze i wychodziły dość dobrze, mi nie przeszkadzały. Było to w tym trochę roboty, ale lepiej harować, niż potem mieć jakąś nieskończoną mapkę. Fałdy robię łagodne.
Co chodzi o cienie wody to nawet twórcom się to zdarzało, że były, ale rzadko.
Awatar użytkownika
samczyk
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: samczyk »

Hmm, nie wiem czy to będzie jakiś przełom, ale wpadłem na pewien sposób, a oto jego wyniki:
Obrazek

Zrobiłem to w niecałe 30 sekund, a wygląda nienajgorzej (kilka razy wychodziło lepiej). Co wy na to?
Zapraszam do tematu z moimi misjami - proszę o przeczytanie notki...
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Nie ważne jak to wygląda w edytorze, lecz w grze. Ja też potrafię coś takiego zrobić w trymiga... co mi jednak po tym? Efekty dalej będą niezbyt zadowalające...
Sprawdź najpierw czy w grze nie będzie widać cieni na wodzie...
Awatar użytkownika
samczyk
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: samczyk »

Chciałem tylko pomóc... nie wyjeżdżaj na mnie tak od razu...
Zapraszam do tematu z moimi misjami - proszę o przeczytanie notki...
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Na screenie niezbyt to wygląda. Jak mówił DeBe sprawdź jak to wygląda w grze, bo chyba każdy patrze jak wygląda w grze, a nie odpala edytor i patrzy jaka ładna mapa, a w grze syf. ;)
Chyba Ci nie wyjechał.
Odpowiedz