Sesja RPG

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Jaki wolisz klimat w RPG (pytanie do tych co będa grać)

Klimat średniowieczny z magią
8
53%
Klimat średniowieczny bez magii (normalne średniowiecze)
7
47%

Liczba głosów: 15

Awatar użytkownika
Durendal
Użytkownik Forum

Sesja RPG

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Durendal »

Co myślicie o PBF'ie na łamach forum? Jak nazwa wskazuje (Play By Forum), jest to sesja RPG prowadzona na forum. Jest tutaj, jak w normalnej grze MG, są gracze, postacie, ale wszystko piszemy w postach. Ważne, by były utrzymane w klimatach sesji i żeby były dość długie, miło sobie poczytać, zupełnie jakby to była opowieść, którą możecie sami tworzyć.

Gram już na innym forum w taką grę www.tzar.fora.pl w dziale Fantazy, klimat oczywiście średniowieczny

wybiera się osobę która przyjmuje karty postaci, i ta osoba zaczyna pisząc historię danych postaci, potem postacie te piszą ciąg dalszy i znowu pisze "admin".... i tak dalej

Oczywiście nie zabraknie walk, ale o tym i jak to będzie wyglądało później...

Karta postaci:
Imie: - bez udziwnień, chyba, że pochodzicie z innego kraju.
Nazwisko: - napewno wasza postać jakieś ma, chłopi nazwisk nie mają, może być jeszcze przydomek.

Pochodzenie: konkretnie---czlowiek....miasto...do wyboru:Eliar, Folhord lub Senlord.

Rasa tylko ludzka, żadnych elfów itd.

Profesja:Doszedlem do wniosku ze nie potrzebna jest ona...podajcie mi sowje umiejetnosci a ja je wyklucze i okroje i jako MG okresle wasza profesje i wam powiem;)

Umiejętności i zdolności:Jakie chcecie, tlyko bez udziwnien typu: latanie itp. podacie mi je a ja wybiore ktore moga pasowac a ktore nie wedlug historii i zbieznosci zdarzen(najsensowniej).

Historia: I tutaj najlepiej by było, gdybyście umieścili gdzie się urodziliście, czyli całe wasze dzieciństwo, może być kilka historyjek (np. uopolowałem wilka mając 5 lat), a także mają być tutaj zawarte wszystkie rzeczy związane z wasyzmi umiejętnościami (w jaki sposób je zdobyliście, np. umiejętność "biegłe posługiwanie się mieczem", można napisać, że dziadek był żołnierzem i mnie wychowywał, a różne nauki, że się studiowało itd.), a także waszą rodzine, czy żyje, czy jesteście jedynakami itd.

Tu dochodzi także warstwa społeczna, z której się wywodzi. Dopuszczalne to mieszczaństwo, duchowieństwo, szlachta, chłopstwo, nie rozumcie tego dosłownie, nie wszyscy mieszczanie to kupcy, z nich będzie się wywodzić większość profesji, jak powiedzmy ze szlachty, a z kolei jak duchowieństwo, to wiadomo, kapłani, księża, a chłopstwo napewno nie będzie tak wykształcone, czy bogate jak inne warstwy. Uwzględnijcie to w swoich historiach.

Cechy fizyczne - tutaj określcie swój wiek, wzrost, wage, odcień skóry, kolor włosów, oczu itd. Wszelkie takie gabaryty, chudy, gruby, umięśiony, znaki szczególne (bielmo na oku, blizny).

Charakter - tutaj określcie mentalność swojego bohatera, czy jest to jakiś przygłup, czy też uczony, jak się zachowuje, jest pomysłowy, chytry, jak się porusza, czy zastanawia się 2 razy zanim coś zrobi czy rzuca się w wir przygód bez wachania.

Ekwipunek - ubranie, uzbrojenie, inwentarz, wszystko zgodne z waszą profesją.

Ale to oczywiście tylko jak będziecie chcieć :)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2007, 13:01 przez Durendal, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Zozol92 »

Kiepsko to widzę... Sesja powinna być prowadzona na czacie o automatycznym odświeżaniu (np. konferencja gg, o ile ten zacofany program coś takiego ma...). Poza tym przecież nikt tu ciągle nie będzie siedział, patrząc na chwilową frekwncję, wygląda to tak, że każdy co jakiś czasy wpada na 5min. żeby coś odpisać i leci dalej.

Jeśli nie gramy na profesjonalne zasady, nie ma co robić profesjonalnych kart postaci. Nie mamy nawet kości (bo jak niby z nich korzystać :coongada:: ). To nie może być gra "na poważne".

Nie mamy pojęcia Lorysie, o tym jakim jesteś mistrzem gry. Ok, można się przekonać, ale czy to na pewno nie będzie strata czasu?

Nie da się mniej więcej rozsądnie określić zdolności ani ich korektować. Do tego służy podręcznik (np. do Warhammera), w którym jest wszystko na temat profesji i ich punktów oraz zdolności. Posiadasz taki?

Dlaczego nie może być elfów, niziołków i krasnoludów? Gra byłaby dużo ciekawsza...

Opowiadanie to kolejny kiepski pomysł. Komu będzie się to chciało pisać, komu czytać i jak znaleźć tę linię między głupimi przechwałkami, a prawdziwym ciekawym tekstem ?

