Proste pytania i odpowiedzi dotyczące forum i gry

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum
Posty: 1053
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:40
Lokalizacja: Wadowice

Proste pytania i odpowiedzi dotyczące forum i gry

Post autor: Duch » 17 lis 2007, 13:31

Dość już zakładania nowych tematów lub pisania postów w nieodpowiednich tematach. Wiem, że jest opcja szukaj, ale nie wszyscy o tym wiedzą, a ci którzy wiedzą, nie mają ochoty jej używać, a ci którzy mają ochotę, robią to niekompetentnie. Ostatecznie wychodzi na to, że i tak gdzieś napiszą swojego posta z przykładowym zapytaniem: jak się robi screeny?. Tak więc lepiej, żeby już powstał taki temat, niźli żeby był bałagan na forum.

REGULAMIN

1. Zanim napiszesz posta w tym temacie skorzystaj z opcji szukaj, bądź sprawdź czy twoje pytanie nie padło tutaj:
http://www.knights.sztab.com/forum/faq.php
Może uda ci się znaleźć potrzebne ci wiadomości. Jeśli nie, zadaj pytanie w tym temacie.

2. Pytanie ma być zrozumiałe dla wszystkich i jak najprościej zbudowane.

3. Jeśli ktoś udzieli dobrej i treściwej odpowiedzi, następna osoba niech nie pisze tego samego, co poprzednik. Ktoś już komuś odpowiedział, więc nie potrzeba nam dwudziestu takich samych postów.

4. Proszę nie odpowiadać na pytania w ten sposób: istnieje taka opcja jak 'szukaj'. Zgodnie z punktem pierwszym, ktoś kto napisał tu posta, powinien skorzystać z takiej opcji i jeśli mimo tego nie udało mu się uzyskać odpowiedzi, zada pytanie w tym temacie. Jeśli ktoś nie skorzystał z takiej opcji i poszedł na łatwiznę jest to jego osobista sprawa. Nie mamy przecież obowiązku udzielania odpowiedzi, więc ktoś kto udzieli pomocy wyraża tylko własne chęci.

5. Każdy pomniejszy regulamin jest podległy regulaminowi obowiązującemu całe forum, który znajduje się tutaj:
http://www.knights.sztab.com/forum/regulamin.html

FAQ TEMATU

1. Pytanie - Skąd wziąć KaM TSK albo TPR?
Odpowiedź - Obydwie wersje gry znajdują się do ściągnięcia na tym forum. KaM TSK jest w dziale o pierwszej części gry, KaM TPR jest w dziale o dodatku.

2. Pytanie - Jak robić Screeny w KaM? Gdy robię je w paincie, to są całkowicie niewyraźne!
Odpowiedź - Screeny w KaM robi się darmowym programem Screenshot Captor. Można go znaleźć w internecie np. za pomocą Google.

3. Pytanie - Skąd wziąć patch do KaM?
Odpowiedź - Najnowszy patch do KaM TPR (SR2) znajduje się w dziale download na stronie knights.sztab.com. Jednak nie zapomnij zainstalować Runtime Visual Basic 6!

4. Pytanie - Jak się robi mapy i misje w KaM?
Odpowiedź - Na stronie znajduje się już poradnik tworzenia misji. Tu krótko - najpierw należy stworzyć mapy edytorem Kroma (najnowsza wersja do pobrania na naszej stronie i na stronie krom.rscsites.org), później należy zaś zrobić misję w edytorze misji autorstwa Lewina (najnowsza wersja do pobrania na naszej stronie i na stronie http://lewin.namsys.com.au/kam/pl/index.php (polska wersja strony)). Następnie należy zapisać misję np. pod nazwą dmission1.dat i uruchomić kampanię TPR (nie należy jednak zapominać o kopii zapasowej!).
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, 15:55 przez Duch, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 17 lis 2007, 13:35

Bardzo dobry temat, teraz może moderatorzy nie będą musieli blokować co drugiego tematu, oczywiście jeśli inni będą się do tego stosować. Według mnie temat powinien zostać przyklejony przez moderatorów, żeby można było go łatwo znaleźć.
Proponuje też zrobić FAQ, żeby np. 10 osób nie zadawała takich samych pytań, np. "Jak się robi Screeny?", albo "skąd wziąść KaMa, przecież nie ma już go w sklepach?"
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 17 lis 2007, 14:25

Ja mogę napisać FAQ i przykleić ten temat:

Najczęściej zadawane pytania (w przygotowaniu)

1. Pytanie - Skąd wziąć KaM TSK albo TPR?
Odpowiedź - Obydwie wersje gry znajdują się do ściągnięcia na tym forum. KaM TSK jest w dziale o pierwszej części gry, KaM TPR jest w dziale o dodatku.

