Przykłady typowych zachowań DN

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Rafael_5000
Użytkownik Forum

Przykłady typowych zachowań DN

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rafael_5000 »

Temat powstał ku przestrodze oraz aby zwrócić uwagę Knajce nie robiąc przy tym offtopów w innych działach. Jednocześnie pragnę swym postem zwrócić uwagę administratora na takich użytkowników. Lucbachu, nie bądź pobłażliwy!

Przykład pierwszy:
http://www.knights.sztab.com/forum/view ... =5565#5565
Ktoś mądry na 'dziecineo.prv.pl' pisze:Kto to jest 'dziecko neo'?

Jest to dziecko, które dostało w prezencie od rodziców łącze internetowe w promocji (lub bez) i atakuje fora oraz grupy dyskusyjne nie mając najmniejszego pojęcia o podstawowych zasadach czy netykiecie. Podobnie jak Neo w filmie Matrix, one również mają swój wirualny świat, często zastepujący im prawdziwy. Kilka lat temu Internet był słabo dostępny, a modemy były kosztownym przywilejem, stąd z Internetu korzystali Ci, którzy go bardziej potrzebowali (ciężko wyobrazić sobie dyskusję na forum licząc się z każdym impulsem). Ekspansja wielu tanich łącz w kraju uczyniła go łatwiej dostępnym, stąd też rodzice fundowali je swoim pociechom "do nauki", a dzieci niemające pojęcia o Internecie zalały go falą bezsensu i dużą dozą bezmyślności. Dzieckiem neo moze byc każdy. Może to być również użytkownik łącza z kablowki, łącza radiowego, DSL, popularnej 'osiedlówki' lub jeszcze innego. Jeśli nie pozostajesz w zgodzie z netykietą, to niezależnie co używasz - będziesz trollem.

"Ale przecież każdy może korzystać z Internetu!"

Tak, o ile nie szkodzi innym. Osoba wpadająca na forum, "bo gra nie działa" natychmiast pisze wątek, zapominając o przeczytaniu obowiązującego regulaminu czy sprawdzeniu w wyszukiwarce, czy nie było już takie pytanie, nie jest mile widziana i o ile kontynuuje swój destrukcyjny proceder zyskuje miano trolla. Określenie troll jest bardzo rozległe i uznawane za obraźliwe. Dziecko neo jest jego synonimem, bliższym polskim realiom.

Typowe działania:

* zakładanie tematów w złych działach i to po kilka na raz
* pisanie wielu bezsensownych wypowiedzi w krotkim czasie
* używanie wykrzykników, znaków zapytania lub emotek w ilościach większych niz to potrzebne
* niestosowanie się do zasad interpunkcji, ortografii
* "olewanie" uwag innych, nieliczenie sie z czyimś zdaniem
* agresywne odpowiedzi na zwrócenie uwagi
* nieużywanie wyszukiwarek dla rzeczy najbardziej nawet trywialnych oraz zakładanie wątków przed sprawdzeniem czy już istnieją

Troll trollowi nierówny

Nie każdy troll jest taki sam i nie należy pochopnie ich oceniać. Niektórzy po prostu nie wiedzą jak się zachowywać i dostają miano trolla nieświadomie. Tacy są reformowalni. Gorsi są tacy, co myślą, że wiedzą wszystko i pouczają innych samemu mając duże luki w wiedzy. Traktują wszystkich z góry i z nastawieniem, że jest się ekspertem, zabierają głos w dyskusji.

Jaki jest cel akcji?

