Po co komu patch?

Dział dotyczący tylko drugiej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Po co komu patch?

Post autor: Alanbach » 09 wrz 2010, 14:04

Witam użytkowników.
Chciałem poruszyć po latach pewną nurtującą mnie kwestię. Otóż kiedy wydano KAM TPR w chwili, gdy przysłali mi moje nowe pudełeczko KAM, pachnącą farbą książeczkę i świeżo wypaloną CD z grą okazało się, że miałem chwilowo za słaby komputer, aby zagrać w KAM :zraniony: (możliwie, że była to wina gry.. bo w sumie niby wszystkie kryteria spełniałem, jednak uruchomiła mi się dopiero później).
Jedyna więc możliwość uruchomienia jej była w kafejce internetowej nieopodal mojego osiedla. :coongada:: Poszedłem tam z kolegami (jeszcze wtedy byłem w liceum) i jednego dnia wykupiliśmy karnet i graliśmy niemal przez całe przedpołudnie przez sieć.
GRA BYŁA ŚWIEŻA BEZ ŻADNYCH PATCHÓW ITP. pierwsza wersja. Przez sieć grało nam się dobrze i nic się nie wieszało. W domu też jedynym mankamentem było wyskakiwanie do Windows po zabiciu łucznika.

Dlaczego teraz kiedy gram w tą samą wersję bez patcha mam lagi (ktoś mnie atakuje, ale okazuje się, że ja nie widzę tego samego na moim kompie. Można rzec, że gram z bootem, ale przeciwnik rusza się tak samo, jak osoba tyle, że z opóźnieniem i nie w tych samych miejscach. Gra zaś kończy się w tych samych momentach - czyli jak ja wygram, to niezależnie co widzi na ekranie gracz drugi - nawet jak ma miasto i armię, przegrywa, bo liczy się to, co ma na ekranie najszybszy komputer).

Po zainstalowaniu super, biper patcha mamy taki problem, że budujemy miasto i gdy jakikolwiek gracz zbuduje warownię.. gra wyskakuje do Windows. Skoro nie potrzebowałem patcha i było dobrze, a potem nagle źle. Teraz jest jeszcze gorzej.. to na co komu te patche? :coongada:: :smiesne: :zraniony:
Obrazek

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 09 wrz 2010, 14:53

To wtedy nie było desynchronizacji w grze przez sieć w TPR? :shock:

Reszta to kwestia kompatybilności z poszczególnymi wersjami Windowsa. Sam pamiętam jeszcze (prawie) bezbłędną rozgrywkę pod Windowsem 98, w dodatku na wersji 1.53 - tą samą, która pod XP jest najgorszym padaką.

Później, gdy 98 był już przestarzały, wydano oficjalny jeszcze patch, który poza poprawieniem stabilności pod XP, dodał masę nowych błędów (m.in. tzw. "drunk soldiers").

I jeszcze jak to z wszelkiego rodzaju softem bywa, zawsze trafi się pechowiec, któremu coś z jakichś powodów nie działa. Tak po prostu.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 09 wrz 2010, 17:13

hmmmmm :niedowiarek: faktycznie, nie jestem w stanie sobie przypomnieć czy w tamtym okresie... zaraz! :coongada:: rzeczywiście - w kafejce był wtedy Windows 98, bo jak byłem w liceum to XP dopiero wychodził na świat. Czyli dlatego tam działało nam bez łatek a teraz też działa, tylko nam wywala do Windowsa :glupek:
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum
Posty: 884
Rejestracja: 08 paź 2008, 20:38
Lokalizacja: Polska

Post autor: Gogoud » 09 wrz 2010, 22:01

Nowe wersje windowsów są głównym problemem.
Jeszcze pamiętam jak szkoliliśmy z kuzynem barbarzyńców i rebeliantów z ratusza. NIC się nie wieszało. A potem przyszedł XP... i nie dało się grać. Jak zaczynała się walka, trzeba było zapisywać, bo w 50-ciu procentach przypadków wywalało nas na pulpit.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube

Awatar użytkownika
Kanonier
Użytkownik Forum
Posty: 48
Rejestracja: 04 lut 2009, 15:59

Post autor: Kanonier » 10 wrz 2010, 10:23

Wszystko działało jeszcze na Windowsie 2000 :D .Skąd to wiem?Otóż u mojej cioci był komputer z tym systemem i KaMem.Kiedy grałem w KaMa u cioci,nic się nie działo.A kiedy zainstalowałem ją sobie na moim Pc-cie często wywalało do windowsa.Najczęściej,kiedy grałem w kampanie.
Gra pochodziła z czerwcowego wydania Cybermychy z 2005 roku.

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 10 wrz 2010, 19:08

Racja. Sam kiedyś miałem 98 i wszystko hulało jak marzenie, zero bugów, nic po prostu pięknie dorobiona gra. A, że system mi się zepsuł to wgrałem XP, no i się zaczęło...

Także jedyne rozwiązanie to Windows 98.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 10 wrz 2010, 19:28

...i stary blaszak, bo to to przecież nie uciągnie więcej jak pół giga RAM-u i GeForce'ów z serii nowszej od 6 :D
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Posty: 1942
Rejestracja: 20 cze 2007, 14:31
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: robi29 » 10 wrz 2010, 19:30

No nie wiem. Mi na starym 650MHz, GF 2 i 256MB RAM nieźle zacinało przy przyspieszeniu. Jak gram na nowszych to chodzi pięknie.

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 » 10 wrz 2010, 19:48

Mówię o Windowsie 98.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 10 wrz 2010, 20:24

Najśmieszniejsze, że kiedyś komputer Commodore 64 wystarczał, aby przetwarzać całą aparaturę szpitala a teraz potrzeba nie wiadomo jak wielkich wymagań sprzętowych, aby odpalić głupią Vistę :zraniony:

Najlepiej to chyba zrobić nakładkę i doinstalować Win`98 lub 2000 na XP lub Win`7. :smiesne:
Obrazek

ODPOWIEDZ