petycja odnośnie traktowania zwierząt

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Mixxer5 pisze:Na serio tak jest? Czytałem gdzieś, nie pamiętam gdzie, że nie można zabijać zwierząt "na żywo" (bez znieczulenia), przynajmniej w UE i USA... Oczywiście tak mi się tylko wydaje. Mogę się mylić...
A czy twórcy filmiku nie napisali wyraźnie, że do takich aktów dochodzi w Chinach, czyli jednym z najmniej cywilizowanych krajów naszego wszechświata? Bo chyba o tym tam napisali, z tego co poprzednio wspominałem... :niedowiarek:
A w USA i UE faktycznie - normy te są, obowiązują i są naprawdę ostro przestrzegane.
Jako dowód wyciąg z Kodeksu Karnego RP:
Art. 181. ? 1. Kto powoduje zniszczenie w świecie roślinnym lub zwierzęcym w znacznych rozmiarach, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixxer5 »

No przecież ja wiem, że w chinach to mają głęboko, głęboko gdzieś, że te zwierzęta też coś czują. Tylko Wiedźmin (Geralt? :D) stwierdził, że wszędzie tak jest. Dlatego się zdziwiłem... A ten wyciąg z kodeksu karnego nie mówi o znęcaniu się nad zwierzętami, tylko "zwyczajnym" zabijaniu ich (np. odstrzał zwierząt w lesie bez zezwolenia).
Awatar użytkownika
Wubek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Wubek »

Tylko Wiedźmin (Geralt? Bardzo wesoły) stwierdził, że wszędzie tak jest. Dlatego się zdziwiłem... A ten wyciąg z kodeksu karnego nie mówi o znęcaniu się nad zwierzętami, tylko "zwyczajnym" zabijaniu ich (np. odstrzał zwierząt w lesie bez zezwolenia).
Nie załapałem : \
O ile pamiętam i dobrze rozumiem własne słowa, miałem na myśli, że u nas zabijanie jest bardziej humanitarne(o ile można skojarzyć te dwa słowa razem).
Nie pamiętam gdzie, czytałem o 'koszernym' zabijaniu. Też warte uwagi i potępienia...
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixxer5 »

Napisałeś, że są ogłuszane raczej mało humanitarnymi metodami. Podobnie z zabijaniem. Z tego co kojarzę, to zabija się je "bezboleśnie" (jeśli można tak to określić). A o "koszernym" zabijaniu było na demotach ;). I jest do dozwolone wszędzie, bo to "tradycja".
Odpowiedz