Podstawy języka polskiego

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 24 maja 2009, 19:04
Lokalizacja: Radom-Zajezierze-Jastrzębia

Post autor: SobonPiotrQ » 06 lip 2009, 21:07

Ech, takie coś nie przejdzie. Dalej będą idioci, którzy stwierdzać będą, że ich to nie dotyczy, bo mają papiery. Tylko przebudowa forum może czemuś takiemu zaradzić.

Naliczać literówki, ortografy i inne durne błędy. Niech obok każdego w profilu jest wyraźnie napisane:
literówek - 5736
ortograficznych - 324
poziom użytkownika - Idiota!! Trzymać się z daleka.

Ktoś się przyczepi, że literówki to przegięcie. Wcale NIE! Obecnie chyba każdy edytor tekstu, każda przeglądarka oferuje sprawdzanie pisowni i zaznaczanie, która część tekstu jest źle napisana, a jeśli już komuś się zdarzy, to nie wstyd popełnić od czasu błąd, wstydem jest popełnić i nie umieć się do tego przyznać/się z tym pogodzić.

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator
Posty: 933
Rejestracja: 15 paź 2005, 11:05
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Michailoff » 06 lip 2009, 22:12

SobonPiotrQ pisze:(...)a jeśli już komuś się zdarzy, to nie wstyd popełnić od czasu błąd, wstydem jest popełnić i nie umieć się do tego przyznać/się z tym pogodzić.
Otóż to! Errare humanum est. Nawet moderatorom zdarza się jakaś wpadka w dłuższym tekście, której niestety się nie wychwyciło. Jeżeli jednak taką wpadkę zauważam, po prostu ją poprawiam i potrafię się do niej przyznać. Niestety - są osoby na tym forum (wytykał palcem nie będę), które do nawet najmniejszych wpadek nie umieją się przyznać ;). Co do naliczania błędów - to byłoby trudne, wymagałoby to włożenia ogromnej pracy w przeczesaniu każdego posta, jaki został napisany (a tych jest ponad 27500!).
Crimson (king) Michailoff

Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 24 maja 2009, 19:04
Lokalizacja: Radom-Zajezierze-Jastrzębia

Post autor: SobonPiotrQ » 06 lip 2009, 23:03

Michailoff pisze:Otóż to! Errare humanum est. Nawet moderatorom zdarza się jakaś wpadka w dłuższym tekście, której niestety się nie wychwyciło. Jeżeli jednak taką wpadkę zauważam, po prostu ją poprawiam i potrafię się do niej przyznać. Niestety - są osoby na tym forum (wytykał palcem nie będę), które do nawet najmniejszych wpadek nie umieją się przyznać ;).
Szczerze? Olać ich!
Nie obchodzi mnie zdanie nieuków, idiotów i głupców. Ktoś tak nazwie mnie? Ma takie samo prawo jak ja do nazwania tak jego. A jeśli jakiś dys-idiota zacznie mi się zwalać, to ja wiem co z takim robić i wiem jak on może zwalczać w sobie ten swój dys-debilizm.

Ludzie, programy sprawdzają pisownie, nie jesteś pewny tego co napisałeś i nie chcesz wyjść na idiotę? Skopiuj to co masz zamiar napisać do OpenOffice.org, on sprawdzi i wtedy wkleisz to na forum. Nie chce Ci się ? To znaczy, że nie jesteś dys-idiotą, a po prostu... Idiotą. :P
Michailoff pisze:Co do naliczania błędów - to byłoby trudne, wymagałoby to włożenia ogromnej pracy w przeczesaniu każdego posta, jaki został napisany (a tych jest ponad 27500!).
Nie trzeba robić nic takiego, nie trzeba się wysilać. Zakładając, że jest możliwość "naliczania punktów karnych", to wystarczy, że moderator zauważy i poprawi, nie musi wyłapywać wszystkiego, czasami może nawet poprawić i nie wstawić punkciku, to by się przydało na ludzi z odstrzałem. Jeśli już takie coś by było, to później można zrobić skrypt zgłaszania błędów przez każdego zarejestrowanego i do moderacji. :P To drugie pewnie ciężkie, ale zawsze się ktoś może w takie cuś pobawić. :D

Awatar użytkownika
PinCheR
Użytkownik Forum
Posty: 256
Rejestracja: 05 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: PinCheR » 07 lip 2009, 02:43

Ludzie, programy sprawdzają pisownie, nie jesteś pewny tego co napisałeś i nie chcesz wyjść na idiotę? Skopiuj to co masz zamiar napisać do OpenOffice.org, on sprawdzi i wtedy wkleisz to na forum. Nie chce Ci się ? To znaczy, że nie jesteś dys-idiotą, a po prostu... Idiotą. :P

Jeśli się komuś nie chce to niech sobie ściągnie Firefoxa. Firefox też zaznacza błędy i nie trzeba wtedy nic kopiować. Rzecz jasna Firefox musi być po polsku, bo inaczej to nie ma sensu.

