Mentor Rafael służy pomocą

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Rafael_5000
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rafael_5000 »

Michailoff pisze:Ale co my możemy zrobić.
Na pewno nie możemy stać / siedzieć z założonymi rękami. Moja dziewczyna mówi czasem do mnie per Mój Ty Don Kichocie, jednakże oboje wiemy, że bierną postawą niczego nie zmienimy.
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Dlatego powstają akcje w stylu Bykom-Stop!, NIE dzieciom NEO, itp. itd. Poza tym trzeba egzekwować regulamin, który został napisany bardzo dobrze! Na razie więcej do powiedzenia nie mam.
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Wubek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Wubek »

Psychologia. Jej potęga jest nieoceniona. Ileż samobójców psychologowie potrafili odciągnąć od czynu, ileż sportowców poprawiło swe wyniki dzięki nim! Dlatego postanowiłem, że będę starał się do Was docierać osobiście, na GG lub za pomocą PM. I wtedy zobaczymy. Myślę, że psychologia w połączeniu z pewnymi cennymi radami i wskazówkami "jak używać forum?" może przynieść jakieś efekty.
Bez przesady z tą psychologią. Pomoc: tak, jak najbardziej. Ale ja osobiście wolałbym dostać upomnienie niż zobaczyć swój poprawiony post... to działa na mnie jak płachta na byka.

#Co do poziomu moderacji:
Nie jest tak źle, tylko na różnych forach są różne poziomy wiekowe... czy dasz radę przykazać każdemu 13~ z forum, którego niedawno byłem moderatorem, przykazać, aby używał polskich znaków i nie robił błędów? No i tu zaczyna się problem...
Przydałby się jakiś widoczny system warnów (mniej więcej taki jak na tych darmowych forach mojeforum.net etc.)
Bany za ortografię? Nie, bez przesady... Przy rażącej ilości błędów dajemy warna, po xx warnach bana na ustalony okres czasu i to powinna być wystarczająca kara! Poprawianie postów innych to w pewnym sensie pójście na łatwiznę! Użytkownik się nie zmieni a moderator napracuje...

Pozdrawiam...
PS.
Rafaelu, ciekawe do kogo teraz się uda Khelben^^ Ciebie nie pyta, mnie zablokował hohoho i jeszcze trochę temu, pewnie w końcu znajdzie sobie słownik :smiesne:
Rafael_5000
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rafael_5000 »

Wiedźmin pisze:Bez przesady z tą psychologią. Pomoc: tak, jak najbardziej.
Co chcesz od psychologii? Uważam, że można by było uniknąć wielu problemów, gdyby np. w szkołach pracowali psychologowie i/lub pedagodzy z prawdziwego zdarzenia. Czego się Jaś nie nauczy, Jan umiał nie będzie. I tu nie chodzi o wiedzę z biologii czy matematyki, ale o naukę życia. Jeżeli pomoc ma ograniczać się do wydawania zaświadczeń o dysleksji albo o chorobach psychicznych (żeby ominąć służbę wojskową), to lepiej aby nie wydawano takich zaświadczeń w ogóle.
Wiedźmin pisze:Ale ja osobiście wolałbym dostać upomnienie niż zobaczyć swój poprawiony post... to działa na mnie jak płachta na byka.
To bardzo dobrze. Jeżeli cię to drażni, zapewne będziesz dążył do tego, by nie popełniać błędów. Inaczej byłbyś masochistą.
Wiedźmin pisze:#Co do poziomu moderacji:
Nie jest tak źle, tylko na różnych forach są różne poziomy wiekowe... czy dasz radę przykazać każdemu 13~ z forum, którego niedawno byłem moderatorem, przykazać, aby używał polskich znaków i nie robił błędów?
Tak. Odpowiednie karanie i ograniczony wstęp na forum powinien załatwić sprawę. Dorośniesz, wejdziesz. Oczywiście, jeżeli ktoś ma nawet 10 lat, ale potrafi się zachować, bez problemu wejdzie. Chodzi o weryfikację poziomu intelektualnego.
Wiedźmin pisze:Przydałby się jakiś widoczny system warnów (mniej więcej taki jak na tych darmowych forach mojeforum.net etc.)
Bany za ortografię? Nie, bez przesady... Przy rażącej ilości błędów dajemy warna, po xx warnach bana na ustalony okres czasu i to powinna być wystarczająca kara! Poprawianie postów innych to w pewnym sensie pójście na łatwiznę! Użytkownik się nie zmieni a moderator napracuje...
Popieram jedynie licznik ostrzeżeń. Zagadałem już do Lucbacha.