Celem akcji jest zwiększenie uwagi na beztroskie dzieci, nie zwracające uwagi na panujące zasady, brak kultury, często rażące błędy ortograficzne. Osoby takie należy zgłaszać do administratorów i moderatorów forów, grup dyskusyjnych i innych społeczności internetowych.
Więcej już nie napiszę o DN. Co admin z tym zrobi to już czas pokaże. Jeżeli weźmie sobie to do serca i da ostrzeżenia - chwała mu za to. Jeżeli nie i po raz kolejny przymknie na wszystko oko - musi się liczyć z tym, że straci kilku, a może nawet wielu prawdziwych użytkowników. Amen.
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Rafael_5000 ładne zagranie va banque. Masz u mnie plusa! Jestem za takimi akcjami! Ale są gorsze odmiany lamerów :cry:, chociaż trolle a w szczególności DN to najpopularniejsi ze "złych w internecie"

Ogólnie jednak rozszerzyłbym tą akcję na wszystkich lamerów. :wink:
Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Luki »

Primo:Nie wale spamów,samych emotikon,nie zakładam bezsensownych tematów,i wyobrax sobie że staram się pisać na temat, i w necie siedze może godzine na tydzięn,bo za nim nie przepadam.
Owszem,jest to pierwsze forum na którym pisze.
Eaz się wkurzyłem,za twoje gadanie o przecinkach, a ten post byl dla zartu(naprawde od tego 1 posta forum jest do kitu)
Lat mam 17,a neta od 12 lat,i dla twojej informacji przeglądam tematy zanim co`s napisze,i wcalen nie uważam się za eksperta,wręcz przeciwnie :x
Nie chce kapowac,bo jest wielu innych gorszych użytkowników.
'oczywiśccie ty uwazasz się za ideał,więc każdy inny jest gorszy..
Rafael_5000
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Hehe, przypomniało mi się stare przysłowie: "Uderz w stół, a nożyce się odezwą"
KnajkoFan pisze:Nie wale spamów,samych emotikon,nie zakładam bezsensownych tematów
Spam nie. Emotikony rzadko. Bezsensowne tematy rzadko. Głupie odpowiedzi - zdarzają się :] Nie mówię, że jesteś DNeo. Mówię, że masz zadatki i ze wszystkich sił chcąc udowodnić że nim nie jesteś - stajesz się.
KnajkoFan pisze:staram się pisać na temat
Staram - to dobre określenie. Każdy się stara. Jednym wychodzi lepiej, innym nieco gorzej...
KnajkoFan pisze:Owszem,jest to pierwsze forum na którym pisze.
To widać. Mam nadzieję, że wyciągniesz z tego użytkowania jakieś pozytywne wnioski. ;)
KnajkoFan pisze:Eaz się wkurzyłem,za twoje gadanie o przecinkach
Może jestem przewrażliwiony na punkcie języka polskiego. Nie znoszę kiedy ktoś popełnia błędy ortograficzne. Teraz, w dobie internetu, kiedy jednym kliknięciem można wszystko sprawdzić, teraz kiedy ludzie mogą bez problemu chodzić do biblioteki, teraz kiedy każdy może mieć w domu tyle książek i słowników ile zapragnie, nie umiecie z tego wszystkiego skorzystać... Dlatego walczę z tym. Normalnie przecinków się nie czepiam, ale Tobie o tym napisałem z dwóch powodów: użyłeś ich za dużo i zdanie które się czyta traci sens logiczny, a drugi powód jest bardziej "prozaiczny" - okazja. Zauważ, że tam były 3 inne sprawy poruszone :)
KnajkoFan pisze:ten post byl dla zartu
"Kamyczek do kamyczka, a cegiełka do cegiełki..." Zobacz, sam sobie odpowiedziałeś tu:
naprawde od tego 1 posta forum jest do kitu
Może nie do kitu, ale zdążyłeś napsuć kilku osobom krwi i przede wszystkim - przerwałeś ciekawą dyskusję. Żartuj sobie tam, gdzie wolno. Albo przy okazji.
KnajkoFan pisze:Lat mam 17
Fizycznie to MOŻE faktycznie 17...
KnajkoFan pisze:a neta od 12 lat
Hmm... czyli w wieku 5 lat śmigałeś w necie na Atari, co? :lol: Oj Knajko... za wszelką cenę chcesz nam czymś zaimponować. Bądź normalny. Bądź zwyczajny. Szanuj innych. Wtedy coś uzyskasz.
KnajkoFan pisze:oczywiśccie ty uwazasz się za ideał,więc każdy inny jest gorszy..
Przeginasz. Powiedziałbym Ci brzydko, ale nie wolno tu przeklinać. Stary, jak narazie to zwróciłem uwagę tylko kilku osobom. Uważasz, że powinienem stać (siedzieć) bezczynnie i nic nie robić? Dawać przyzwolenie na takie rzeczy? Wiesz, trochę Ci się dziwię, bo w sumie dużo Ci nie powiedziałem, tylko kulturalnie zwróciłem uwagę, a Ty zaraz z pazurami na mnie. A powiedz mi jeszcze, czy ja kiedykolwiek powiedziałem do kogoś, że jest gorszy? Nie wiem, boli Cię to że zwracam uwagę?
Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Luki »

