Drugi etap konkursu zakończony! (3.12.2007)
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
-
lucbach
- Administrator Forum

- Kontakt:
Drugi etap konkursu zakończony! (3.12.2007)
Mateusz Maciąg z Rudy Śląskiej został Zwycięzcą drugiego etapu naszego konkursu pt. "Kto pierwszy, ten lepszy". Tym samym stał się posiadaczem gry strategicznej "Narodziny Ameryki". Zwycięzcę prosimy o kontakt.
Drugi etap nosił tytuł "Prawy Rycerz". Zagadka składała się z dwóch etapów (zgodnie z regulaminem, p. 6.). Najpierw należało skojarzyć, że zdanie "Prawy Rycerz nie przesunął chyba w lewo" dotyczy frazy "ipops" przed dalszą częścią adresu e-mailowego i że należy każdą z liter tej frazy przesunąć w lewo (bo wcześniej, w domyśle, "Rycerz przesunął je w prawo"). Dzięki temu otrzymywaliśmy adres honor@knights.sztab.com, pod który należało wysłać pustego (lub o dowolnej treści) e-maila. W odpowiedzi (ustawionej automatycznie na skrzynce) natychmiast przychodziły kolejne wskazówki, które podawały adres dalszej części zagadki. Tam należało znaleźć wyraz "droga" (podpowiedź brzmiała "odpowiedz jest za droga") i stojący za nim wyraz "taktyka", który był końcowym rozwiązaniem zagadki.
Większość poprawnych rozwiązań, których nadeszło pięć, pojawiła się na skrzynce tuż przed zakończeniem etapu. Osoby te co prawda zostały uprzedzone przez Mateusza Maciąga, ale cały czas mają szansę na zwycięstwo czteroetapowe. Za wszystkie nadesłane odpowiedzi, jak i za nieudane próby odgadnięcia zagadki dziękujemy!
Zaglądajcie na knights.sztab.com, bo trzeci etap konkursu już jutro! Do wygrania unikalna podkładka pod mysz z grafiką knights.sztab.com.
Drugi etap nosił tytuł "Prawy Rycerz". Zagadka składała się z dwóch etapów (zgodnie z regulaminem, p. 6.). Najpierw należało skojarzyć, że zdanie "Prawy Rycerz nie przesunął chyba w lewo" dotyczy frazy "ipops" przed dalszą częścią adresu e-mailowego i że należy każdą z liter tej frazy przesunąć w lewo (bo wcześniej, w domyśle, "Rycerz przesunął je w prawo"). Dzięki temu otrzymywaliśmy adres honor@knights.sztab.com, pod który należało wysłać pustego (lub o dowolnej treści) e-maila. W odpowiedzi (ustawionej automatycznie na skrzynce) natychmiast przychodziły kolejne wskazówki, które podawały adres dalszej części zagadki. Tam należało znaleźć wyraz "droga" (podpowiedź brzmiała "odpowiedz jest za droga") i stojący za nim wyraz "taktyka", który był końcowym rozwiązaniem zagadki.
Większość poprawnych rozwiązań, których nadeszło pięć, pojawiła się na skrzynce tuż przed zakończeniem etapu. Osoby te co prawda zostały uprzedzone przez Mateusza Maciąga, ale cały czas mają szansę na zwycięstwo czteroetapowe. Za wszystkie nadesłane odpowiedzi, jak i za nieudane próby odgadnięcia zagadki dziękujemy!
Zaglądajcie na knights.sztab.com, bo trzeci etap konkursu już jutro! Do wygrania unikalna podkładka pod mysz z grafiką knights.sztab.com.
lucbach,
administrator knights.sztab.com
-
lucbach
- Administrator Forum

- Kontakt:
Robi29, napisz proszę czego nie rozumiesz. Postaram się Ci to wyjaśnić.
A teraz dwie refleksje na temat konkursu. Niedługo po jego starcie prosiłem tych, którzy próbowali odgadnąć zagadkę, by opisali co widzą na ekranie. Nie rozumiałem bowiem dlaczego skoncentrowaliście się tak bardzo na tle, skoro wyraźnie widoczny był adres e-mailowy (ipops@knights.sztab.com). Miałem podgląd na to, co wpisujecie do paska adresu i były tam m.ni. odpowiedzi "zwoj", "rulon", "wiadomosc", "papier", "papirus" itd. A jak poinformowałem na forum, że mam podgląd na wpisywane frazy, to pojawiły się nawet wpisy typu "ja mam na ekranie Romana Giertycha.html" lub "dobrze ze nie zaczalem klac.html"
. Ale podziwiam Wasze zacięcie w rozwiązywaniu. Mam nadzieję, że w trzecim etapie Wam się uda.