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Wubek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Wubek »

Nie o to mi chodziło, gdy mówiłem o psychologii... Chodzi mi o to, że to jest wina nastawienia... Ja na Twoim miejscu ostrzegłbym, potem bym dał 'warna', odesłał do www.so.pwn.pl Połowa forumowiczów zastrzega się: "Mam dys~ i dys~ i dys~", a tak naprawdę to lenie...
Żadne dys~ nie upoważnia Cię do robienia błędów! Słownik, ctrl+c, ctrl+v i jest dobrze! W razie problemów gramatycznych etc. zwracać się do kogoś, kto umie pisać poprawnie.
Tak. Odpowiednie karanie i ograniczony wstęp na forum powinien załatwić sprawę. Dorośniesz, wejdziesz.
Można zawsze mieć nadzieję, że na forum tematycznym dla 10-13 -latków znajdzie się ktoś na tyle odpowiedzialny, żeby ich przypilnować...
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

W nowej mozilli podkreśla mi wszystkie posty na czerwono, które są źle napisane. W tym i samą: mozillę, bo nie ma takiego słowa ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Duch pisze:W nowej mozilli podkreśla mi wszystkie posty na czerwono, które są źle napisane. W tym i samą: mozillę, bo nie ma takiego słowa ;)
1. Mozilla to nazwa własna. Podkreśla ci na czerwono, bo nie poprawnie piszesz to słowo.
2. Samo podkreślane też zauważyłem.
3. Pisać dobrze umie niestety niewiele osób. Przynajmniej w Internecie, gdzie żadna ortografia teoretycznie nie obowiązuje. W razie kłopotów słownik w łapki i po sprawie. Postaram się także pomóc tu, na forum.
4. Wiele osób zastrzega się "dys". Osobiście uważam, że "dys" powinni właśnie częściej korzystać ze słowników, by moc zapamiętać, jak się pisze niektóre słowa! Proponuję dodać temat przyklejony z odnośnikami do słowników itp. Albo choć napisać to w temacie przyklejonym "podstawy języka polskiego". Ale i tak DN, trolle, lenie i inni ignoranci ortografii, gramatyki, słowem - języka polskiego nie będą z niego korzystać. Smutne, lecz prawdziwe :zraniony:.

//lucbach
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Bazyl Pikinier
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Bazyl Pikinier »

Michailoff napisał:

4. Wiele osób zastrzega się "dys". Osobiście uważam, że "dys" powinni właśnie częściej korzystać ze słowników, by moc zapamiętać, jak się pisze niektóre słowa! Proponuję dodać temat przyklejony z odnośnikami do słowników itp. Albo choć napisać to w temacie przyklejonym "podstawy języka polskiego". Ale i tak DN, trolle, lenie i inni ignoranci ortografii, gramatyki, słowem - języka polskiego nie będą z niego korzystać. Smutne, lecz prawdziwe Zraniony.
Wiesz co, to zasłanianie się "dys" to jest utrapienie nauczycieli i ludzi kochających czysty, bezbłędny język polski. Takie np. wulgaryzmy, sprawy dotyczące hetero- i homoseksualnych związków czy aktów albo zachowań w tym kierunku, (takie na przykład k...) to taki nieraz zdemoralizowany, idący z " duchem mody " napisze bezbłędnie, a sam wyraz dwuliterowy jakim jest np. ul napisze ci przez "ó". Oczywiście nie mówię o wszystkich, bo są tzw "dys" z kulturą, którzy potrafią się zachować, nieraz z całego serca starają się pisać ładnie, czytelnie i bez błędów oraz wulgaryzmów. Dawniej sposoby nauczycieli ( jeszcze w czasach dominacji ZSSR ) były może i drastyczne, ale człowiek ze szkoły wychodził z wiedzą i dumą, że godnie umie posługiwać językiem ojczystym. Ja sam urodziłem się już w czasach wolnej ojczyzny, ale hańbiąca jest dla mnie postawa moich niektórych kolegów z drugiej gimnazjum ( do której sam zresztą uczęszczam - wszystkie możliwe jak na razie czerwone paski na świadectwach mam, więc ortografia to dla mnie pestka:)), którzy albo przez swoje "dys" (b.rzadko) lub z lenistwa, co się zdarza często robią błędy... Dla niektórych to może być kompletny analfabetyzm (choć nie aż tak straszne to mam podobne poglądy). Ja się dziwię niektóry w odniesieniu już do klawiatury komputerowej, czy tak trudno jest do słownika komputerowego zajrzeć albo zamiast "u" ( bo chyba krócej dla co niektórych tak pisać - może i krócej, ale jaki potem wstyd, że nie umieją normalnie pisać i z przyzwyczajenia tak na dyktandzie napiszą...)napisać "ó" ??? Proponuję założyć na tym forum szkółkę ortograficzną, bo chyba ten post z podstawami naszego pięknego i jakże trudnego języka to niewiele pomaga...
Obrazek
Odpowiedz