Doceniam,że nie jestem postrzegany JESZCZE jako Dn.
Z tym gorszeniem,znowu mnie poniosło,sory.
Co do tych 17 lat,myśl jak chcesz,może po postach tak pomyslec.
Nie szpanuje,z tym netem miałem,ale nie używalem :wink:
Prosze wkaz mi przykład gdziue kogoś nie szanowałem,bądz urazilem :!:
Oprócz tego z gorszym...
I nie jestem na Ciebie obrazony,razdko sie obrażam,taki mam charakter :szczerzy:
Rafael_5000
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Cieszę się, że doszliśmy do jakiegoś porozumienia :)
Awatar użytkownika
Setman
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Setman »

Powiedzial Rafael - dziecko Chello.
Obrazek
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lucbach »

To jest kolejny temat do kłótni. I tyle.
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Rafael_5000
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Lol. Setman jakąś alternatywę tworzy :] A co do "Tematu - kłótni"... nie uważam, ażeby ten temat był takowym. Po prostu wolę nie zostawiać spraw niewyjaśnionych i nie chcę niedomówień. Temat w sam raz na dyskusję, żywą dyskusję - nie kłótnię. Poza tym lepiej o takich rzeczach mówić w nowym temacie niż w 10 po trochu, psując tym samym dobre dyskusje o innych rzeczach.

W przeciwieństwie do niektórych użytkowników nie poddałem się tak łatwo i nie zrezygnowałem z zaglądania i udzialania się na tym forum. Mówię otwarcie co mnie drażni i co jest nie tak. Nie słodzę, nie kadzę - mówię co czuję. Opozycja na forum też jest potrzebna. Mógłbym przyjąć taktykę "Krytyczne 3 słowa co miesiąc" czy "Cięta riposta jako element dosrywania komuś, by siebie dowartościować" jak Setman i mieć wszystko w nosie. Mógłbym wymagać wiele od wszystkich, a sam nic nie robić. Mógłbym - tylko po co?
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

lucbach pisze:To jest kolejny temat do kłótni. I tyle.

co jak co, ale staram się nie interweniować w sprawy niedoskonałości forum - spamy, booty, DN...
jest wśród nas jeden porządny (a może i więcej), który zwraca na to uwagę, stara się, by forum funkcjonowało dobrze, a tu spotyka się z takim komentarzem administratora, który uważa, że nie widzi niczego złego co się na forum dzieje. "kolejny temat do kłótni". jakiej kłótni? Przecież to prawda i można to łatwo udowodnić... temat potrzebny i potrzebna konwersacja, by jakoś przywrócić forum do dawnej świetności. Dzieci Neostrady przyczyniły się do upadku forum, zaśmieciły je, a ty lucbachu jakbyś tego nie widział. Są JESZCZE osoby, które chcą tu pomóc... takimi komentarzami odtrącasz ich pomoc...
Odpowiedz