Moje miasto: Wadowice
Region: Małopolska
Stolica: Kraków
Przeważający zawód: Nie mam pojęcia
Nazwa ziemniaka: Ziemniak
Opis:
Małopolska to kraina z bogatą tradycją. Kraków był jak do tej pory najdłużej stolicą. Jest to historyczny region, panuje tu najmniejsze bezrobocie. Teren typowo pagórkowaty. Co tu dużo mówić, sami przyjedźcie to zobaczycie
Cechy dialektu małopolskiego:
* charakterystyczna, nosowa wymowa "ą" i "ę"
* udźwięcznianie spółgłosek bezdźwięcznych na granicy morfemów zarówno przez obstruenty, jak i sonoranty, np. "sok malinowy" - [sog malinowy], "PSL" - [peezel], w tym wymawianie końcówki "śmy" w czasownikach jako "źmy"
* przesunięcie akcentu w wołaczu na ostatnią sylabę
* częste używanie partykuły "że" w trybie rozkazującym ("weźże", "idźże", "zróbże", "podajże")
* charakterystyczny zaśpiew w mowie potocznej
* zlewanie się zbitek t-sz, d-ż w afrykaty cz, dż zarówno przed obstruentami, jak i sonorantami, np. "trzeba" - "czeba"
To wszystko prawda
Gwara krakowska:
andrut - wafel
borówka - czarna jagoda
cumel - smoczek
grysik - kasza manna
idźże, weźże - daj spokój, nie gadaj głupot itp.
kajzerka - rodzaj bułki
kiszone ogórki - kwaszone ogórki
ostrężyna - jeżyna
pole - dwór
se – sobie (stosowane z większą częstotliwością niż w jęz. ogólnopolskim, np. weź se – weź, zjedz se – zjedz, dej se siana – daj spokój, zrezygnuj)
sznurówka - sznurowadło
sznycel - kotlet mielony
zamek - suwak
Małopolska słynie z Krakowa, Oświęcimia, Wadowic...
Kilka słów o Wadowicach:
Jan Paweł II, Emil Zegadłowicz, Ada Sari... Ponadto mamy bunkier z czasów II wojny światowej
Przyśpiewki małopolskie:
To raczej taka klubowa, ale każdy ją zna
"Jak długo na Wawelu Zygmunta bije dzwon, tak długo nasza Wisła zwyciężać będzie wciąż..."
A tu przyśpiewka wadowicka
"To są górskie okolice.
To jest moje miasto Wadowice.
To jest wdzięczny śpiew rzeki Skawy,
To jest dom mój ukochany."
Pełny tekst piosenki tutaj: http://www.kopalnia.tekstow.infi.pl/rel ... dowice.php