Nowy Targ:
W
herbie znajduje się postać św. Katarzyny Aleksandryjskiej (patronki miasta) z:
- koroną na głowie
- mieczem i palmą w rękach
- aureolą
- kołem
Całość jest na niebieskim tle.
Samo miasto zaś jest stolicą Podhala, leży w promieniu 25 km od Zakopanego i ok 85 km od Krakowa, co wskazuje na położenie w górach. Konkretniej leży w kotlinie otoczonej ze wszystkich 4 stron górami (Tatry + Babia Góra + Gorce + Pieniny = piękne widoki

). Zostało założone jako osada w XIII wieku, a lokacja miasta nastąpiła w 1346 r. przez Kazimierza Wielkiego. Jako, że miasto było ważnym ośrodkiem handlowym leżącym blisko granicy z Węgrami, otrzymywało od władców szereg przywilejów (m. in. zwolnienie z płacenia niektórych podatków, pozwolenie na organizację jarmarku (stąd nazwa)). Dziś Nowy Targ jest liczącym nieco ponad 33 tysiące mieszkańców górskim miastem. Nic za bardzo specjalnie się nie dzieje - typowe polskie życie. Z ciekawostek (tych większych i tych mniejszych mogę wymienić):
- Odbywający się w czwartki i soboty tradycyjny już targ (stąd nazwa miasta, można tutaj nabyć trochu ciekawych rzeczy

).
- Nowotarskie zakłady przemysłu skórzanego (dziś nieczynne, dawniej było to miejsce pracy dla tysięcy osób w mieście)
- Wizytę ś.p. papieża Jana Pawła II w 1979 r. (mnie wtedy oczywiście na świecie nie było, a szkoda - to było wydarzenie...)
I parę innych drobnych rzeczy (trochu zabytków, słynne nowotarskie lody itp. itd.)...
Na koniec zostawiłem oczywiście to, z czego miasto znane jest dzisiaj najbardziej - sport. Na pewno wiele osób słyszało o działającym w mieście klubie hokejowym Podhale Nowy Targ. Wszakże 18 tytułów mistrzowskich robi wrażenie
(w tym roku mam nadzieję, że szarotki będą w koronie, aczkolwiek na przeszkodzie mogą nam stanąć Tychy (pozdro Vader! Liczę na bardzo dobry półfinał!)). Poza tym jest tu dużo sukcesów w innych, bardziej niszowych dyscyplinach (jak trial, sporty walki, itp.) ale dobre i to - wszak poza hokejem na lodzie i dyscyplinach pokrewnych sukcesów w dyscyplinach zespołowych brak. Ale i tak hokej jest tutaj najlepszy

. Drobną ciekawostką jest fakt, że Nowy Targ jest miastem w którym przypada najwięcej olimpijczyków na 1000 mieszkańców (jest ich w mieście 43, z czego 38 hokeistów

). No i to w zasadzie tyle

. Ach - byłbym jeszcze zapomniał dodać strasznie uciążliwych zim - nieraz na słynnej zakopiance tworzą się takie korki, że z miasta wyjechać nie sposób...