Druga refleksja dotyczy anonimowego e-maila, którego dostałem od jednego z Konkursowiczów (może pisze na Forum?). Pochwalił pomysł zagadki i napisał, że bardzo mu się spodobała. Jej urok upatrzył w niekonsekwencji. Czy ten Użytkownik, jeśli to czyta, mógłby wyjasnić, gdzie widzi niekonsekwencję? Czy Wy też ją widzicie?
//edit
Przed (czyli na lewo) "i" stoi "h" (w alfabecie),
przed "p" stoi "o",
przed "o" stoi "n",
przed "p" stoi "o",
przed "s" stoi "r".
Teraz jasne
?
A teraz dwie refleksje na temat konkursu. Niedługo po jego starcie prosiłem tych, którzy próbowali odgadnąć zagadkę, by opisali co widzą na ekranie. Nie rozumiałem bowiem dlaczego skoncentrowaliście się tak bardzo na tle, skoro wyraźnie widoczny był adres e-mailowy (ipops@knights.sztab.com). Miałem podgląd na to, co wpisujecie do paska adresu i były tam m.ni. odpowiedzi "zwoj", "rulon", "wiadomosc", "papier", "papirus" itd. A jak poinformowałem na forum, że mam podgląd na wpisywane frazy, to pojawiły się nawet wpisy typu "ja mam na ekranie Romana Giertycha.html" lub "dobrze ze nie zaczalem klac.html"
Druga refleksja dotyczy anonimowego e-maila, którego dostałem od jednego z Konkursowiczów (może pisze na Forum?). Pochwalił pomysł zagadki i napisał, że bardzo mu się spodobała. Jej urok upatrzył w niekonsekwencji. Czy ten Użytkownik, jeśli to czyta, mógłby wyjasnić, gdzie widzi niekonsekwencję? Czy Wy też ją widzicie?
//edit
Przed (czyli na lewo) "i" stoi "h" (w alfabecie),
przed "p" stoi "o",
przed "o" stoi "n",
przed "p" stoi "o",
przed "s" stoi "r".
Teraz jasne
Ostatnio zmieniony 03 gru 2007, 17:13 przez lucbach, łącznie zmieniany 1 raz.
lucbach,
To wszystko o mnieA teraz dwie refleksje na temat konkursu. Niedługo po jego starcie prosiłem tych, którzy próbowali odgadnąć zagadkę, by opisali co widzą na ekranie. Nie rozumiałem bowiem dlaczego skoncentrowaliście się tak bardzo na tle, skoro wyraźnie widoczny był adres e-mailowy (ipops@knights.sztab.com). Miałem podgląd na to, co wpisujecie do paska adresu i były tam m.ni. odpowiedzi "zwoj", "rulon", "wiadomosc", "papier", "papirus" itd. A jak poinformowałem na forum, że mam podgląd na wpisywane frazy, to pojawiły się nawet wpisy typu "ja mam na ekranie Romana Giertycha.html" lub "dobrze ze nie zaczalem klac.html" Roześmiany . Ale podziwiam Wasze zacięcie w rozwiązywaniu. Mam nadzieję, że w trzecim etapie Wam się uda.
lucbach pisze:Druga refleksja dotyczy anonimowego e-maila, którego dostałem od jednego z Konkursowiczów (może pisze na Forum?). Pochwalił pomysł zagadki i napisał, że bardzo mu się spodobała. Jej urok upatrzył w niekonsekwencji. Czy ten Użytkownik, jeśli to czyta, mógłby wyjasnić, gdzie widzi niekonsekwencję? Czy Wy też ją widzicie?
No właśnie Duchu, wyjaśnij nam to!
Hehe...
Lucbachu już wszystko zrozumiałem. ipops trzeba było przesunąć w lewo tak jak było napisane "Prawy rycerz nie przesunął chyba w lewo" to trzeba było przysunąć (tak jak alfabet leci), czyli "I" na "H", "P" na "O", "O" na "N" i "S" na "R", a resztę to już nawet dobrze rozumiem.
Teraz to się wydaje łatwe, ale przed podaniem odpowiedzi ciężkie jak diabli.
Teraz to się wydaje łatwe, ale przed podaniem odpowiedzi ciężkie jak diabli.
Mam nadzieję, że następna zagadka będzie miała podobny poziom trudnośc, bo wtedy to, kto wygra zależy bardziej od tego, kto pierwszy wpadnie na dobre rozwiązanie, a nie kto akurat będzie siedział przy komputerze.
Druga częśc etapu, może ktoś będzie chciał.
http://www.knights.sztab.com/konkurs/et ... index.html
PS. Who's the Mateusz Maciąg? Yakish whoj?
Oczywiście gratuluje.
Druga częśc etapu, może ktoś będzie chciał.
http://www.knights.sztab.com/konkurs/et ... index.html
PS. Who's the Mateusz Maciąg? Yakish whoj?