Alanbach pisze:Poza tym wydaje mi się, że nie doczekamy końca słońca (ale rym). Człowiek ze swej natury jest zły - mam przekonanie, że sami się powybijamy - jak nie przez jakąś wojnę, to przez jakąś pierwszą lepszą nowoczesną bombkę rosjan, lub te super-biper turbo-hiper-super-biper-fizykalne eksperyment naukowców w Europie.
Tylko, czy Ty, czy ja, czy jakikolwiek inny zwykły człowiek ma na to wpływ? Nie warto się przesadnio przejmować.
Alanbach pisze:Natomiast bardziej od przepowiedni tego marzyciela bawią mnie łańcuszki internautów - do dziś dostaję ich kupę na mejle i to się nie kończy! Dla przykładu wymyślę jeden z nich: (...)
LOL, a mi się wydawało, że łańcuszki są już na wymarciu. Całe szczęście, osoby je rozsyłające zwykle są mało rozgarnięte, więc łatwo zrobić im "lepszy" żart.
Alanbach pisze:Przepowiednie Nostradamusa to ściema - o dziwo zawsze się pojawiają tuż po jakiejś tragedii. I nie chodzi tu o jego język - bo styl jest poprawny (prorocy zawsze używali metafor, symboliki, czasu nieokreślonego itp) ale ten znachor nie był prorokiem. Choć nie ukrywam, że obecnie i tak mam wiele obaw co do rosjan (niezaleznie od jakichkolwiek "plotek" internetowych... )
Poza tym wydaje mi się, że nie doczekamy końca słońca (ale rym). Człowiek ze swej natury jest zły - mam przekonanie, że sami się powybijamy - jak nie przez jakąś wojnę, to przez jakąś pierwszą lepszą nowoczesną bombkę rosjan, lub te super-biper turbo-hiper-super-biper-fizykalne eksperyment naukowców w Europie.
Natomiast bardziej od przepowiedni tego marzyciela bawią mnie łańcuszki internautów - do dziś dostaję ich kupę na mejle i to się nie kończy! Dla przykładu wymyślę jeden z nich:
Właśnie dzisiaj przeleciał bloid nad pacyfikiem. Jest to znak, że wkrótce czipsy Lays będą tańsze o 10 gr! Wyślij to 10 000 osobom, bo inaczej spadniesz ze schodów i złamiesz kręgosłup. Jeśli zaś wyślesz, to dostaniesz kijem po tyłku i kilo soli na drogę od pani Goździkowej. Prześlij to w ciągu 10 sekund, bo umrzesz!
Ostatnio z czystej ciekawości poczytałem trochę o tym i sprawa wygląda tak: Nostradamus napisał podobno ponad 10 000 cztero i sześciowierszy (aktualnie odnaleźli chyba około 16 000), ale z tego pewność, że zostały napisane ręką Nostradamusa jest co do około 6 900 cztero i sześciowierszy. Te, które się pojawiają w internecie to zazwyczaj wyobraźnia internautów, chociaż niektóre naprawdę napisał Nostradamus (tak jak ten o WTC), ale osobiście ja w to nie wierzę. Zapamiętałem sobie nawet kilka jego przepowiedni (szkoda tylko, że nie ma tam podanej daty ich domniemanego spełnienia). Dotyczą między innymi zniszczenia wojsk NATO w Afganistanie przez talibów, a potem ma być zamach nuklearny na Nowy Jork. To ma być mniej więcej 10 lat przed III Wojną Światową, która ma być około 2021 (nie ma pewności co do daty). Czyli teoretycznie w ciągu roku coś się powinno wydarzyć
Apropo tej przepowiedni na Samosi to całe to zniszczenie wojsk NATO ma być w siódmym miesiącu, czyli w lipcu, a z tego co wiem tam była mowa o żałobie w lipcu