Informatyka dla klasy III gimnazjum

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Informatyka dla klasy III gimnazjum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lucbach »

Użytkownik Duch w tym temacie napisał:
http://www.zsp2wadowice.iap.pl/przedmio ... zklad3.php

Na stronie mojej szkoły jest zakres informatyki dla klas III gimnazjum. 33 lekcje o tworzeniu własnej strony (...)
Zastanawiam się, kto układa program informatyki dla takiej III klasy gimnazjum i na jakiej zasadzie zostaje zatwierdzony. To tylko marnowanie czasu tych uczniów. Przecież to się nadawało do nauki 8-10 lat temu, a nie teraz! Nauka formatowania tekstu przy pomocy htmla (o zgrozo!) to pchanie do głowy czegoś, co jest nieprzyszłościowe! Na tym nikt teraz nie buduje strony - CSS w podstawach jest równie prosty i SZYBSZY i BARDZIEJ PRZYSZŁOŚCIOWY niż ten stary, zapyziały html! Widać od razu jak wyglądają strony zrobione w html, gdy wejdzie się na stronę podaną przez Ducha. Moim zdaniem nauka htmla bez użycia CSS-a to makabra. I chętnie podyskutowałbym na ten temat z nauczycielami. Niestety nie jest mi to dane. Zapytajcie może - ci, którzy są na etapie III klasy gimnazjum - dlaczego nie uczycie się w ogóle CSS-a, a czegoś czego obecnie przy projektowaniu stron internetowych się nie używa...
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Awatar użytkownika
Michalczuk
Użytkownik Forum

Re: Informatyka dla klasy III gimnazjum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michalczuk »

Ja przez całą podstawówkę miałem DOS (o przepraszam w 2 półroczu 6 klasy wymienili komputery), w gimnazjum PowerPoint Word Excel (czyli same pierdoły) i trochę algorytmów. W liceum to samo. Mam z tego same "5" i na lekcjach sie nudzę.
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

A ja przez całą klasę pierwszą LO grałem z kolegami w "Vietconga", albo siedziałem na necie.
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Cav »

Ja mam informatyke od 2 klasy podstawówki, mam same 5 i 6, ogólnie to nudy są na niej, ale czasem można wejść do netu :P
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

Ja w III gimnazjum miałem głównie obsługe ''MS OFFICE'' i programowanie Turbo Pascalem ale żal jak nic. Wszystko zapomniałem. :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Yoda
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Yoda »

html nie jest zły - jak się umie to można zrobić porządną stronę - oto przykład, strona mojego kuzyna robiona w htmlu www.exclusive-models.yoyo.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
Teilo
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Teilo »

Obrazek
Awatar użytkownika
Yoda
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Yoda »

Nie zamieściłem tej strony dla reklamy tylko żeby pokazać, że w htmlu tez można zrobić ładną stronę... czytaj posty :|
Obrazek
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

W podstawówce był DOS, w I i II gimnazjum Excell... Już wolę tworzyć tą stronę w HTML-u, niż zajmować się takimi pierdołami. Według mnie nauczyciele informatyki i WF-u nic prawie na lekcjach nie robią. Pokazują tylko co trzeba zrobić, a potem mogą całą lekcję robić co chcą. :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Warlike
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Warlike »

Tu zgadzam się z Lucbachem - nauka informatyki w naszych szkołach jest makabryczna - Paint, Word, Excel itp. głupoty.
My i tak mamy szczęście, bo u nas (normalnie pełne zdziwienie) w tym roku zaczął HTML! Ale jak patrzę na to co próbują nam wmówić to zgroza!

Zacofanie totalne o kilka lat wstecz! Siedzę w tym i znam i (X)HTML i CSS - teraz jak na lekcjach nie miałem możliwości używania HateML-a i nie mogłem użyć CSS to mnie normalnie chciało rozwalić. CSS jest banalny, nie rozumiem, dlaczego tak dają się niektórzy nabierać i robią strony na ramkach, a także na tabelach - tabele odchodzą do lamusa, teraz strony buduje się na div-ach. Jak się patrzy na strony robione żywcem jak na informatyce to bierze mi się na żygi, a do źródła strony to żal kompletny zaglądać... Masa znaczników zdeprecjononowanych, wszystko tak pokićkane, że profesjonalny webmaster chyba zawału by dostał...
Odpowiedz