Pomoc z skryptem.

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
XxXTheProMatiXxX
Użytkownik Forum
Posty: 12
Rejestracja: 11 lip 2013, 17:01
Lokalizacja: Warszawa

Pomoc z skryptem.

Post autor: XxXTheProMatiXxX » 09 sie 2016, 00:40

Hejka
Otóż ostatnio mnie naszło na robienie mapek ale kompletnie nie ogarniam tych skryptów a teraz to bez tego ani rusz x.x Dlatego zwracam się do was o pomoc :) Staram się zrozumieć jak one działają ale nie zbyt mi to wychodzi x.x
Napisałem jak narazie coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

procedure OnTick;
begin
  if States.GameTime = 10 then
    Actions.ShowMsg(-1, 'Przykładowy tekst');
end;
procedure OnPlanRoadPlaced (aIndex, X, Y: Integer);
begin
case [((X = 119)and (Y = 64)),((X = 122)and (Y = 64))]of
((X = 119)and (Y = 64)):
begin 
 Actions.PlanRemove(0,119,64);
 Actions.GiveRoad (0,119,64);
 
Actions.PlayerAllianceChange(0, 2, true, false);
Actions.PlayerAllianceChange(1, 2, true, false);
 end;
 if ((X = 122)and (Y = 64)) :
 begin
 Actions.PlanRemove(0,122,64);
 Actions.GiveRoad (0,122,64);
 
Actions.PlayerAllianceChange(0, 3, true, false);
Actions.PlayerAllianceChange(1, 3, true, false);
end;
end;
end;
Lecz jak sie domyślacie nie działa x.x Pisząc to chciałem aby pierwszy gracz (decyduje o sobię jak i kompanie) czy walczy z graczem 2 czy 3.Z tego co mi się wydaję to że te pozycje nie są określone dla procedury OnPlanRoadPlaced ale nie mam pojęcia jak to rozwiązać aby gracz musiał wybrać jedno lub drugie nie oba na raz >< Proszę o pomoc :c Jeżeli ktoś ma też jakieś inne rady dotyczące pisania skryptów chętnie je przyjme :)

The Viking
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 774
Rejestracja: 29 maja 2012, 20:26
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: The Viking » 09 sie 2016, 18:03

Nie znam się to się wypowiem: Te trzy "end'y" na końcu wyglądają niepokojąco. Może powinieneś endować każdy begin przed nowym nie licząc ogólnego?
Wiking,
administrator forum knights.sztab.com

XxXTheProMatiXxX
Użytkownik Forum
Posty: 12
Rejestracja: 11 lip 2013, 17:01
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: XxXTheProMatiXxX » 09 sie 2016, 23:21

Wygląda to źle lecz każda "procedura"(Jeżeli tak to można nazwać) musi zostać zakończona x.x CZyli w tym przepadku 2x "begin" + "case". Ktoś coś może wie ? :c

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 18 sie 2016, 18:59

Skrypty są banalnie proste, tak jak HTML, lecz aby się nimi posługiwać, trzeba najpierw nauczyć się tego języka. Zacznij od jakichś kursów free na necie. Pełno tego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Narya
Użytkownik Forum
Posty: 138
Rejestracja: 29 gru 2007, 14:34

Post autor: Narya » 18 sie 2016, 21:43

Najlepiej z tym kursem html:
http://www.kurshtml.edu.pl/

XxXTheProMatiXxX
Użytkownik Forum
Posty: 12
Rejestracja: 11 lip 2013, 17:01
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: XxXTheProMatiXxX » 18 sie 2016, 23:21

Dzięki Wielkie!!!!!
Przeczytam jak tylko będę mógł i w razie pytań odezwę się po lekturze :)
EDIT: Czyli jak będę umiał pisać w HTML to będę umiał pisać w Pascal'u? :o

The Viking
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 774
Rejestracja: 29 maja 2012, 20:26
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: The Viking » 19 sie 2016, 23:28

Jak się połapiesz w różnicach pomiędzy jednym a drugim to pewnie :)
Wiking,
administrator forum knights.sztab.com

ODPOWIEDZ