W dziale o nowej kampanii Rafael_5000 napisał coś takiego:
(...) Dodatkowo stosuję trick z budowaniem kopalni węgla, więc na początku wystarczy mieć dużo desek. (Nie widziałem tego na stronie głównej, więc wkrótce przygotuję opis tej sztuczki )
Bardzo zaintrygowała mnie ta informacja, nie wiem o co chodzi, ale wiem, że Rafael w najbliższych dniach nie poda szczegółów, bo wyjechał na wakacje. Macie jakiś pomysł o co może chodzić? Myślałem trochę i nic sensownego nie przychodzi mi do głowy. Trick z kamieniami mamy, to przydałby się i taki z deskami .
hmmm, nie za bardzo wiem o co mogło mu chodzić ...
Może o to ze jak sie wybuduje kopalnie wegla na zasobach węgla i później jak sie zburzy kopalnie to wegiel pod nią znika ( tylko zgaduje ) i wtedy w tym miejscu można budować pola uprawne, ale to jest troche bezsensu ;/
Na 100% nie znikają, a rafaelowi może chodzi o budowaniu obręczy, wtedy rozwalaja i wracają, wystarczy jedna lub dwie wieże i mozna calkiem pokażne wojo wybic w ten sposob
Na początek małe sprostowanie: do pełni szczęścia oprócz desek trzeba mieć jeszcze kamienie. Mój post odnosił się do misji 11., gdzie kamienia mamy pod dostatkiem w spichrzu.
---------------------
Warunki niezbędne do uzyskania jednego worka węgla:
- 3 deski
- 2 kamienie
A cały trick jest banalny i wygląda tak:
1. Szukamy wolnego miejsca (gdziekolwiek)
2. Budujemy kopalnię węgla
3. Wydobywamy woreczek węgla
4. Ponieważ zaraz pojawi się komunikat o wyczerpaniu złóż, burzymy kopalnię i stawiamy nową tuż obok, bądź w innym dowolnym miejscu. Całość powtarzamy tak długo, aż uzyskamy satysfakcjonującą liczbę węgla w spichrzu.
UWAGI:
- trick oparty przy założeniu, że jeden górnik zniesie permanentne przeprowadzki
- ważne jest, aby pomocnik zabrał wydobyty woreczek węgla (sam nie raz się pospieszyłem i wyburzyłem budynek zanim ktoś zainteresował się węglem...)
- nie zawsze kopalnia wybudowana dokładnie w tym samym miejscu funkcjonuje jak należy, dlatego najlepiej budować tuż obok
Znam ten trik, wpadłem na niego już jak zapoznawałem się z grą, w 4 misji, bo nie wiedziałem jak wygląda ten węgiel i zbudowałem kopalnię na pierwszej, lepszej polanie, a górnik wydobył tylko 1 woreczek