Wasze taktyki i strategie w KaM!

Szukasz kodu? Znasz praktyczne, przydatne sztuczki lub ich szukasz? A może opracowałeś interesującą taktykę? Zajrzyj tu!

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
kcp_wwa
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kcp_wwa »

skupilismy sie na jedzeniu,a powiedzcie mi,jak wam sie wiedzie ze zlotem,czesto miewacie z nim problemy,czy raczej dajecie rade?z mojego doswiadczenia wynika,ze jestem oszczedny,ogolnie nie mam z tym klopotow :PP ale wiem,ze niektorzy moi znajomi zawsze narzekaja :P macie jakies fantastyczne sposoby,zeby nie marnowac kasy? :twisted:

polece tez malym offtopem,ale bardzo mnie to gryzie... pewnie juz bylo o tym pisane... mnie osobiscie bardzo brakuje budynku wymiany towarow.sprzedawanie nadwyzek,kupowanie tego,na co popyt przerasta podaz w naszych malych krolestwach... :( mysle,ze to by bylo fajne rozwiazanie wzbogacajace gre,bo w niejednej strategii to spotkalem i zawsze robilo na mnie pozytywne wrazenie.
FORZA INTERNAZIONALE MILANO!!!

kcp_wwa@o2.pl
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

Ja nie mam kłopotów ze złotem. Wyjaśnij jakie problemy mają twoi znajomi? 1 kopalnia węgla + 1 kopalnia złota + 1 mennica = odpowiednia ilość złota (w sensie, że hutnik się nie obija, a w spichrzu nie ma węgla i rud złota). Analogicznie - 2 kopalnie węgla + 2 kopalnie złota + 2 mennice = odpowiednia ilość złota x2
kcp_wwa
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kcp_wwa »

nie wiem dokladnie skad ten problem...chociaz jakby sie zastanowic...pewnie chodzi o to,ze majac kopalnie tego i owego a nie tylko zlota i wegla,w mennicy brakuje tego ostatniego...wiem,bo tak u mnie bywalo ale kluczem jest poprostu ustawienie proporcji :|
FORZA INTERNAZIONALE MILANO!!!

kcp_wwa@o2.pl
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Pamiętajcie, pamiętajcie - ilość złota w spichrzu zależy od braku korków w mieście i ilości pomocników. Będzie ich dostatecznie duża ilość, skrzynie dojdą do naszego magazynu po 4x z obu mennic. Wtedy to mennica owa zaopatrywana by była na bierząco w węgiel i rudę złota. Jeżeli w mieście stoi więcej budynków, które potrzebują tego surowca - można wznieść jeszcze z kilka kopalni węgla...
Miko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Miko »

Nie mam określonej taktyki, strategii. Wszystko zależy od sytuacji w jakiej jestem. Zwykle po wybudowaniu minimum 2 kamieniołomów buduje ok.2 leśniczówek i 2 tataków - nie robie drewnianego wojska (pewnie dlatego że zawsze brakuje mi pancerzy). Później inwestuje w przemysł spożywczy. Budynki robiące jedzenie powinny być blisko gospody żeby w czarnej godzinie jedzenie było szybko dostarczane. Później robie kopalnie węgla, złota, mennice, kopalnie żelaza - do tych budynków robie osobny spichlerz. Lejter robie budynki do broni. Zwykle po jednej kuźni zbroji i mieczy. Budynki te są przy warowni żeby były szybko bronie dosrarczane.
Co do wojska to nie robie dużych armii. Zwykle stosuje taktyke podjazdową, czyli ok.12 kuszników + piechurzy z mieczem ok.20. Robie sposób z 1 łucznikiem i w taki sposób niszcze wroga. NIe robie nigdy jazdy chyba że na początku w spichrzu mamy konie to werbuje ich. A i jeszcze grube drogi w centrum.

Mam pytanie odnośnie pomocników. W jakiej liczbie ich werbować tak zeby transport szybko szedł ale żeby nie było korków i żeby nikt się nie nudził :?: Ktoś mi tam mówił że powinno się do każdego nowo wybudwoanego budynku walnąć 2 nowych pomocników....
Jakie wasze zdanie?
Awatar użytkownika
bartek007
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: bartek007 »

Miko pisze:Nie mam określonej taktyki, strategii. Wszystko zależy od sytuacji w jakiej jestem. Zwykle po wybudowaniu minimum 2 kamieniołomów buduje ok.2 leśniczówek i 2 tataków - nie robie drewnianego wojska (pewnie dlatego że zawsze brakuje mi pancerzy). Później inwestuje w przemysł spożywczy. Budynki robiące jedzenie powinny być blisko gospody żeby w czarnej godzinie jedzenie było szybko dostarczane. Później robie kopalnie węgla, złota, mennice, kopalnie żelaza - do tych budynków robie osobny spichlerz. Lejter robie budynki do broni. Zwykle po jednej kuźni zbroji i mieczy. Budynki te są przy warowni żeby były szybko bronie dosrarczane.
Co do wojska to nie robie dużych armii. Zwykle stosuje taktyke podjazdową, czyli ok.12 kuszników + piechurzy z mieczem ok.20. Robie sposób z 1 łucznikiem i w taki sposób niszcze wroga. NIe robie nigdy jazdy chyba że na początku w spichrzu mamy konie to werbuje ich. A i jeszcze grube drogi w centrum.

Mam pytanie odnośnie pomocników. W jakiej liczbie ich werbować tak zeby transport szybko szedł ale żeby nie było korków i żeby nikt się nie nudził :?: Ktoś mi tam mówił że powinno się do każdego nowo wybudwoanego budynku walnąć 2 nowych pomocników....
Jakie wasze zdanie?
Zgadzam się z tobą .

A co do pomocników to zależy o jaki budynek chodzi jeśli chodzi o wojsko
to jak najbardzie bo wszyscy się bronią zajmują jako jedyna czynnosc wiec jest wskazane na 1 kuźnie / warsztat tak na oko 2 powinno wystarczyć a nawet czasem dobrze jak się 5 nudzi bo wiesz że wszytko jest OK.

PS: Rób szerokie drogi w centrum !!!!!!! ( i sorry za orty.)
Zaraz po tym, jak żołdak skończył służbę w wojsku, postanowił zostać górnikiem. Jego rodzice (ojciec i teść) nie chcieli tego, lecz on był stanowczy :) Teraz żyje sobie spokojnie w swojej kopalni złota ... Koniec
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Zozol92 »

Ja dam taką małą radę co do taktyk - jak w kampanii się ma więcej żarcia niż zwykle to zaraz po zbudowaniu tartaku radzę postawić kopalnię żelaza, węgla i dymarkę. Dopiero po tym gospodarstwa. Wtedy od razu, na początku gry, nabijają się sztabki. Ogólnie też można to stosować, ale lepiej uważać.
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Nie mam określonej taktyki budowania miasta ,ponieważ zależy to od terenu i ilości surowców (węgla ,rud złota i żelaza)
Awatar użytkownika
Arya
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Arya »

Jezeli o mnie chodzi to na poczatku buduje w miare dobrze prosperujaca gospaderke wszystko w umiarze :D A co do wojska to preferuje zarowna lekkie jak i ciezkie oddzialy a dokladnie to robie i wysylam z przodu lancerzy a zaraz za nimi kusznikow :) wiem nic odkrywczego ale ten zewstaw wojska lekkiego z ciezkim uwazam za najlepszy :P
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

robie podobnie jak ty Arya. Nigdy sie nie spiesze z budową i wzrostem miasta :lol:
Odpowiedz