2. Pytanie - Jak robić Screeny w KaM? Gdy robię je w paincie, to są całkowicie niewyraźne!
Odpowiedź - Screeny w KaM robi się darmowym programem Screenshot Captor. Można go znaleźć w internecie np. za pomocą Google.

3. Pytanie - Skąd wziąć patch do KaM?
Odpowiedź - Najnowszy patch do KaM TPR (SR2) znajduje się w dziale download na stronie knights.sztab.com. Jednak nie zapomnij zainstalować Runtime Visual Basic 6!

4. Pytanie - Jak się robi mapy i misje w KaM?
Odpowiedź - Na stronie znajduje się już poradnik tworzenia misji. Tu krótko - najpierw należy stworzyć mapy edytorem Kroma (najnowsza wersja do pobrania na naszej stronie i na stronie krom.rscsites.org), później należy zaś zrobić misję w edytorze misji autorstwa Lewina (najnowsza wersja do pobrania na naszej stronie i na stronie http://lewin.namsys.com.au/kam/pl/index.php (polska wersja strony)). Następnie należy zapisać misję np. pod nazwą dmission1.dat i uruchomić kampanię TPR (nie należy jednak zapominać o kopii zapasowej!).

Na razie dałem cztery pytania. Dział będzie rozszerzany z biegiem czasu o pytania i propozycje innych użytkowników.
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Posty: 1051
Rejestracja: 01 wrz 2007, 14:05
Lokalizacja: ....Radom....
Kontakt:

Post autor: Dexor » 18 lis 2007, 09:04

Wreszcie ktoś o tym pomyślał, dobrze. Ale i tak może nie zadziałać, bo jak taki nowy użytkownik nie umie szukać, to i tak tu nie zajdzie prędko. Ale pomysł w 100% popieram.

Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum
Posty: 1053
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:40
Lokalizacja: Wadowice

Post autor: Duch » 01 gru 2007, 15:20

Sam zadam pytanie w moim temacie :lol:

Wiem, że screeny można robić screencaptor' em, ale mi nie leży ten program. Pamiętam jak Gadzislaw polecał na forum, by wgrać sobie jakiś plik i można było robić screeny zwyczajnie paint' em.
1. Zanim napiszesz posta w tym temacie skorzystaj z opcji szukaj
Tak, tak. Jasne, że szukałem, ale niestety nie znalazłem ;)

Tak więc pamięta ktoś gdzie mogę znaleźć ten plik?
Obrazek

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 01 gru 2007, 15:55

Może przeszukaj sobie wszystkie posty Gadzisława, wtedy znajdziesz tego posta, chyba, że został on skasowany.
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Posty: 1262
Rejestracja: 02 wrz 2007, 20:03
Lokalizacja: skontnikont
Kontakt:

Post autor: Cav » 08 sty 2008, 07:22

Widać, że nikt nie zadaje pytań w tym temacie, tylko wszyscy robią nowe :(
PS. Sorry za double posta
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 08 sty 2008, 22:38

http://www.knights.sztab.com/forum/viewtopic.php?t=47 - już jest FAQ o błędach w grze! Po co więc o screenach tutaj?
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 09 sty 2008, 08:54

lucbach pisze:http://www.knights.sztab.com/forum/viewtopic.php?t=47 - już jest FAQ o błędach w grze! Po co więc o screenach tutaj?
Dlaczego piszemy o tym tutaj? Bo tam nie ma ŻADNEJ notki o ScreenShot Captor :niedowiarek:... Poza tym - tamten temat dawno nie był aktualizowany...
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik Forum
Posty: 39
Rejestracja: 05 cze 2008, 22:04
Lokalizacja: Konin

Post autor: Daro » 02 lip 2008, 16:10

No to ja się może o coś zapytam.
Gdzie mogę zobaczyć jaką mam wersję gry?

ODPOWIEDZ