Knights and Merchants 2

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz

Czy chciałbyś K&M 2 lub jakiś dodatek do 1 części???

Tak, zdecydowanie
44
83%
Może być
7
13%
Raczej nie...
1
2%
Eeee tam, po co???
1
2%

Liczba głosów: 53

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Ja proponowałbym dodać obecnego w KaM Alpha murów. Poza tym można byłoby troszkę zmodyfikować warownię (by można było w niej szkolić jednostki ratuszowe z wyjątkiem wojownika/barbarzyńcy) i dorzucić warsztat bitewny - tutaj za 1 dechę można byłoby zrobić widły dla rebelianta oraz procę dla pachołka. W rauszu byliby szkoleni - osobno wojownik, osobno barbarzyńca i nowa jednostka - łucznik konny. Ponadto zmieniłbym nazwę "pikinier" na "halabardzista", nazwę "piechur z mieczem" na "miecznik" i wreszcie nazwę "piechur z lancą" na "lancetnik". Przydałoby się także wyeliminowanie błędów gry, stopniowanie przyspieszenia (od standardowego 1x (standardowa szybkość) przez 2x, 3x, 4x i 5x (wartość F8 z TPR), usprawnienie pauzy (coś na wzór pauzy z Baldur's Gate, tj. gra zostaje zatrzymana, ale poszczególnym armiom zarówno gracz, jak i komputer może wydać rozkazy, o których przeciwnik nie będzie wiedział) i wreszcie grupowanie jednostek (przypisywanie ich pod klawisze funkcyjne, albo cyfry ponad literami). Pasowałoby także usprawnić AI, odświeżyć nieco grafikę i urozmaicić fabułę (np. dialogi (i monologi) bohaterów, bardziej rozbudowane odprawy, dłuższe i zawierające dialogi (i monologi ;)) przerywniki filmowe). No i warto byłoby dodać edytor misji :D. To w zasadzie wszystko.
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Cav »

Można by jeszcze wprowadzić możliwość zaznaczenia kilku oddziałów naraz, bo przy dużych armiach, troche wkurza, że trzeba 15 razy klikać, żeby armia gdzieś poszła :/
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!
Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dexor »

Można powiedzieć Michailoff, że wypisałeś cechy o których każdy marzy by były w KaM....
Karabiny maszynowe i wielbłąd Cavie to lekka " przeginka " a co to w KaMie mamy wojnę Iracko-Amerykańsko-Polską, żeby karabiny, to nie ten wiek.

Jak już bawimy się w przyszłość to najlepiej dodać możliwość wystrzelenia rakiet jądrowych i innych paskudztw chemicznych. :smiesne:
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Fajnie by było jakbyś pieprznął Barona von Lauenburg atomówką... I taki piękny grzybek nad żółtą osadą... :lol:
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Teraz trochę historii - pierwszą broń palną skonstruowano w średniowieczu (czarny proch był znany w Chinach zanim jeszcze istniała Polska, choć ten wynalazek stosowano do sztucznych ogni). Pierwszą broń chemiczną użyto w średniowieczu (Tatarzy użyli ją przeciwko nam). Pierwszą broń biologiczną użyto w starożytności (:o), a najgłośniejszym przypadkiem użycia broni B było oblężenie Kaffy przez nie kogo innego, jak przez Tatarów. Broń atomową udało się skonstruować dopiero w wieku XX, więc to w KaM odpada.

Podsumowując - szaleństwem (choć nie głupotą) byłoby dodanie pierwotnej broni palnej, broni chemicznej i broni biologicznej. W Strongholdzie (twierdzy) była (choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę) broń biologiczna, a w historii średniowiecza używano różnych gazów bojowych (w XIII wieku, a akcja KaM toczy się właśnie w czasach najazdów ord mongolskich na Europę 8-)). Sądzę jednak, że dość głupim pomysłem byłoby wkopanie tych trzech typów broni (choć gdyby dano możliwość przerzucania różnych zarażonych zwłok zwierząt za mury miasta, to nie byłoby źle).
Awatar użytkownika
Omnixus
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Omnixus »

A może by tak było KaM 3 zbudować troche na podstawie Medievala II. Czyli grafika jednostki ale tylko te z wczesnego średniowiecza (3D!!!) Aha mówiąc o Medievalu II mam na myśli tylko mapy z bitew a nie turową kampanię.
Mapa turowa mogła by służyc jako mapa do kampanii. Na mapie bitwy taktycznej wystarczyłoby dodać budynki gospodarcze, życie miasta, budowniczych i inne motywy z KaM. W efekcie wyszłaby nam świetna według mnie gra KaM 3 w 3D.

Co o tym myślicie?
Pytam o opinie tylko tych, którzy znaja Medievala II bo inni nie mieli by podstaw do oceniania.
Szczyt złośliwości...
Zepchnąć teściową ze schodów i powiedzieć - "Gdzie się tak mamusi spieszy?"
Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kamyk »

Michailoffie skąd ty to wszystko wiesz?? :shock: Aż się zdziwiłem, że w średniowieczu były już gazy bojowe :P

Ps. Nigdy nie grałem w Medievala :?
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Kamyk pisze:Michailoffie skąd ty to wszystko wiesz?? :shock: Aż się zdziwiłem, że w średniowieczu były już gazy bojowe :P

Ps. Nigdy nie grałem w Medievala :?
1. A czyta się takie rzeczy na Wikipedii i wie się to z książek :D. Ale nie - naprawdę był opis Długosza, że Mongoły użyły przeciwko nam gazy bojowe. A skąd oni to wiedzieli? Przejęli państwo Żółtków, którzy to już znali. Stąd to coś wzięło się u nas, pod Legnicą. Ale to nie było pierwsze użycie gazów bojowych. Używano ich wcześniej, w Chinach :D.
2. Ja też nie grałem w Medievala, ale podobno niezła to gierka. Muszę sobie kiedyś w nią ciupnąć :P.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, 20:00 przez Michailoff, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

W Twierdzy da się z Trebusza wystrzelić taką krowe, co śmierdzi, to jest chyba ta broń biologiczna 8-)
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

W sumie jest to kolejny temat o tym, co by było gdyby. Powtarzają się te same schematy, pomysły. Nie bronię wam niczego, ale jest to powtarzania tego samego w koło.

"Mongoły"? Raczej Mongołowie.
Obrazek
Odpowiedz