Moim zdaniem to nie wypali...
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Cav »

W RPG najlepiej się gra przy stole, wtedy jest klimat :lol:
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Spotkamy się i pogramy w Magię i Miecz, z pewnością skuszę się na taką sesję :D. Fantastyki w tej grze jest pełno.
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

A mnie się sprawa podoba, już dwa razy próbowałem coś takiego stworzyć na innym forum i były to dwa niewypały. A wszystko z powodu braku MG, jego spóźnień, spóźnień graczy, braku kontaktów itd...
W RPG najlepiej się gra przy stole, wtedy jest klimat Roześmiany
To oczywiście prawda, ale jeśli chcielibyśmy zagrać my, czyli ludzie z tego forum to raczej tego nie zrealizowalibyśmy ;)
Kiepsko to widzę... Sesja powinna być prowadzona na czacie o automatycznym odświeżaniu (np. konferencja gg, o ile ten zacofany program coś takiego ma...). Poza tym przecież nikt tu ciągle nie będzie siedział, patrząc na chwilową frekwncję, wygląda to tak, że każdy co jakiś czasy wpada na 5min. żeby coś odpisać i leci dalej.
Nie, nie i jeszcze raz nie. Gracze i MG mają się umówić na określony czas.
Jeśli nie gramy na profesjonalne zasady, nie ma co robić profesjonalnych kart postaci. Nie mamy nawet kości (bo jak niby z nich korzystać Co on gada? ). To nie może być gra "na poważne".
Jeśli o to chodzi to albo gramy całkiem na poważnie (wszystkie statystyki, możliwości, obliczenia, szanse, kostki itd.) albo gramy na luzie (jest też taka rozgrywka bez obiążających zasad z minimalnymi statystykami i logiką).
Dlaczego nie może być elfów, niziołków i krasnoludów? Gra byłaby dużo ciekawsza...
Zdecydowanie, ale z tego co pisze Lorys to chyba chodzi mu o grę w klimacie średniowiecza bez magii...
Opowiadanie to kolejny kiepski pomysł. Komu będzie się to chciało pisać, komu czytać i jak znaleźć tę linię między głupimi przechwałkami, a prawdziwym ciekawym tekstem ?
To ma być tylko twoje CV. Krótko, prosto i treściwie, żadnych wielkich opowiadań, bo nie o to tu chodzi. Po prostu trzeba przedstawić ogólny zarys swojej postaci.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Co do czasu chodzi mi oto z tym 5 min., że tak to wygląda teraz. A w ten sposób nie da się grać w eRPeGa.

Oczywiście, że chodziło mi o grę na luzie. Inna nie wypali. Ale wtedy bez dokładniejszych "statów" gramy.

Z tego co napisał Lorys zrozumiałem, że mamy opisać cały życiorys... krótki opis może być.

Pomysł moim zdaniem nie wypali ze względu na synchronizację. Ale jakby się udało, oczywiście też zagram :wink: . W RPG-a zawsze, nawet na przerwie szkolnej :wink:
Awatar użytkownika
Durendal
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Jakie 5 min, poprostu jak ktoś będzie na forum to napisze, na forum na którym gram tura trwa czasem 1 dzień, czasem 3 tury w ciągu dnia, różnie to bywa, nikogo nie pośpieszamy, będziemy czekać aż wszyscy napiszą swoją turę i wtedy pisze MG

Zgadzam się z tym żeby był to krótki życiorys, nawet wystarczy jedno zdanie.

Co do walki, nie będzie to pełny profesjonalizm, wkleję to co napisałem na innym forum:

Gerwazy robi zamach w prawą stronę chcąc uciąć przeciwnikowi głowę(wyobraźcie sobie Smile), wtedy MG pisze że Allucard robi unik schylając głowę, a potem Allucard pisze jak cios wyprowadza, a MG co się dzieje...

można też wprowadzić punkty życia dodatkowo, np. że uderzył w rękę odbierając przeciwnikowi 15 z 100 punktów życia i dodatkowo zmniejsza to zwinność i obrażenia wroga. Oczywiście MG wszystko ustala co i ile, jak się robi na przykład duży zamach to oczywiście ma się dużo czasu na reakcje, a jak robi się szybko cios np, w brzuch to wtedy albo zbroja absorbuje obrażenia albo wróg otrzymuje lekkie obrażenia, zależy to od uqu

Np jak Allucard ma ciężką zbroje płytową i ja mu robie cios kosą w nogi (z zamachu) to wtedy raczej Allucard uniku nie zrobi bo nie podskoczy, ale MG to już raczej będzie wszystko wiedział co i jak i wszystko wykalkuluje, liczy się też wyobraźnia Smile

Można też wprowadzić wytrzymałość danego przedmiotu, potem iść go naprawić do kowala...

Jak się wroga powali to wtedy gracz decyduje czy go już zabije (o ile jeszcze żyje) czy oszczędzi, oczywiście zabiera cały jego majątek, to co ma przy sobie

Chodziło mi o klimaty K&M, ale jak wy wolicie Fantazy... raczej nie chciałem tutaj ognistych kul, biegania po ścianie i innych takich

Wszystko się robi w jednym temacie, nie trzeba się umawiać na daną godzinę, tura może trwać nawet 2 dni, różnie to bywa jak już napisałem wcześniej

Można też zrobić tutaj sondę, czy wolicie średniowieczny klimat z magią albo czy zwykłe średniowiecze
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Lorys pisze:oczywiście zabiera cały jego majątek, to co ma przy sobie
Nie lubię się czepiać, ale co do zasad RPG zawsze to robię - musi być jak największa swoboda i realistyczność. Chyba ma prawo nie zabrać, nie ?
Awatar użytkownika
Durendal
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

oczywiście że ma prawo nie zabrać, ale ja bym raczej wziął :)
Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kamyk »

To kiedy zaczynamy?
Odpowiedz