Khelben pisze:Jeśli nie dostanie mi się za małe zboczenie z tematu po uchu, to ośmielę się napisać... - skoro już wrzucasz link do naszej pobieralni, to pozwolę sobie polecić pobranie mojego KaM'owego medley'a .
Khelben pisze:Jeśli chodzi o zrzuty ekranu, to na bank ich nie będzie. Trzeba zwiększać możliwości swojej wyobraźni, jeśli te są na takim poziomie, że wymagają gotowych obrazków . Screeny zajmują tylko miejsce prawdziwemu tekstowi. Opiszesz znacznie więcej, aniżeli przedstawisz na jednym, czy dwóch obrazkach.
I słusznie. Coraz częściej możemy się spotkać z instrukcjami obrazkowymi. Jeśli zdominują one rynek całkowicie, to mamy prostą drogę do analfabetyzmu wtórnego. Lepiej już stosować w opisach misji "łopatologię" niż robić screeny.
Ale bzdury. Screeny też są ważne, może nie powinno się ich za dużo walić do tekstu, ale dzięki nim łatwiej wyobrazić sobie o co chodzi autorowi solucji.
A ja popieram DeBe. Ilustracje są ważne, ponieważ użytkownikowi łatwiej jest rozeznać się co w trawie piszczy. Podczas rozmowy tak naprawdę więcej odbierają nasze bodźce wzrokowe niż słuchowe, wykorzystując mimikę ciała.
No tak, jak ktoś nie potrafi się odpowiednio wysłowić, to czasami trzeba. Ale jeżeli dysponuje się bogatą gamą słów i zwrotów, z pewnością opisze się sto razy lepiej, aniżeli wstawi obrazek. Jednakże jeśli już być za czymś, to z pewnością za nie bawieniem się w głupie screeny tylko w jak najlepsze opisanie. Nie wiem, o co Duchowi chodzi z tymi bodźcami, gdyż i obrazek i tekst się przeważnie widzi.
Wyobraź sobie, że wstawiając obrazek trzeba też napisać tekst, bo nie zrozumie się wtedy nic. Nam z DeBe nie chodzi o to, że ilustracja jest ważniejsza od treści, tylko ilustracja z treścią jest bardziej oczywista od samej treści.
Właściwie to wystarczyłby jeden screen z całą mapką odkrytą, żeby zobaczyć wioskę wroga i rozmieszczenie jego wojsk. Potem na mapke nanieść cyfry, literki co tam kto chce i do nich pisać adnotacje w opisie. I to jest wtedy bombowy opis.
Aha i jestem już w tej 19 misji (misje z rozbudowa przeszedlem na razie kodem, bo ich nie lubie, a w taktyczne się pobawiłem) i oczywiście nie mogę jej przejść.
Ja tam uważam, że screeny są nie potrzebne, tym bardziej, że może Ty, DeBe, masz jakiegoś wypasionego kompa, ale ja nie i ze screenami mi się 3 razy dłużej ładuje... Powinno się pisać, bo czytanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło, a w ten sposób rozwija się wyobraźnię i można dużo więcej zrozumieć. Chyba, że ktoś na prawdę ma kłopoty z rozumowaniem...
Do Ducha: Apropos czego "bodźce słuchowe" ? Myślałem, że czytanie też należy do czynności wzrokowych...
Ostatnio zmieniony 14 sie 2007, 22:29 przez Zozol92, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja nie mogę... Jeżeli ktoś ma kiepską wyobraźnię, a w tym wypadku nie potrafi sobie nawet wyobrazić wymienianych w tekście motywów z KaM, to takowy tekst go do tego zmusi. Jeżeli czytelnik dalej będzie miał kłopoty, to ma po prostu pecha. W taki sposób [zamieszczając zdjęcia] z pewnością go nie nauczymy prawidłowego myślenia, jak może wyglądać to, co autor treści ma na myśli. Jeżeli taki czytelnik ma kłopoty - widać, że jest nieoczytany. Musi tedy swoją wyobraźnię ćwiczyć... a gdy damy mu gotowy opisywany obrazek, to będzie gorzej aniżeli miałoby być lepiej. Wyobraźni uczymy się w przedszkolu i pierwszych klasach szkoły podstawowej!
zozol92 pisze:Ja tam uważam, że screeny są nie potrzebne, tym bardziej, że może Ty, DeBe, masz jakiegoś wypasionego kompa, ale ja nie i ze screenami mi się 3 razy dłużej ładuje...
Nie mam wypasionego kompa.
A pomyślcie sobie czy ktoś czytałby gazety o grach komputerowych gdyby miały po 300 stron napisanych drobnym maczkiem bez jakiejkolwiek ilustracji?