//Popraw.
//Michailoff


//Zrobione. BTW. nie wiedziałem, że to jest błąd :P
//PinCheR
Ostatnio zmieniony 07 lip 2009, 18:13 przez PinCheR, łącznie zmieniany 2 razy.
KAMPANIA:

Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 24 maja 2009, 19:04
Lokalizacja: Radom-Zajezierze-Jastrzębia

Post autor: SobonPiotrQ » 07 lip 2009, 12:47

PinCheR pisze: Jeśli się komuś nie chce to niech sobie ściągnie Firefoxa. Firefox też zaznacza błędy i nie trzeba wtedy nic kopiować. Rzecz jasna Firefox musi być po polsku, bo inaczej to niema sensu.
Zależy jaką kto ma przeglądarkę, dla niektórych używanie Fx może być niewystarczające, niektórzy mają systemy angielskie, a jeszcze inni coś innego. Ale wtedy też jest rada, właśnie instalacja jednego (TAK WYSTARCZY TYLKO JEDEN) programu, który tę pisownię sprawdza.

I jeszcze jedno, jeśli ktoś chce napisać "gżegżółka", ale nie wie jaka forma jest poprawna, to niech zastąpi to innym wyrazem, w tym wypadku może być słowo "kukający ptak" i ilość możliwych błędów do popełnienia spadnie nam z kilku do zaledwie dwóch, ale popełnienie ich to już czysta zbrodnia na języku polskim.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 07 lip 2009, 16:38

Raportowanie posta za jeden błąd ortograficzny lub litrówkę? Przesada... Za posta nieczytelnego czy całkiem niezrozumiałego z powodu błędów należy się upomnienie, ale nie można być aż tak nadgorliwym.

Słowniki to tylko dodatek. Nie znają niektórych słów oraz nie sprawdzają interpunkcji. Nie można na nich w pełni polegać.

Do sprawdzenia pojedynczego słowa wystarczy nawet http://so.pwn.pl/ lub Google (tak!), nie trzeba dodatkowych programów.

W ostatnim poście PinCheRa jest błąd!
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 24 maja 2009, 19:04
Lokalizacja: Radom-Zajezierze-Jastrzębia

Post autor: SobonPiotrQ » 07 lip 2009, 17:42

Nie zupełnie o to mi chodziło. :} Nie trzeba od razu zgłaszać, by takiego dojechać i zniszczyć jego prywatne życie. :}

Chodzi mi tylko o fakt, że wiele osób, które są świetnymi wzrokowcami, byłoby w stanie wyłapać każdy, nawet najgłupszy błąd, to przechodziłoby do kolejki moderatorskiej i... Później moderator by sam zdecydował czy punkciki naliczać czy nie (bo automatem, to rzeczywiście raczej nie przejdzie), ale najważniejsze... Błąd by został poprawiony. Z czasem (powiedzmy po roku) forum stałoby się jednym z czystszych for i moglibyśmy śmiało konkurować (pod względem ilości błędów) z niejednym forem humanistycznym. :D

Ale wiadomo, nie o konkurencję chodzi, a o czytelność i dobre wrażenie. :P

Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Posty: 1161
Rejestracja: 14 mar 2007, 18:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Kamyk » 07 lip 2009, 17:56

Uważam, że pomysł SobonPiotrQ jest całkiem niezły. Gdyby wstawić licznik błędów na miejsce starego licznika postów, może w końcu mielibyśmy forum bez rażących błędów. :P

Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum
Posty: 78
Rejestracja: 24 maja 2009, 19:04
Lokalizacja: Radom-Zajezierze-Jastrzębia

Post autor: SobonPiotrQ » 07 lip 2009, 18:03

Kamyk pisze:Uważam, że pomysł SobonPiotrQ jest całkiem niezły. Gdyby wstawić licznik błędów na miejsce starego licznika postów, może w końcu mielibyśmy forum bez rażących błędów. :P
Pomysł może i jest dobry, ale wykonanie... Tutaj podejrzewam, że jeśli nie ma gdzieś gotowca dla phpBB, to z kodowaniem tego będzie kupa problemu... :D

Awatar użytkownika
Sir Feliks
Użytkownik Forum
Posty: 739
Rejestracja: 03 sie 2009, 02:43
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Sir Feliks » 05 sie 2009, 17:30

SobonPiotrQ pisze:Pomysł może i jest dobry, ale wykonanie... Tutaj podejrzewam, że jeśli nie ma gdzieś gotowca dla phpBB, to z kodowaniem tego będzie kupa problemu... :D
Oczywiście,że nie ma .
Jednakże od czego ma się łeb?
Z uporem (ale nie maniaka) da się zrobić.
Ja używam CMS (PHP Fusion 6.01) od nie dawna używam, ale fajnie się modyfikuje(ale nie jestem mistrzem).
PHP nie gryzie :wink:
Gdyby tak było nie było by w ogóle forum w php ...
http://senrix.pl/ - wkrótce się odrodzi
Biorę się za pisanie książki. Pytajcie, a dam poczytać.
Kampanię "Bitwa o Afirnatil" >kiedyś< zrobię.
http://www.knights.sztab.com/forum/viewtopic.php?t=2067

ODPOWIEDZ