Drogi

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Jak robię małe miasta to tylko przy gospodzie, spichrzu i warowni zrobię na dwa pasy, resztę nie. Zawsze pamiętam, aby przy budowaniu drogi i budynków był przynajmniej jeden wolny pas, od drogi po budynek, w razie czego zawszę poszerzę drogę w czasie korków.
Jak robię duże miasta, a nad tymi trudno zapanować (mam taki sam problem co Michailoff, że moją pięta achillesową jest zapanowanie nad porządkiem w metropolii, kwestia czasu, a po mojej ciężkiej pracy nad miastem), gdzie tylko wlezie buduję szerokie drogi (rond, ani czegoś podobnego niee), dochodzą nawet do szerokości czterech pasów, ale najczęściej przy budynkach dwupasmówki, a przy spichrzach itp. trzy.
To zależy od rozmieszczenia budynków i ilości pomocników, bo są tacy zdolni, że w małym mieście, mają głodówę i korki. :P
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

Rozbujaliście ten topic na taki błahy temat, to oczywiste że drogi to najważniejsza rzecz w grze i dzięki najbardziej opcjonalnym rozlokowaniu ich mamy dużo większe szanse na wygraną w późniejszych poczynaniach odbywając się za pomocą dróg.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
michaelo
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: michaelo »

Ja nie robię zazwyczaj szerokich dróg, ale moje budynki mają między sobą odstępy, żeby można było w każdej chwili dorobić pasek lub wa drogi.Szeroką drogę mam tylko przed ważnymi budynkami, do których nosi się dużo przedmiotów(spichrz, gospoda, warownia)
"Szturmem ich!!!!"
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Pomysł na temat wprawia w wystarczająco duże zdumienie. Zaś fakt, iż wciągnął on ludzi do dyskusji, która rozrosła się na dwie strony jest dosłownie niesamowity. Nie zdziwię się, jeśli w następnym temacie ludziska zaczną prawić o swoich ulubionych przyrodniczych zakątkach w KaM.
Jeśli chodzi o drogi, stawiam przeważnie szerokie na jedną kratkę, niezależnie od strony świata i celu przeznaczenia. Od pewnego czasu przekonało mnie, jak opłacalne staje się budowanie w środku miasta ogrodu z winnymi krzewami. Jest sobie otoczona ulicą wioseczka z winnicami, chłopi w niej pracują, pracują, a pomocnicy drępczą sobie w miejskim kołchozie na dróżkach jedno-kratkowych i dostarczają zapełnione beczki do spichrza, przy którym robię mały placyk kosztujący mnie od pięciu do ośmiu kamieni. Właśnie od tego miejsca alejki rozgałęziają się w różne strony. Moje centrum miasta (o ile te ma imponujące rozmiary) - gospoda, szkoła, spichrz i warownia jeśli ta jest w pobliżu, są nieraz przeze mnie stawiane na długiej dwu-kratkowej szerokościowo drodze. Jest to główny trakt, po którym łażą mieszkańcy w obie strony nie przepychając się zbytnio, ponieważ główne budynki stawiam po obu stronach tej drogiej drogi, a mieszkańcy idąc na przykład w stronę zachodu kierują się drogą (byle krócej) zajmując wówczas pas bliższy północy, a obywatele wracający z tamtej strony dobierają sobie pas bliższy południu. Kotłują się ludziki jedynie przy spichrzu, jeżeli i ten stawiam na podwójnej ulicy. Przy gospodzie nie robię przeważnie scen, bo jeżeli w danej misji jest ona lekko wysunięta na południe od głównej "autostrady ludzików", wystarczy tuż przy wejściu ustukać młotkami budowniczych z sześć kamieni, by mogły po niej stąpać głodomory.
Odpowiedz